Οι 5 θέσεις της Τουρκίας στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας για το Κυπριακό. Η διαρκής παρουσία στρατού και οι εγγυήσεις

Τις πέντε τουρκικές θέσεις στον τομέα της Ασφάλειας που θα συζητηθεί χωριστά από τις άλλες πτυχές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τουρκοκύπριο, Μουσταφά Ακιντζί ενόψει της νέας διάσκεψης στη Γενεύη για τον Κυπριακό τον Μάρτιο, παρουσιάζει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ: «Είναι σαφές πως, παρά τις όποιες πληροφορίες διοχετεύονται περί διαφοροποίησης της Άγκυρας, οι θέσεις που έχει καταθέσει η τουρκική πλευρά κινούνται επί της ουσίας σε έναν βασικό άξονα που αφορά την παραμονή της στο νησί και μετά την επίτευξη
συμφωνίας. Με βάση τις τουρκικές θέσεις που παρουσιάσθηκαν πρόσφατα σε Γενεύη και Μοντ Πελεράν, η Άγκυρα συνδέει το θέμα των εγγυήσεων με μια σειρά ζητήματα».

Οι θέσεις αυτές είναι:

Να παραμείνουν οι εγγυήσεις μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τα σημερινά δεδομένα, που η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει προοπτική ένταξης στην Ε.Ε., το σύστημα εγγυήσεων θα παραμείνει εσαεί στην Κύπρο.

Κατά την τουρκική θεώρηση των πραγμάτων, η διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων θεωρείται ως «εκ των ων ουκ άνευ» για «την ίδρυση νέας κατάστασης πραγμάτων» στο νησί. Σύμφωνα με την τουρκική επιχειρηματολογία, αυτό καθίσταται αναγκαίο για τη διαφύλαξη της πολιτικής ισότητας και της παρουσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Από τουρκοκυπριακής πλευράς εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να εκδιωχθούν από το κράτος, όπως ισχυρίζονται έγινε το 1963. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά στις συζητήσεις για το θέμα της Ασφάλειας επικαλείται συνεχώς γεγονότα που σημειώθηκαν στο παρελθόν.

Όπως είναι γνωστό συζητείται το ενδεχόμενο ένα σύστημα εγγυήσεων και Ασφάλειας να περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος ή επανεξέταση της ρήτρας. Η τουρκική πλευρά συνδέει το θέμα με την ομαλή λειτουργία της «Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Κύπρου», που σημαίνει ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση πραγμάτων και στην ομαλοποίηση της κατάστασης ευρύτερα. Τούτο σημαίνει ότι η Τουρκία θα εγγυάται την εφαρμογή του συντάγματος και της συμφωνίας εν γένει.

Η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται εγγυήσεις από κανένα διεθνή οργανισμό, ιδιαίτερα από την Ε.Ε.

Στις συζητήσεις επιμένουν στη στάθμευση ενός στρατιωτικού αποσπάσματος στην Κύπρο σε μόνιμη βάση. Σύμφωνα και με τα όσα είχαν μεταφέρει από την Άγκυρα σε Αθήνα και Λευκωσία οι Αμερικανοί, διά της τότε Υφυπουργού Βικτώριας Νούλαντ, οι Τούρκοι έχουν θέσει την αξίωσή τους για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο νησί, στα πρότυπα εκείνων που λειτουργούν στο νησί οι Βρετανοί. Να είναι, δηλαδή, κυρίαρχη.

Σε Αθήνα και Λευκωσία έχουν παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία και έχει κατατεθεί ενώ ξένοι διπλωμάτες θεωρούν πως μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα στο θέμα της Ασφάλειας, που θα μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους.

Πηγή: Φιλελεύθερος

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα