Οι 15 ημέρες που θα κρίνουν την «παρτίδα» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Ως τις κρισιμότερες ημέρες της ελληνικής Οικονομίας χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη το επόμενο δεκαπενθήμερο. Όπως εξηγούν, μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου όταν και θα διεξαχθεί το Eurogroup, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κλείσει το πρώτο και ίσως το πιο κρίσιμο μέρος της διαπραγμάτευσης.

Παρά τα πρώτα θετικά σημάδια που υπάρχουν από τις έως τώρα επαφές της κυβέρνησης, τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα, καθώς η Γερμανία παραμένει πιστή στο δόγμα της λιτότητας.

Τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην Ελλάδα,
καθώς η καγκελαρία επιμένει στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και την ενεργή εμπλοκή της τρόικας στην παρακολούθηση του προγράμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τόνισε ότι η Γερμανία θα περιμένει τα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας όμως ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλειφθεί ο ρόλος της τρόικας ως παρατηρητή του ελληνικού προγράμματος.

Η δήλωση του εκπροσώπου της καγκελαρίας, ήρθε να προστεθεί στην ανυποχώρητη στάση που κρατούν οι Γερμανοί, αν και βλέπουν ότι τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης δεν απορρίπτουν το ελληνικό αίτημα για κατάργηση του υφιστάμενου προγράμματος και νέα συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίου έναν αγώνα δρόμου, ώστε το Eurogroup να τη βρει με μια ισχυρή Ευρωπαϊκή συμμαχία στο πλευρό της η οποία θα υποστηρίξει το αίτημα της.

Ωστόσο, με τα έως τώρα δεδομένα η στάση της Γερμανίας είναι αυτή που θα κρίνει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης και την τύχη του μνημονίου. Και αυτό γιατί όπως ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, «Οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει την ομόφωνη γνώμη των 19 κρατών- μελών της Ευρωζώνης».

Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν καμφθούν οι Γερμανικές αντιστάσεις, το επόμενο βήμα της διαπραγμάτευσης κινδυνεύει να βρει εμπόδιο στην εμμονή του Βερολίνου για συνέχιση της ευρωπαϊκής λιτότητας.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι καλύτερη εικόνα για το τι τι μέλλει γενέσθαι, θα υπάρχει μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, αλλά και μετά το ραντεβού του Αμερικανού πρόεδρου, Μπαράκ Ομπάμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ειδικά από το δεύτερο ραντεβού η ελληνική κυβέρνηση προσμένει αρκετά, ιδίως μετά την παρέμβαση του κ. Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι «Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε υφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους»

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπάρακ Ομπάμα, σχεδιάζει να λάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα, στέλνοντας στην Αθήνα ανώτερα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που έχουν γνώση της κρίσης χρέους.

Η ίδια ομάδα, αναμένεται να αναλάβει και ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών, για να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, ώστε να τερματιστεί η αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων.
Keywords
Τυχαία Θέματα