Ο Σύρος που φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο ίσως είχε επαφές με το ΙSIS

Ο Τζάμπερ Αλμπάκρ, ο σύρος πρόσφυγας που συνελήφθη διότι τον βάρυναν υποψίες ότι σχεδίαζε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, είχε μιλήσει τηλεφωνικά με ένα μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που βρίσκεται στη Συρία σχετικά με έναν πιθανό στόχο μία ημέρα πριν η γερμανική αστυνομία βρει εκρηκτικά στο διαμέρισμα όπου διέμενε, σύμφωνα με την εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Αλμπάκρ συνελήφθη
τη Δευτέρα, δύο ημέρες αφού η αστυνομία ανακάλυψε 1,5 κιλό εκρηκτικά στο διαμέρισμά του. Βρέθηκε νεκρός στο κελί του την Τετάρτη. Κατά τις γερμανικές αρχές, αυτοκτόνησε.

Η Βελτ επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις έρευνες έγραψε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ειδοποίησαν τις γερμανικές αρχές μετά την παρακολούθηση πολλών τηλεφωνημάτων μεταξύ του Αλμπάκρ κι ενός μέλους του ΙΚ που βρίσκεται στη Συρία. Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων αυτών, ο 22χρονος Σύρος μίλησε για το σχέδιό του να διαπράξει μια επίθεση, κατά το δημοσίευμα.

Σε ένα από τα τηλεφωνήματα, την 7η Οκτωβρίου, ο Αλμπάκρ είπε στην επαφή του στο ΙΚ ότι είναι έτοιμα 2 κιλά εκρηκτικά και κατονόμασε έναν πιθανό στόχο, σημειώνοντας πως «ένα μεγάλο αεροδρόμιο στο Βερολίνο» είναι «καλύτερο από τα τρένα», σύμφωνα με τη Βελτ.

Τον Ιούλιο η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας – μία μέσα σε ένα τρένο κοντά στο Βούρτσμπουργκ και μία σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο Άνσμπαχ.

Επικαλούμενη ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, η Βελτ ανέφερε πως πιστεύεται ότι ο Αλμπάκρ ήθελε να φτιάξει ένα γιλέκο με εκρηκτικά για να διαπράξει μια επίθεση καμικάζι.

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας BfV δήλωσε πως ο Αλμπάκρ κατασκεύαζε μια βόμβα και πιθανόν σχεδίαζε να επιτεθεί σε ένα από τα αεροδρόμια του Βερολίνου.

Οι γερμανικές αρχές ανέφεραν τη Δευτέρα πως πιστεύουν ότι ο Αλμπάκρ ήταν στα πρόθυρα της διάπραξης μιας επίθεσης παρόμοιας με αυτές οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και σε 32 ανθρώπους στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι ο ύποπτος εμπνεόταν από το ΙΚ.

Ο Αλμπάκρ έφθασε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2015, εν μέσω της μαζικής έλευσης προσφύγων στη χώρα, και του χορηγήθηκε προσωρινό άσυλο τέσσερις μήνες αργότερα.

Ο ενοικιαστής του διαμερίσματος στην πόλη Κέμνιτς όπου διέμενε ο Αλμπάκρ, ένας 33χρονος Σύρος ο οποίος σύμφωνα με τη Βελτ ονομάζεται Χαλίλ Α., έχει συλληφθεί και διεξάγεται έρευνα σε βάρος του διότι φέρεται να προσέφερε βοήθεια στον επίδοξο βομβιστή-καμικάζι, κατά το δημοσίευμα.

Το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD μετέδωσε εξάλλου ότι το αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου αποτελούσε πιθανότατα τον στόχο του Αλμπάκρ. Χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του, το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι ο νεαρός πήγε στο Βερολίνο ένα Σαββατοκύριακο το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου για να κατοπτεύσει τον χώρο του αεροδρομίου. Εισιτήρια λεωφορείων, μεταξύ άλλων, το αποδεικνύουν, σύμφωνα με το ARD.

Η εφημερίδα Berliner Morgenpost και το περιφερειακό δίκτυο rbb, που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσαν πως ο Αλμπάκρ είχε μια επαφή στο Βερολίνο.

Η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ανέφερε ότι εισιτήρια τρένων που βρέθηκαν στην κατοχή του νεαρού ήταν το κλειδί που αποκάλυψε ότι είχε πάει στο Βερολίνο. Πάντως η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, ανέφερε πως δεν υπάρχουν «αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για τη σύνδεση με το ΙΚ που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σε δικαστήριο».

Πηγές προσκείμενες στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως ο Αλμπάκρ είχε ταξιδέψει στην Τουρκία αφού του δόθηκε προσωρινό άσυλο στη Γερμανία και πέρασε εκεί αρκετούς μήνες το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τη FAS, ο Αλμπάκρ προσγειώθηκε στη Λειψία στα τέλη του Αυγούστου κατά την επιστροφή του από την Τουρκία. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις έρευνες, ανέφερε πως ο 22χρονος ήδη σχεδίαζε να διαπράξει επίθεση τότε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα