Οδηγούμε το διπλού καυσίμου Renault Clio 1.0 TCe 100 LPG

D.Balis

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της η ηλεκτροκίνηση, με τις διάφορες εκδοχές της των οχημάτων. Είτε αμιγώς ηλεκτρικό είτε υβριδικό, οι κατασκευαστές στρέφονται προς αυτήν, αλλάζοντας το κεφάλαιο στο βιβλίο της αυτοκίνησης. Στη Renault, όμως, έχουν ακόμα έναν άσο στο μανίκι, λέγεται LPG και λύνει τα χέρια

εκείνου που θέλει να έχει την τσέπη του γεμάτη. Βλέπετε, είναι πάμφθηνο και εξασφαλίζει κι αυτό, όπως η βενζίνη, πολλά χιλιόμετρα αυτονομίας.

D.Ballis

Μάλιστα, οι Γάλλοι προσφέρουν το Clio 1.0 TCe 100 LPG με την εργοστασιακή μορφή LPG, κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζεται να επισκεφτείς κάποιο συνεργείο για να το εγκαταστήσει εκεί ο μηχανικός. Έρχεται λοιπόν εργοστασιακό, έτοιμο δηλαδή και το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να εκκινήσεις...

Το Clio στην περίπτωσή μας δεν θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για να γεμίσει τη δεξαμενή του LPG, καθώς τα σημεία στη χώρα μας είναι άφθονα. Κάτω από το καπό έχει τοποθετηθεί ένας 3κύλινδρος, 1.000άρης κινητήρας turbo, που σχεδιάστηκε εξ αρχής για να λειτουργεί με δύο τύπους καυσίμου. Με τη βενζίνη η ισχύς ανέρχεται στους 90 ίππους και τα 160Nm ροπή και με το LPG στους 100 και τα 170Nm ροπή. Το 0-100χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 11,8δευτ. και η τελική αγγίζει τα 174χλμ./ώρα.

D.Balis

Θα πει κανείς πώς αλλάζει η κίνησή του από βενζίνη σε αέριο; Κατ’ αρχάς παίρνει μπρος πάντα με βενζίνη και οι αισθητήρες φροντίζουν από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα, δίχως ο οδηγός να πάρει... χαμπάρι. Δεν χρειάζεται να κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι για να γίνει η μετάβαση από το ένα καύσιμο στο άλλο, κάτι που μεταφράζεται στην εξαφάνιση του άγχους και της έγνοιας. Η δεξαμενή του LPG είναι κατασκευασμένη από ατσάλι υψηλής αντοχής, έχει χωρητικότητα 32 λίτρα και επειδή αρκετοί έχουν τις απορίες τους σχετικά με αυτό, είναι τόσο ασφαλής όσο η δεξαμενή της βενζίνης, χωρητικότητας 39 λίτρων.

Ο χώρος των αποσκευών παραμένει στα 391 λίτρα παρά την ύπαρξη δύο ρεζερβουάρ και αυτό που αξίζει να αναφερθεί, είναι πως η αυτονομία του αυτοκινήτου μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 1.000 χιλιόμετρα, 500-550 με τη βενζίνη και 400-450 με το υγραέριο.

D.Balis

Το Clio δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου και διακρίνεται από την καλή οδική συμπεριφορά, το κράτημα και την καλή ποιότητα κύλισης. Η ανάρτηση είναι σε ξεχωριστά επίπεδα, γαλλικά για όσους είναι μυημένοι στο χώρο και τα φρένα του έχουν καλή αίσθηση. 

Περνώντας μέσα στην καμπίνα, η ανανέωση είναι ουσιαστική και ποιοτική. Τα υλικά έχουν καλή συναρμογή και αίσθηση, οι χώροι θεωρούνται από τους καλύτερους και ο οδηγός έχει στη διάθεσή του μια πληθώρα επιλογών για να ρυθμίσει τη θέση του και να καθίσει όσο πιο αναπαυτικά μπορεί. 

D.Balis

Αποτελεί μια ιδανική επιλογή για εκείνους που θέλουν να έχουν ένα καλό αυτοκίνητο πόλης, το οποίο θα κινηθεί αξιοπρεπώς στον αυτοκινητόδρομο, το κέρδος στην τσέπη είναι πάρα πολύ μεγάλο αν συγκρίνουμε τις τιμές των καυσίμων, κάτι που, άλλωστε, αποτελεί και το καλό χαρτί ενός μοντέλου που έχει γράψει τη δική του ιστορία στους δρόμους της Ευρώπης και όχι μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα