Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Το είπε και το έκανε, με τους περισσότερους να προμηνύουν ένα αβέβαιο μέλλον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, «τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή του» να προασπίζεται τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων. Αυτό ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι θα διαπραγματευθεί νέα συμφωνία. Όπως είπε «από σήμερα» οι ΗΠΑ
διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης και θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

Για τον ίδιο, η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών.

Επισήμανε ωστόσο ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την επανείσοδο των ΗΠΑ στην συνθήκη ή θα προσπαθήσει για μια νέα συνθήκη με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να «επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία» για το κλίμα.

«Αγαπώ τους ανθρακωρύχους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρέθεσε μια λίστα με θέσεις εργασίας που θα χαθούν με την συμφωνία για το κλίμα. «Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο». Όπως για παράδειγμα το κάρβουνο. «Και εγώ τυχαίνει να αγαπώ τους ανθρακωρύχους», είπε. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνει η πιο περιβαλλοντικά φιλική χώρα στον κόσμο. Και πρόσθεσε: «Θα έχουμε τον πιο καθαρό αέρα, θα έχουμε το πιο καθαρό νερό».

Η είδηση της ανακοίνωσης της απόσυρσης είχε διαρρεύσει νωρίτερα, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, το οποίο ανέφερε ότι πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει ότι η συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου θα ήταν υπερβολικά κοστοβόρα για τις ΗΠΑ.

Ωστόσο να σημειώσουμε ότι η απόσυρση πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, ενώ η απόσυρση φέρνει τις ΗΠΑ στην ίδια θέση με τη Συρία και τη Νικαράγουα, τις μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στην Συμφωνία του Παρισιού.

Έντονες αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα ήταν σφοδρές. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν το μέλλον, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι «ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη». Χαρακτήρισε, δε, «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την λύπη της για την αμερικανική απόσυρση από την συνθήκη, με το Βερολίνο να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πληγώνουν τον πλανήτη με την απόφασή τους. Επίσης η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία «πιστεύουν ακράδαντα ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών μετά την ανακοίνωση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τη σημασία της συμφωνίας υπογράμμισαν νωρίτερα με δηλώσεις τους το Κρεμλίνο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Βατικανού χαρακτήρισε την έξοδο των ΗΠΑ καταστροφική.

Πολλοί λένε ανοιχτά ότι η απόφαση αυτή θα στοιχίσει στις ΗΠΑ την ηγετική της θέση, ενώ σε άρθρο γνώμης της Deutsche Welle αναφέρεται ότι ο Τραμπ πρόδωσε την ανθρωπότητα.

Τι προβλέπει η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

Η Συμφωνία των Παρισίων είναι μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Η συμφωνία αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C. Καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.

Τα κύρια στοιχεία της νέας Συμφωνίας των Παρισίων είναι τα εξής:

μακροπρόθεσμος στόχος: οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να την περιορίσουν στον 1,5°C,
συνεισφορές: πριν και κατά τη διάσκεψη των Παρισίων, οι χώρες υπέβαλαν ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα με στόχο τη μείωση των εκπομπών τους,
φιλοδοξία: οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να γνωστοποιούν ανά 5ετία τις συνεισφορές τους με σκοπό τον καθορισμό πιο φιλόδοξων στόχων,
διαφάνεια: δέχθηκαν επίσης να γνωστοποιούν μεταξύ τους και στο κοινό την πρόοδό τους προς την επίτευξη των στόχων τους, με σκοπό την εξασφάλιση διαφάνειας και εποπτείας,
αλληλεγγύη: η ΕΕ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα εξακολουθήσουν να παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα, προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες τόσο να μειώσουν τις εκπομπές όσο και να θωρακιστούν έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα