Οι 26 πιο θανάσιμοι ελεύθεροι σκοπευτές της ιστορίας

Η φιγούρα του ελεύθερου σκοπευτή ανέκαθεν έχαιρε μιας ιδιαίτερης, θανατηφόρας αίγλης στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων διεθνώς. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά ειδικότερα, φιγούρες όπως ο Βασίλι Ζάιτσεφ και ο Κάρλος Νόρμαν Χάτσκοκ έχουν γίνει ιδιαίτερα γνωστές, ακόμα και πέρα από τις τάξεις των φίλων της στρατιωτικής ιστορίας. Ταινίες όπως το «Εχθρός προ των πυλών» (Ανατολικό Μέτωπο) ή ο «Ελαφοκυνηγός» (Βιετνάμ) και το πρόσφατο «American Sniper» έχουν δημιουργήσει την εικόνα του μοναχικού και θανάσιμου «άσσου», ο οποίος αποστασιοποιημένα, δίνοντας την εντύπωση ότι αντί για αίμα στις φλέβες
του κυλάει παγωμένο νερό, σπέρνει τον θάνατο στις τάξεις του ανυποψίαστου εχθρού».

Η σύνταξη της πιο θανατηφόρας δεκάδας ελεύθερων σκοπευτών είναι περίπλοκο ζήτημα, καθώς οι αριθμοί των φόνων είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν- ενώ ειδικά στην περίπτωση του Κόκκινου Στρατού (ο οποίος είχε στις τάξεις του κάποιους εκ των φονικότερων της ιστορίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο) υπάρχει σύγχυση καθώς θεωρείται ότι υπήρχαν σκόπιμες υπερβολές όσον αφορά στις επιδόσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούν κάποιες από τις δεκάδες που μπορεί να βρει κανείς- με κάποια ονόματα να δεσπόζουν ως αδιαμφισβήτητα, καθώς εμφανίζονται σε όλες.

Χρησιμοποιώντας online πηγές, και χωρίς να γίνεται κατάταξη κατά αριθμό «kills» (καθώς οι συνολικοί και ακριβείς αριθμοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν), μια λίστα των πλέον φονικών ελεύθερων σκοπευτών, από άποψης τόσο «kills» όσο και δυσκολίας βολών, έχει ως εξής:

-Σίμο Χέιχε (705, Φινλανδία): ο Χέιχε, με εκτιμώμενους 705 φόνους (505 με τυφέκιο, 200 με υποπολυβόλο) διακρίθηκε στον Χειμερινό Πόλεμο (Talvisota) μεταξύ της Φινλανδίας και της ΕΣΣΔ. Για τις επιδόσεις του εναντίον του Κόκκινου Στρατού, που είχε εισβάλει στην Φινλανδία, κέρδισε το προσωνύμιο «Λευκός Θάνατος». Ο Χέιχε δρούσε μόνος του ολόκληρη την ημέρα, επιφέροντας βαρύτατες απώλειες στους Σοβιετικούς.
-Κάρλος Νόρμαν Χάτσκοκ (93, ΗΠΑ): ένας από τους κορυφαίους ελεύθερους σκοπευτές του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, με δράση στο Βιετνάμ, του αποδίδεται μία από τις πιο διάσημες βολές της ιστορίας, με τη σφαίρα να περνάει τη διόπτρα του αντίπαλου ελεύθερου σκοπευτή και να τον σκοτώνει.
-Άντελμπερτ Γουόλντρον (109, ΗΠΑ): θεωρείται ένας εκ των φονικότερων (αν όχι ο φονικότερος) ελεύθερος σκοπευτής της αμερικανικής ιστορίας, με δράση στο Βιετνάμ.
-Φράνσις Πεγκαμαγκάμποου (378, Καναδάς): στρατιώτης με ινδιάνικη καταγωγή, έδρασε με τον καναδικό στρατό κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
-Λουντμίλα Παβλιτσένκο (309, ΕΣΣΔ): γυναίκα στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρείται ότι 36 εκ των θυμάτων της ήταν αντίπαλοι ελεύθεροι σκοπευτές της Βέρμαχτ.
-Βασίλι Ζάιτσεφ (242, ΕΣΣΔ): ίσως ο πιο διάσημος, χάρη στο κινηματογραφικό «Εχθρός προ των Πυλών».
-Ρομπ Φέρλονγκ (Καναδάς): του έχει αποδοθεί ένας από τους φόνους σε μεγαλύτερη απόσταση στην ιστορία, το 2002, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Anaconda» εναντίον της Αλ Κάιντα, σε απόσταση 2.430 μέτρων.
-Κρεγκ Χάρισον (Βρετανία): ξεπέρασε τον Φέρλονγκ, με kill στα 2,475 μέτρα στο Αφγανιστάν το 2009.
-Τσαρλς «Τσακ» Μαγουΐνι (103, ΗΠΑ): έδρασε με τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.
-Λοχίας Γκρέις (Συνομοσπονδία, Αμερικανικός Εμφύλιος): του αποδίδεται μια πραγματικά απίστευτη βουλή στη μάχη της Σποτσιλβάνια. Στόχος ήταν ο στρατηγός των Βορείων, Τζον Σέτζγουϊκ. Τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών των Νοτίων είχαν αναγκάσει τους στρατιώτες του να καλυφθούν, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε, λέγοντας ότι «ντρέπομαι για εσάς, δεν θα μπορούσαν να πετύχουν ούτε ελέφαντα σε τέτοια απόσταση». Δευτερόλεπτα μετά, σφαίρα του Γκρέις τον πέτυχε κάτω από το αριστερό μάτι.
-Τόμας Πλάνκετ (Βρετανικός στρατός): το 1809 πέτυχε τον Γάλλο στρατηγό Κολμπέρ στη Μάχη του Κακαμπέλο, σε απόσταση 600 μέτρων- απίστευτη για τα δεδομένα της εποχής, που είχαν δραστικό βεληνεκές περίπου 50 μέτρων.
-Ρόζα Σανίνα (59, ΕΣΣΔ): μία από τις πιο γνωστές γυναίκες ελεύθερες σκοπευτές στην ιστορία, κατατάχθηκε μετά τον θάνατο του αδελφού της το 1041. Σκοτώθηκε σε ηλικία 20 ετών.
-Φιοντόρ Οχλόπκοφ (429, ΕΣΣΔ): ένας από τους πιο θανατηφόρους Σοβιετικούς ελεύθερους σκοπευτές κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
-Κρις Κάιλ (160, ΗΠΑ): θεωρείται ο πιο θανάσιμος ελεύθερος σκοπευτής στην αμερικανική ιστορία, με 160 «kills». Η καριέρα του εν λόγω Navy SEAL ήταν το θέμα της ταινίας «American Sniper».
-Γιόζεφ Άλερμπεργκερ (257, Γερμανία): του αποδίδονται 257 φόνοι στο Ανατολικό Μέτωπο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
-Ματχάους Χετσενάουερ (345, Γερμανία): ίσως ο πιο θανάσιμος ελεύθερος σκοπευτής της Βέρμαχτ, με δράση στο Ανατολικό Μέτωπο.
-Έρβιν Κένιγκ (Γερμανία): μια αινιγματική φυσιογνωμία που θεωρείται σύμφωνα με κάποιες πηγές ότι «μονομάχησε» με τον Βασίλι Ζάιτσεφ κατά τη μάχη του Στάλινγκραντ.
-Μπρούνο Σούτκους (209, Γερμανία): επίσης ελεύθερος σκοπευτής της Βέρμαχτ, με δράση στο Ανατολικό Μέτωπο.
-Ιβάν Σιντορένκο (πάνω από 500, ΕΣΣΔ): Σοβιετικός ελεύθερος σκοπευτής με πάνω από 500 θεωρούμενους φόνους.
-Σεμιόν Νομοκόνοφ (367, ΕΣΣΔ): Σοβιετικός, με 367 «kills»
-Ζανγκ Ταοφάνγκ (214, Κίνα): Κινέζος ελεύθερος σκοπευτής που πολέμησε στον πόλεμο της Κορέας.
-Μιχαήλ Ιβάνοβιτς Μπουντένκοφ (437, ΕΣΣΔ): στον αριθμό των «kills» του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν περιλαμβάνονται αυτά με πολυβόλο
-Φίοντορ Τροφίμοβιτς Ντιατσένκο (425, ΕΣΣΔ): Σοβιετικός στρατιώτης με ειδίκευση στην εξόντωση αξιωματικών στο Ανατολικό Μέτωπο.
-Νικολάι Γιακόβλεβιτς Ίλγιν (494, ΕΣΣΔ): άλλος ένας Σοβιετικός στρατιώτης τα θύματα του οποίου ανέρχονται σε εκατοντάδες
-Ιβάν Νικολάγεβιτς Κουλμπερτίνοφ (489, ΕΣΣΔ): αν και σχετικά άγνωστος, ο αριθμός των «kills» του μιλά από μόνος του.
-Ανώνυμος Βρετανός Πεζοναύτης (173): θεωρείται ότι είναι ο πιο φονικός εν ζωή, με 173 «kills» μέχρι το 2015, περιλαμβανομένων 90 Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν σε μία ημέρα (2006-2007).

(πηγές: Listverse, Controversial Times, Wikipedia, militaryeducation.org)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα