Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ για το φθινοπωρινό πακέτο μέτρων στήριξης

Το πακέτο μέτρων που θα ενεργοποιήσει το φθινόπωρο επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο να περάσει στο επόμενο στάδιο της εφαρμογής των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας. Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των αποτελεσμάτων από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Η προσοχή των στελεχών του υπουργείου είναι στραμμένη στα έσοδα του προϋπολογισμού. Από εκεί αναμένεται να διαπιστωθεί εάν η εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων είχε θετικό αντίκτυπο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κυρίως στο μέτωπο των εσόδων, αλλά και στο ρυθμό αύξηση των

ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά ταυτόχρονα και να ανακόψει το κύμα δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Ως εκ τούτου τα αποτελέσματα που θα φέρει στο δημόσιο ταμείο το πρώτο κύμα μείωσης φόρων και φορολογικών συντελεστών από τη 1η Ιουνίου, θα κρίνουν πολλά για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορα σενάρια για τα οποία η κυβέρνηση εξετάζει το θετικό αντίκτυπο που θα έχει η εφαρμογή τους αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι ενδεικτικό ότι από τις μειώσεις στους συντελεστές φόρων, με την αύξηση της ζήτησης μετά τη μείωση των τιμών, η κυβέρνηση περιμένει να καλυφθεί τουλάχιστον η απώλεια του φόρου που θεωρητικά θα έφερνε ο αυξημένος συντελεστής.

Με αυτά τα δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την παράταση και το φθινόπωρο της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια. Αντίστοιχα, σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών εξετάζεται η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή 13% από 24% και στην κατανάλωση καφέ και ροφημάτων στα καταστήματα εστίασης.

Μαζί με αυτές τις κινήσεις, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και τα περιθώρια να προχωρήσει και σε άλλες μειώσεις φόρων, τις οποίες σχεδίαζε να εφαρμόσει αλλά την πρόλαβε ο κορονοϊος. Για παράδειγμα υπάρχει ακόμα η σκέψη η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 23%, τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές τους φθινοπώρου προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία των εσόδων και ως εκ τούτου για τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε μόνιμες παρεμβάσεις.

Μειώσεις στο ΦΠΑ

Πριν την εφαρμογή όμως του φθινοπωρινού πακέτου, ήδη από την 1η Ιουνίου μπήκε σε εφαρμογή το καλοκαιρινό πακέτο.

Συγκεκριμένα:

-Μειώθηκε ο ΦΠΑ στις μεταφορές στο 13% από 24% και αυτό αφορά εισιτήρια τρένων, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

-Μειώθηκε στο 13% από 24% ο ΦΠΑ σε επιχειρήσεις εστίασης για την πώληση καφέ, ροφημάτων και μη αλκοολούχων ποτών τα οποία σερβίρονται στο κατάστημα.

-Μειώθηκε ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την τουριστική περίοδο από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου 2020.

-Μειώθηκε ο ΦΠΑ στο 13% από το 24% στα εισιτήρια των κινηματογράφων.

Από την 1η Ιουνίου ενεργοποιήθηκε και το μέτρο της έκπτωσης κατά 25% του ΦΠΑ για όσους εξόφλησαν τον οφειλόμενο φόρο μέχρι τις 30 Απριλίου. Ο συμψηφισμός του 25% του ΦΠΑ θα γίνει με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Επαναλειτουργεί η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους, τα γυμναστήρια, από 1/7 οι συναυλίες Catering: «Eπανεκκίνηση από το μείον» Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν 6 στις 10 επιχειρήσεις μετά το lockdown
Keywords
Τυχαία Θέματα