Όχι στη διχοτόμηση του 0,002% της γηίνης επιφάνειας
Όσο να τον κτυπάνε τα κύματα, όσο και να τον ταρακουνούν οι τεκτονικές πλάκες της Αφρικής και της Ευρώπης, όσο και να τον κυρίευσαν τόσοι και τόσοι κατακτητές, όσο και να του ρούφηξαν από μέσα του τον πολύτιμο χαλκό, αυτός ο Βράχος της Ανατολικής Μεσογείου θα στέκεται όρθιος μέσα στους αιώνες.
Η Γη
Η συνολική επιφάνεια της Γης είναι λίγο πάνω από 510 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πλην όμως >70% καλύπτεται από νερό, δηλαδή αποτελεί τους πέντε παγκόσμιους ωκεανούς. Έτσι, λιγότερο από το 30% καλύπτεται από ξηρά. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη Διεύθυνση Στατιστικής
Οι μεγαλύτερες σε έκταση χώρες είναι η Ρωσία (3,35% της παγκόσμιας γήινης έκτασης), ο Καναδάς (1,96%) και η Κίνα (1,88%). Και οι τρεις μαζί καταλαμβάνουν περίπου το 7,2% της Γης.
Η Ανταρκτική, αν και δεν είναι χώρα, καλύπτει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό γης: 2,75%. Από τις υπόλοιπες χώρες που ξεπερνούν σε έκταση το 1% οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν το 1,87%, η Βραζιλία το 1,67% και η Αυστραλία το 1,51% (Εικ. 1).
Οι υπόλοιπες 195 χώρες και περιοχές που βρίσκονται κάτω του 1% αντιπροσωπεύουν μαζί το υπόλοιπο μισό της Γης. Μεταξύ των μικρότερων χωρών του κόσμου είναι τα νησιωτικά έθνη της Καραϊβικής και του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού.
Ωστόσο, τα μικρότερα από τα μικροσκοπικά κρατίδια είναι η Πόλη του Βατικανού και το Μονακό, τα οποία μαζί καλύπτουν μόνο συνολική έκταση μόλις 2,51 τετρ. χλμ.
Το υπόλοιπο 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό: 27% αντιπροσωπεύουν χωρικά ύδατα και 43% διεθνή ύδατα ή περιοχές εκτός εθνικής δικαιοδοσίας.
Περιοχές πέρα από την εθνική δικαιοδοσίαΣύμφωνα με την InforMEA, η Εθνική δικαιοδοσία είναι, «η κυριαρχία και πρακτική εξουσία ενός κράτους για τη διαχείριση της δικαιοσύνης επί εδαφών, πραγμάτων και προσώπων εντός των ορίων του».
Στο παρελθόν, τα κράτη ακολούθησαν το δόγμα της ελευθερίας της θάλασσας που περιόριζε τη δικαιοδοσία των ωκεανών σε μια στενή περιοχή κατά μήκος της ακτογραμμής μιας χώρας.
Οι υπόλοιπες θάλασσες δεν ανήκαν σε κανένα κράτος και ήταν ελεύθερες για τα ταξίδια και την εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων. Ωστόσο, περί τα μέσα του 20ου αιώνα έγινε μια προσπάθεια επέκτασης των εθνικών αξιώσεων, καθώς ο ανταγωνισμός για υπεράκτιους πόρους έγινε όλο και πιο έντονος, ενώ και η ρύπανση των ωκεανών κατέστη ένα κυρίαρχο θέμα.
Το 1982, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που επέκτεινε το διεθνές δίκαιο και πέραν των χωρικών υδάτων.
Η Σύμβαση καθιέρωσε το δικαίωμα της ελευθερίας στην πλοήγηση και έθεσε τα χωρικά θαλάσσια όρια των χωρών στα 12 μίλια και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες έως και στα 200μίλια επεκτείνοντας την κυριαρχία μιας χώρας στους θαλάσσιους πόρους. Λεπτομέρειες δίδονται στην Εικ. 2.
Περιττό να τονισθεί πως για αυτό το θέμα και τις ενεργειακές πρώτες ύλες που κρύβουν μέσα της οι αντίστοιχοι χώροι της Ανατολικής Μεσογείου έχουν γραφεί δεκάδες βιβλία και εκατοντάδες πονήματα. Δεν αποτελεί βέβαια το αντικείμενο του παρόντος άρθρου.
Σκέψεις που πηγάζουν από τα πιο πάνωΠροσωπικά ποτέ δεν έχω καταλάβει γιατί οι μεγαλύτεροι κατακτητές, όπως ο Ιούλιος Καίσαρ, ο Αννίβας, ο Μέγας Ναπολέων, ο Αττίλας, ο Τζένγκις Χαν ή ο δικός μας Μέγας Αλέξανδρος, ανεξάρτητα από τις στρατηγικές και τακτικές αρετές που προφανώς είχαν, θεωρούνται σημαντικοί αρχηγοί και ηγέτες. Ο Χίτλερ κατέκτησε εκτενέστατες περιοχές και όμως συνήθως δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο.
Επειδή προφανώς ήταν παράλογος και προξένησε πελώρια και αδικαιολόγητη οδύνη. Αλλά και οι πιο πάνω σημαντικοί στρατηγοί και ηγέτες δεν αναδείχθηκαν ως τέτοιοι μέσα από τις θυσιασμένες ζωές στρατιωτών, απλών πολιτών, γυναικών και παιδιών; Και μέσα από καταστροφές και αλλαγές των συνόρων των χωρών, για να γυρίσουμε στο θέμα μας;
Τα σύνορα των κρατών άλλαζαν και θα αλλάζουν και στο μέλλον. Το 1946, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρχαν 76 ανεξάρτητες χώρες στον κόσμο, ενώ σήμερα υπάρχουν 195 αναγνωρισμένα κράτη.
Ανάμεσα στα μικρότερα κράτη-μέλη του ΟΗΕ είναι και η Κύπρος, η οποία με τα 9.251 τετρ. χλμ. αποτελεί το 0,002% της γήινης επιφάνειας (Εικ. 1).
Αυτό το 0,002% της γήινης επιφάνειας θέλει να διχοτομήσει και επίσημα ο «ηγέτης» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη βοήθεια ή απάθεια κάποιων μεγάλων δυνάμεων και ασήμαντων τσιρακιών (λέγε με Ερσίν Τατάρ).
Μια de facto διχοτομημένη Κύπρος με την «πράσινη γραμμή» στο χρώμα που της αξίζει, το μαύρο. Και οι στρατιωτικές βάσεις των Άγγλων στο άσπρο, σαν «λευκά περιστέρια» (βλέπε εικόνα προλόγου). Ως να θέλουμε να ξεχάσουμε το «διαίρει και βασίλευε», το αγαπημένο σλόγκαν των Βρετανών.
Μια βίαιη διχοτόμηση ενάντια στη θέληση εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), οι οποίοι, από τη μια μέρα στην άλλη, βρέθηκαν από την Αμμόχωστο στη Λάρνακα, Λεμεσό και αλλού, ενώ από τους μαχαλάδες της Λάρνακας και της Λεμεσού και πολλών μεικτών χωριών στην Κερύνεια και στη Μόρφου.
Ένθεν και ένθεν μιας «πράσινης γραμμής» που χαράκτηκε με αίμα χάρη στην ανείπωτη πολεμική μανία του ανθρώπινου είδους και τις εθνικο-θρησκευτικές αντιλήψεις των ακραίων «αγωνιστών» της κάθε πλευράς. Και χάρη στην έλλειψη θάρρους και οράματος από τους «σώφρονες ηγέτες» των απλών Κυπρίων που ήθελαν να ζουν ειρηνικά πάνω στο μεγάλο βράχο που λέγεται Κύπρος.
Όσο όμως να τον κτυπάνε τα κύματα, όσο και να τον ταρακουνούν οι τεκτονικές πλάκες της Αφρικής και Ευρώπης, όσο και να τον κυρίευσαν τόσοι και τόσοι κατακτητές, όσο και να του ρούφηξαν από μέσα του τον πολύτιμο χαλκό, αυτός ο Βράχος της Ανατολικής Μεσογείου θα στέκεται όρθιος μέσα στους αιώνες.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΕπίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο: Απαρχή νέων εκβιασμώνΕν αναμονή της "εισβολής" Ερντογάν στα Κατεχόμενα και με τα μάτια στραμμένα στην ΑμμόχωστοΠεριμένοντας τον Ερντογάν- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιστολή μαθητή προς Κεραμέως: Με 20.988 μόρια, «αποτυχημένος άριστος»
- Γλυκά Νερά: «Μίλησαν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του συζυγοκτόνου – Τι αποκαλύπτουν για τη σχέση με την οικογένεια της Καρολάιν
- Πάτρα: Τύχη «βουνό» για ιδιοκτήτρια ουζερί - Τα στρείδια έκρυβαν μαργαριτάρι!
- Κινητό: Πώς να προστατέψετε τα δεδομένα και το απόρρητό σας αν χάσετε τη συσκευή
- 8 Συνήθειες που μας κάνουν να γερνάμε γρήγορα
- Φιλιώ Πυργάκη: Φώναξε την οικογένειά της, φίλησε το χέρι της κόρης της και πέθανε – Οι τελευταίες συγκλονιστικές στιγμές της
- Φολέγανδρος: «Μια υπόθεση με ψυχοπαθολογικό υπόβαθρο» λέει ο δικηγόρος του 30χρονου
- Χαλκιδική: Τι συμβαίνει με τις φυσαλίδες στις παραλίες - Που οφείλονται
- Μετάλλαξη Δέλτα - Τουρισμός: Πώς αντιδρούν οι Ισραηλινοί στο ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στην «κόκκινη» λίστα;
- Έγκλημα Φολέγανδρος: Σπαρακτικές εικόνες στην κηδεία της Γαρυφαλλιάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Αποκλειστικό: Η πρόταση της Αλ Σαλίγια για τον Μακέντα στον Παναθηναϊκό - Γιατί απορρίφθηκε
- Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος
- Βλάβες σε αγγεία και πήξη αίματος για 1 στους 4, ακόμη και δύο μήνες μετά την νόσηση από Covid-19
- Φίλοι και θαυμαστές αποχαιρετούν τον Τόλη Βοσκόπουλο
- Ο υποψήφιος καγκελάριος γελάει ενώ ο πρόεδρος της Γερμανίας εκφράζει τη θλίψη του για τα θύματα
- Πρέσπες: Η Σ. Γιαννάτου κι ο Ε. Βούλγαρης συνομιλούν υπό το βλέμμα του Παζολίνι
- Η FIFA σκέφτεται να αλλάξει τελείως το ποδόσφαιρο
- Γυναικοκτονία το λένε. Μισογύνηδες το πράττουν
- Θετικός στον κορονοϊό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας
- Αφγανιστάν mon amour
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Όχι στη διχοτόμηση του 0,002% της γηίνης επιφάνειας
- Freedom pass: Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για τα 150 ευρώ
- Λουθηρανική εκκλησία στη Νορβηγία πραγματοποίησε τελετή αλλαγής ονόματος διεμφυλικού
- Φίλοι και θαυμαστές αποχαιρετούν τον Τόλη Βοσκόπουλο
- Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος
- Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Από τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» μέχρι τη «Μέδουσα»
- Μες στη φοβερή ερημιά του πλήθους
- Κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, ακτιβιστών αντιφρονούντων με λογισμικό ισραηλινής εταιρείας
- Ο πρώην επικεφαλής του FDA προειδοποιεί: Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Μαρόκο κατασκόπευε Γάλλους δημοσιογράφους με λογισμικό του Ισραήλ
- Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ελέγχουν πάνω από τις μισές περιφέρειες της χώρας
- Επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα της Κύπρου - Το μεσημέρι οι "εξαγγελίες"
- Άρση όλων των μέτρων για την πανδημία από σήμερα στην Αγγλία παρά την έξαρση μολύνσεων
- Επτά καλά βιβλία για τις διακοπές μας
- Τελικά, εσείς πού θα επενδύατε
- Πόσο απίστευτα γρήγορα μπορεί να μας αφυδατώσει η ζέστη
- Α. Γκράβας: Είμαι περήφανη που στο Μεξικό με αποκαλούν «Η μούσα από την Ελλάδα»
- Οι δεινόσαυροι ήταν πιθανότατα καταδικασμένοι να εξαφανιστούν πριν από το χτύπημα του αστεροειδούς