Ο τρόμος της (πανάρχαιας) Ανταρκτικής: Το μεγαλύτερο «θαλάσσιο τέρας» της παγωμένης ηπείρου

Πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, ένα αρχαίο θαλάσσιο τέρας, μήκους που αντιστοιχεί σε ένα κτίριο τεσσάρων - πέντε ορόφων, λυμαινόταν τα σκοτεινά νερά γύρω από την Ανταρκτική, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του LiveScience, το πλάσμα αυτό, ένα νέο είδος «μοσάσαυρου», ήταν ένα θαλάσσιο ερπετό της Κρητιδικής Περιόδου, το οποίο χρησιμοποιούσε τα πτερύγια και την ουρά του για να κινείται γρήγορα στα νερά. Μόλις δύο απολιθωμένα κρανία του έχουν βρεθεί στην Ανταρκτική, και διαφέρει πολύ από άλλα γνωστά
είδη, καθώς αποτελεί ένα είδος και γένος μόνο του. Οι ερευνητές του ονόμασαν Kaikaifilu hervei, εμπνεόμενοι από το «Kai-Kai filu», ένα γιγαντιαίο ερπετό που διαφεντεύει τη θάλασσα στους θρύλους των Μαπούτσε (νότια Χιλή και Αργεντινή)- τον εχθρό του ερπετού της γης, Treng-Treng filu, οι μάχες με το οποίο, σύμφωνα με τον θρύλο, προκάλεσαν τους σεισμούς, τα τσουνάμι, τα ηφαίστεια και γενικά όλα αυτά που διαμόρφωσαν τη Γη όπως την ξέρουμε σήμερα. Ακόμη, το όνομα αυτό είναι φόρος τιμής στον Φρανσίσκο Ερβέ, έναν διεθνώς φημισμένο Χιλιανό γεωλόγο και εξερευνητή της Ανταρκτικής.

Kaikaifilu, new species of mosasaur, discovered in Antarctica #Fossils https://t.co/mBtIFWr8O1 pic.twitter.com/iEvgA2bApF

— Mostly Mammoths (@MostlyMammoths) November 14, 2016

Επιστήμονες της Χιλιανής Παλαιοντολογικής Αποστολής ανακάλυψαν το κρανίο του μοσάσαυρου στη νήσο Σέιμουρ το 2010. Η ομάδα είχε πέσει σε κακοκαιρία, και μόλις τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονές της κατάφεραν να ανακαλύψουν το απολίθωμα. Βάσει της ανατομίας και του μεγέθους του κρανίου (το απολίθωμα του οποίου βρέθηκε σε βράχους 66 εκατομμυρίων ετών), συμπεραίνεται πως το σώμα του είχε μήκος περίπου δέκα μέτρων, κάτι που το καθιστά το μεγαλύτερο θαλάσσιο αρπακτικό της περιοχής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου, οι μοσάσαυροι δεν ήταν δεινόσαυροι, αλλά συγγενείς των σημερινών σαυρών, που ζούσαν στις θάλασσες κατά την Κρητιδική Περίοδο. Γενικότερα, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο η εύρεση απομειναρίων μοσασαύρων στη βόρεια Αμερική- αλλά με την εξαίρεση της Νέας Ζηλανδίας, είναι αρκετά σπάνιος ο εντοπισμός των γιγαντιαίων πλασμάτων στο νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με τον Ροντρίγκο Οτέρο, παλαιοντολόγο του Πανεπιστημίου της Χιλής και επικεφαλής ερευνητή της μελέτης.

Ancient #Sea Monsters: Mosasaur Once Terrorized #Antarctica. https://t.co/8lYgsLpIM5

— Marine Conservation (@savingoceans) November 15, 2016

Το K. hervei είναι ένας στενός «συγγενής» (και μάλιστα παρόμοιος σε μέγεθος) του βορειοαμερικανικού μοσάσαυρου που είναι γνωστός ως τυλόσαυρος, και έζησε 20 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα. Επίσης, το K. hervei συγγενεύει και με έναν άλλο ανταρκτικό μοσάσαυρο (taniwhasaurus antarcticus) που ήταν μικρότερος, με ένα κρανίο περίπου 70 εκατοστών, και έζησε 5 εκατ. χρόνια πριν το K. hervei. Ακόμη, άλλοι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει σε μεμονωμένες περιπτώσεις δόντια μοσασαύρων στους βράχους της Ανταρκτικής.

Σημειώνεται πως η Ανταρκτική, αν και σήμερα είναι παγωμένη, ήταν σαφώς θερμότερη κατά την εποχή των δεινοσαύρων, και σε αυτήν ζούσαν πολλά πλάσματα- οπότε και αρπακτικά σαν το k. hervei είχαν πλούσιους κυνηγότοπους για να βρίσκουν την τροφή τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου στο Cretaceous Research.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα