Ουκρανία σε ΕΕ, ΝΑΤΟ: Όχι μόνο "ωραία λόγια", θέλουμε στρατιωτική ενίσχυση απέναντι στη Ρωσία

Η Ρωσία εγείρει «συγκεκριμένη και άμεση» απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης, υποστηρίζει η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, τη στιγμή που η ένταση στην Αν.Ουκρανία ”χτυπάει” κόκκινο και το Κίεβο ζητά στρατιωτική ενίσχυση απέναντι στη ”ρωσική απειλή”.

«Τα όπλα και η διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας μέσα στη μέση της Ευρώπης εγείρουν αληθινές απειλές», επιχειρηματολόγησε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία εκφράστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ.

«Όποιος τις επισημαίνει

(σ.σ. τις ‘απειλές’ αυτές) δεν διακατέχεται από αντιρωσική διάθεση. Επισημαίνει ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός και διεξάγει ενεργή αποτροπή προς όφελος της χώρας μας και της Ευρώπης», πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με το DPA.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας – άλλοτε επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) – αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπτυξη επιπλέον ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, κίνηση που όπως είπε σαρκαστικά δεν είχε σκοπό να οικοδομηθεί «εμπιστοσύνη», αλλά μάλλον «να προκληθεί αντίδραση».

Όμως η Γερμανία και η Ουκρανία «δεν θα παίξουν το ρωσικό παιγνίδι», συμπλήρωσε.

Για την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η Ρωσία αναδεικνύεται ολοένα περισσότερο σε «ανελεύθερο, αντιδημοκρατικό αντίθετο της Δύσης», καθώς επιδίδεται σε «κυβερνοεπιθέσεις, εξαγωγές όπλων, μυστικές και φανερές επιχειρήσεις άσκησης πολιτικής επιρροής, δολοφονίες, άμεσες και έμμεσες στρατιωτικές εμπλοκές».

Το Κίεβο θέλει στρατιωτική στήριξη και όχι μόνο ”ωραία λόγια”

Στο μεταξύ το Κίεβο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αναζητεί διπλωματική, αλλά και στρατιωτική στήριξη στην ΕΕ, ενώ επιδιώκει την άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, υποστηρίζει ότι «αυτή η συγκέντρωση στρατευμάτων δεν είναι μία απλή επίδειξη δύναμης, όπως πολλοί πιστεύουν στη Γερμανία. Μιλάμε για την πιο μαζική μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στη Ρωσία από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρόκειται για τη συνήθη ‘πολιτική των κανονιοφόρων’ που ακολουθεί η Μόσχα. Προετοιμάζεται μία νέα στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, κάτι που οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του το Βερολίνο».

«Δεν χρειαζόμαστε μόνο τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης που μας έχουν ήδη εκφράσει» λέει ο Αντρίι Μέλνικ. «Ευπρόσδεκτα είναι και τα ωραία λόγια, αλλά δεν μας προστατεύουν απέναντι στους πυραύλους και τις βόμβες. Το ζήσαμε αυτό το 2014. Είμαστε ευγνώμονες για την πρωτοβουλία που πήρε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να ζητήσει από τον Πούτιν τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, αλλά ο Πούτιν αγνοεί τις εκκλήσεις, προσβάλλοντας τη Γερμανία και την ΕΕ».

Σημειώνεται πως η Ουκρανία έχει ήδη παραλάβει από τις ΗΠΑ, επί προεδρίας Τραμπ τύπου Javelin, δίνοντας την αφορμή στους Ρώσους να διαμαρτύρονται γι αυτό που αποκαλούν «εξοπλισμό της Ουκρανίας με αμερικανική βοήθεια».

Και μέσα σε όλα αυτά και λίγες μόλις ημέρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, η Τσεχία στρέφεται κατά της Μόσχας με απελάσεις διπλωματών, κατηγορίες για εμπλοκή σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών και δηλώνει πως θα θέσει τα θέματα αυτά στους εταίρους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ αύριο, Δευτέρα. Η δε Βρετανία, σύμφωνα με τους Sunday Times αποφάσισε να στείλει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις.

Πηγές: DPA, DW,

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΑπαγόρευση ναυσιπλοΐας ξένων πολεμικών και κρατικών πλοίων γύρω από την Κριμαία, από τη ΡωσίαΗ Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την Κριμαία
Keywords
Τυχαία Θέματα