Οι 19 Αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικών Πολιτικής

Εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής οι 19 αποκρατικοποιήσεις που πρόκειται να υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Από αυτές κάποιες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ κάποιες άλλες αναμένονται να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο στόχος για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ έως και το 2018. Ειδικότερα, προϋπολογίζονται 2,5 δισ. ευρώ για το 2016, 2,2 δισ. ευρώ για το 2017 και 1,1 δισ. για το 2018.

Από τα έσοδα που θα προκύψουν το 50% θα καταβάλλεται ως μέρισμα στο ελληνικό
Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιείται για τις επενδύσεις της εταιρίας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας ξεκαθάρισε ότι για τις εταιρίες ύδρευσης πάνω από το 50% θα παραμείνει από τον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ υπογράμμισε «πως μέχρι το 2018 θα πρέπει να εξασφαλιστούν από ιδιωτικοποιήσεις 6 δισ. ευρώ». Επίσης ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι εντός του 2016 η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.

Πιο αναλυτικά οι 19 αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνουν:

1. Περιφερειακά αεροδρόμια: Το σχέδιο περιλαμβάνει μακροχρόνια παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 +10 χρόνια. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε το Δεκέμβριο του 2014 στην κοινοπραξία των εταιριών Fraport – Slentel έναντι ποσού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

2. Ελληνικό: Πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, η οποία θα αποκτήσει την κυριότητα του 30% της ιδιοκτησίας και θα έχει το δικαίωμα της ανάπτυξης (δικαίωμα επιφάνειας) και της διαχείρισης του 100% του ακινήτου για 99 χρόνια.

3. Αστήρ Βουλιαγμένης: Πώληση των 81.122.156 μετοχών της Αστήρ Παλλάς ΑΕ. Ο διαγωνισμός διεξάγεται από την
Εθνική Τράπεζα.

4. Αφάντου Ρόδου: Πώληση του 100% των μετοχών 2 ή περισσοτέρων Εταιρειών Ειδικού Σκοπού που έχουν συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για κάθε ακίνητο (Γκολφ Αφάντου και Νότια Αφάντου) πρόκειται να αποκτηθούν από την MA Angeliades (Πλειοδότης για το Γκολφ Αφάντου) και την T.N. Aegean Sun Investment Limited (Πλειοδότης για τη Νότια Αφάντου).

5. ΔΕΣΦΑ: Πώληση του 66% (31% του ΤΑΙΠΕΔ – 35% των ΕΛΠΕ) των μετοχών της στην Κρατική Εταιρία Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) μέσω δημοσίου διαγωνισμού.

6. ΟΛΠ: Πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ. Το 51% εκκαθαρίζεται στο κλείσιμο της συναλλαγής. Επιπλέον 16% σε πέντε έτη από το κλείσιμο της συναλλαγής, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 74% των μετοχών.

7. ΟΛΘ: Πώληση του 67% της εταιρίας σε ιδιώτη. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 74% των μετοχών.

8. ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΕΕΣΤΤΥ: Το σχέδιο προβλέπει την πώληση του 100% και των δύο εταιριών. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως σημειώνει το Reuters, ότι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών μετατίθεται για τις 22 Ιουνίου.

9. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Το σχέδιο προβλέπει πώληση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και του δικαιώματος για επέκταση της σύμβασης διαχείρισης για 20 χρόνια

10. Ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων: Πώληση των ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών.
Το σχέδιο περιλαμβάνει πώληση 10 οικοπέδων και κτιρίων σε Μύκονο, Πήλιο, Ηλεία, Εύβοια, Αχαΐα, Σέρρες και Λέσβος και επίσης με τη μίσθωση 50 ετών ενός κτιρίου στη Ρόδο.

11. Μαρίνες: Το σχέδιο προβλέπει μακροχρόνια παραχώρηση για συγκεκριμένες μαρίνες σε όλη την Ελλάδα.

12. Εγνατία Οδός: Μακροχρόνια (35ετής παραχώρηση) του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου Εγνατία Οδός και των επί του αυτοκινητόδρομου τριών κάθετων αξόνων.

13. ΕΛΠΕ: Πρόσληψη συμβούλου μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2016 για την αξιοποίηση του 35% των μετοχών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο

14. ΟΤΕ: Μεταφορά του 5% του Οργανισμού στο ΤΑΙΠΕΔ και την πρόσληψη συμβούλου αξιοποίησης εντός του μήνα

15. ΔΕΗ: Πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ενδεχομένως το 2016. Εντός του τρίτου τριμήνου του 201 θα προσληφθούν από το ΤΑΙΠΕΔ σύμβουλοι.

16. ΕΥΔΑΠ: Πώληση του 11% των μετοχών της εταιρίας. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 27% των μετοχών.

17. ΕΥΑΘ: Πώληση του 23% του μετοχικού κεφαλαίου. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 74% των μετοχών. Εντός του 3ου τριμήνου ττου 2016 το ΤΑΙΠΕΔ θα επιλέξει συμβούλους.

18. ΔΕΠΑ: Το σχέδιο προβλέπει την επιλογή συμβούλων μέχρι και το 3ο τρίμηνο του 2016 και την εξέταση εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης

19. ΕΛΤΑ: Μεταφορά στο νέο Ταμείο μετά από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα εκπονηθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν τη μεταφορά.

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ

«Εντός του Ιουνίου η συμφωνία για το Ελληνικό»

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της παραχώρησης του Ελληνικού και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η συμφωνία με τους υποψηφίους επενδυτές μέσα στον Ιούνιο.

«Η σημερινή κυβέρνηση βρήκε το Ελληνικό υπογεγραμμένο. Όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν λυθεί από τη στιγμή που υπεγράφη η σύμβαση. Η κυβέρνηση κάνει μια διαπραγμάτευση με τους επενδυτές για να λύσει όλα αυτά τα θέματα», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε επίσης πως η σύμβαση για την παραχώρηση του Ελληνικού δεν μπορεί να αλλάξει στα ουσιώδη της μέρη, υπογράμμισε όμως ότι μπορούν να γίνουν επιμέρους τροποποιήσεις, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Ιούνιο.

«Η πρόθεση μας είναι να προχωρήσουμε. Πιστεύω ότι θα είμαστε μέσα στον Ιούνιο έτοιμοι», σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας.
Αναφορικά με το νέο υπερταμείο που αποφασίστηκε στο Eurogroup, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι αποτελεί μία θετική εξέλιξη.

«Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα έπρεπε να είναι μια απόφαση δική μας», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βγούμε από την κρίση. Η προϋπόθεση να μπούμε στην ανάπτυξη είναι να αξιοποιήσουμε την περιουσία που έχουμε» υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά το υπερταμείο ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι λόγω της μεγάλης του διάρκειας μπορεί να επιλέξει πολλές μορφές αξιοποίησης, καθώς επίσης και ότι τα έσοδα του δεν θα πηγαίνουν όλα στο χρέος.

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και σημείωσε πως «από εδώ και μπρος είναι στο χέρι της Ελλάδας να τρέξει για να μπει σε μια περίοδο αναπτυξιακή».

Διαβάστε επίσης:

10 Απαντήσεις για το νέο υπερταμείο

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα