Οι «7 Σοφοί της Κοσμολογίας» στην Ελλάδα στις 2-4 Οκτωβρίου

Στον Πλούταχο («Ἠθικὰ») συναντάμε το «Τῶν ἑπτὰ σοφῶν συμπόσιον». Οι περίφημοι Επτά Σοφοί της Αρχαιότητας ήταν οι Βίας ο Πριηνεύς, Θαλής ο Μιλήσιος, Κλεόβουλος ο Λίνδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Σόλων ο Αθηναίος, Χίλων ο Λακεδαιμόνιος. Αυτή τη φορά, έρχονται στην Αθήνα και τη Μεσσηνία στις 2-4 Οκτωβρίου οι Επτά «σύγχρονοι» Σοφοί της Κοσμολογίας, τρεις Νομπελίστες Φυσικοί και τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες της Κοσμολογίας για να συμμετάσχουν στο 2ο Συμπόσιο
των Επτά Σοφών του Κόσμου.

Γιατί «επτά» συγκεκριμένα; Γιατί αυτός ο αριθμός; Αναρωτήθηκε στη χθεσινή (σ.σ. 7/09/15) Συνέντευξη Τύπου ο Χρήστος Λόλας, Kαρδιοχειρουργός και Πρόεδρος του 1ου Συμποσίου, εις εκ των τεσσάρων συνολικά ομιλητών (Ιωάννης Μάνος, Σταμάτης Κριμιζής και Ξενοφών Μουσσάς οι άλλοι τρεις). Και μας ξεκαθάρισε στη συνέχεια: «Επτά σοφοί: το επτά είναι ο ιερός αριθμός του Απόλλωνα, Θεού των Επιστημών και της Τέχνης, επομένως ο αριθμός δεν αφορά μόνο επτά σοφούς, αφορά σοφούς που έχουν το επίπεδο των επτά σοφών».

Ποια είναι τα βασικά ερωτήματα του Συμποσίου;

Πώς ξεκίνησε το Σύμπαν;

Από που προήλθαμε;

Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου;

Ποιοι είναι οι «Επτά Σοφοί της Κοσμολογίας»;

-Τζέημς Κρόνιν (James Cronin): Κάτοχος Νόμπελ Φυσικής 1980, ομότιμος καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

-Γεώργιος Ευσταθίου (George Efstathiou): Καθηγητής αστροφυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας.

-Ντέηβιντ Γκρος (David Gross): Κάτοχος Νομπέλ Φυσικής 2004, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

-Γιουτζίν Πάρκερ (Eugene Parker): Ομότιμος καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Ινστιτούτου Ενρίκο Φέρνι των ΗΠΑ.

-Τζορτζ Σμουτ (George Smoot): Κάτοχος Νομπέλ Φυσικής, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

-Αλεξέι Σταρομπίνσκι (Alexei Starobinsky): Κοσμολόγος-Αστροφυσικός. Κάτοχος βραβείου Kavli στην Αστροφυσική 2014, Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Λαντάου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

-Γκαμπριέλε Βενετσιάνο (Gabriele Veneziano): Θεωρητικός Φυσικός, Καθηγητής, Έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, College de France.

Οι συμμετοχές

Επιστήμονες, αριστούχοι μαθητές και φοιτητές με τους καθηγητές τους, θα έχουν ενεργό συμμετοχή στο Συμπόσιο, ενώ θα υπάρχει και ταυτόχρονη μετάδοση από το διαδίκτυο σε όλες τις έδρες Κοσμολογίας διεθνώς διαφόρων Πανεπιστημίου του κόσμου, όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών, Σταμάτης Κριμιζής. Μετά τις εργασίες του Συμποσίου θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή βράβευσης των Επτά Σοφών, και τα βραβεία θα απονείμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος,

Η Συνέντευξη Τύπου

Ιωάννης Μάνος - Πρόεδρος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

«Έχουμε μεγάλη χαρά για την ιδέα, γιατί το Μέγαρο Μουσικής δεν είναι μόνο Μέγαρο. Για αυτό κάνω δημοσίως μια πρόταση που έκανα και ιδιωτικά στους ομιλητές. Μια πρόταση για τη διαχρονικότητα των πρωτοβουλιών. Θα ήταν σκόπιμο εάν αυτό το Συμπόσιο αποκτούσε μία μόνιμη βάση, όχι μόνο σε αυτά τα θέματα αλλά και σε άλλα θέματα επιστημονικά. Μετά το πέρας του Συμποσίου να καθίσουμε και να συζητήσουμε, και εύχομαι στα επόμενα δύο χρόνια να μπορέσει αυτός ο θεσμός να αποτελεί την Αθήνα της επιστήμης. Σε σας εναπόκειται...», είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ομιλητές.

Σταμάτης Κριμιζής -Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Διευθυντής Διοίκησης του Διαστήματος του Πανεπιστημίου John Hopkins ΗΠΑ, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών

«Κύριε Μάνο, η πρότασή σας για τη μονιμότητα του θεσμού είναι "μουσική στα αυτιά μας", και είναι απώτερος σκοπός μας. Η αρχική ιδέα υλοποιήθηκε και εγκαινιάστηκε με το πρώτο Συμπόσιο το 2007 με θέμα την "Καρδιοαγγειοχειρουργική" και έγινε στην Αθήνα και στους Δελφούς. Άργησε πολύ η πρωτοβουλία για το δεύτερο, αλλά ελπίζουμε να θεσμοθετηθεί.

Γιατί όμως κάνουμε αυτό το Συμπόσιο; Για να προβάλουμε και να δώσουμε στη χώρα μας μια παγκόσμια ακτινοβολία που της ανήκει, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Στόχος μας η ανάδειξη του Συμποσίου σε σύγχρονο θεσμό με διεθνείς διαστάσεις, με εργαλείο την αξία της Επιστήμης και της σημασίας για τις σύγχρονες κοινωνίες. Αριστεία και Αξιοκρατία πρέπει να αποκτήσουν το νόημα που κάποτε είχαν.

Το 2ο Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στις σύγχρονες εξελίξεις στην Κοσμολογία, που είναι σημαντικότατος και ιστορικός κλάδος της Αστροφυσικής, ο πρώτος που γεννήθηκε, και μάλιστα στην Ελλάδα. Επέτρεψε για πρώτη φορά στον άνθρωπο να σκεφτεί επιστημονικά, να ερμηνεύσει τη φύση με τη λογική. Από την Αστρονομία και Αστροφυσική άρχισε η επιστήμη και συνεχίζει να εξελίσσεται ο πολιτισμός μας...»

Χρήστος Λόλας - Καρδιοχειρουργός, Πρόεδρος Επιτροπής 1ου Συμποσίου

«Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και χαρά που θα γνωρίσω τόσο σημαντικούς ανθρώπους. Οι Επτά Σοφοί θα αποτελέσουν χαρά για όλους μας. Θα τους δούμε ζωντανούς, πως μιλάνε, πως σκέφτονται. Ποιο είναι το βασικό σκεπτικό του Συμποσίου: Εδώ και μερικές δεκαετίες διανύουμε την εποχή του διαδικτύου και διαπιστώνουμε μια μαζική υπερπληροφόρηση και ταυτόχρονα μια σύγχυση. Χρειάζεται να επανέλθουμε στον Άνθρωπο και στη Σοφία του. Η Σοφία είναι ένα έμφυτο ένστικτο στον άνθρωπο που χρησιμοποιεί σε μεγάλες ανάγκες. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί το βασικότερο λόγο για τον οποίο επιβάλλεται η αναβίωση του Συμποσίου των Επτά Σοφών.

Για αυτό το λόγο σκοπός είναι να ιδρυθεί ένας θεσμός που θα παγκοσμιοποιηθεί, ήδη έχουμε κάνει το καταστατικό που έχει τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που στηρίζει το καταστατικό της στους Ελβετικούς νόμους. Εμείς οι Έλληνες έχουμε αποκτήσει μια έκτη αίσθηση, την καλώ "Ελληνικότητα". Η Ελλάδα είναι ένα φυτώριο πολλών ιδεών. Εμείς οι Έλληνες θα έλεγα γεννιόμαστε "Πανεπιστήμονες". Έχουμε βιώματα που πρέπει να μοιράσουμε και να χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει να προτείνουμε νέες ιδέες, όπως αυτό το Συμπόσιο».

Ξενοφών Μουσσάς, Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Διευθυντής Αστεροσκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

«Ένα πράγμα μπορούν να κάνουν καλά οι Έλληνες, Πολιτισμό, είχε πει ο Μιτεράν. Αυτό είναι σωστό και μας χαρακτηρίζει. Είναι μεγάλη τιμή και για την Ένωση Ελλήνων Φυσικών να συμμετέχει. Η Κοσμολογία, που γεννήθηκε στην Ελλάδα πριν από 26-27 αιώνες -παραπάνω πιστεύω εγώ- ήταν το μεγάλο βήμα που έκανε ο άνθρωπος από τη στατικότητα στην πρώτη πετυχημένη προσπάθεια να ερμηνεύσει το Σύμπαν και τη Φύση. Αυτό έκανε τον άνθρωπο να ξεχωρίσει. Τα bit και byte που έχετε στο κινητό σας τηλέφωνο έχουν περάσει από τα Μαθηματικά, τη Φιλοσοφία, είναι σημαντικός ελκυστής στους νέους, τους δίνει ανάταση, και με αυτά η Ένωση Ελλήνων Φυσικών χαιρετίζει την έναρξη του Συνεδρίου μετά από 3 εβδομάδες».

*Η HuffPost Greece είναι χορηγός επικοινωνίας στο 2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών με θέμα την Κοσμολογία

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Αναζητήσεις
deutero symposio kosmologias athina, christoslolas.com
Τυχαία Θέματα