Οδηγίες για τους δανειολήπτες μετά το ελβετικό σοκ στα τραπεζικά δάνεια

Σε απόγνωση φέρνει σχεδόν 65.000 Έλληνες δανειολήπτες η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ. Οι δανειολήπτες βλέπουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια τα «φτηνά» δάνεια που είχαν πάρει σε ελβετικό φράγκο να ακριβαίνουν απότομα και έτσι να «φουσκώνει» ακόμα περισσότερο η μηνιαία δόση.
Η υπόθεση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο κρατά σχεδόν από το 2006, όταν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν ιδιαίτερα φτηνά εξαιτίας της υψηλής συναλλαγματικής
ισοτιμίας ευρώ/ελβετικού φράγκου που είχε διαμορφωθεί τότε.

Οι διαφημιστικές καμπάνιες των τραπεζών είχαν πλημμυρίσει τα ΜΜΕ, τάζοντας χαμηλές δόσεις και χαμηλό επιτόκιο, εξαιτίας του libor (διατραπεζικό επιτόκιο για το δανεισμό από μια τράπεζα σε άλλη).

Ωστόσο, το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη οδήγησε από το 2009 και μετά σε σημαντική υποχώρηση το ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων και ιδιαίτερα του ελβετικού φράγκου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, με αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο του 2011 προκειμένου να αναχαιτίσει τη δραματική ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, να θέσει ανώτατη τιμή στην ισοτιμία του νομίσματός της το 1,220 έναντι του ευρώ.

Τότε ήταν η πρώτη φορά που όσοι είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είδαν τις δόσεις τους να εκτοξεύονται σε σχέση με την αρχική δανειακή τους σύμβαση.

Αποτέλεσμα του «κλειδώματος» της ισοτιμίας ήταν η επιβάρυνση να είναι τεράστια, καθώς η σύναψη των δανείων έγινε με ισοτιμία ευρώ με το ελβετικό φράγκο στο 1,60 (ή ελαφρώς μικρότερη, ανάλογα το έτος που συνάφθηκε η σύμβαση), ενώ στη συνέχεια κλήθηκαν να αποπληρώσουν το δάνειο τους με ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο η οποία κυμάνθηκε πάνω από 35%.

Πλέον, μετά και τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, οι δανειολήπτες βλέπουν για δεύτερη φορά τη δόση του δανείου τους να αυξάνεται και μάλιστα την εποχή που τα εισοδήματα όλων έχουν μειωθεί δραματικά.

Τι προτείνουν οι τράπεζες

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή πανικός από τους δανειολήπτες και κυρίως δεν χρειάζονται εσπευσμένες κινήσεις. Αυτό που προτείνουν είναι να μην σπεύσουν να μετατρέψουν τα δάνεια τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, καθώς αυτό θα κάνει αυτόματα πραγματικές της ζημιές, ενώ έως τώρα τουλάχιστον είναι μόνο λογιστικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες στην Ελλάδα, σχεδιάζουν να υιοθετήσουν λύσεις με τις οποίες θα «ελαφρυνθούν» οι δανειολήπτες, καθώς είναι δεδομένο ότι η αλλαγή της ισοτιμίας από το 1 ευρώ προς 1,6 Ελβετικό φράγκο στο 1 προς 1, έχει μεταφέρει όλο το πρόβλημα στις πλάτες των δανειοληπτών.

Αντίστοιχα, οι τράπεζες αφού οριστικοποίησουν το επόμενο διάστημα τη συνολική επιβάρυνση που θα προκαλέσει στους δανειολήπτες η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, θα προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ώστε να μειωθούν οι απώλειες.
Keywords
Τυχαία Θέματα