«Οι άγρυπνες μέλισσες»: Δεν κοιμούνται αρκετά και για αυτό φταίνε τα φυτοφάρμακα

Όλοι νιώθουμε καλύτερα μετά από έναν καλό ύπνο. Το ίδιο ισχύει και για τα έντομα.

Ωστόσο, δύο νέες μελέτες διαπίστωσαν ότι ένα φυτοφάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως στα μελισσοκομεία διαταράσσει τον ύπνο των μελισσών και των μυγών - με μεγάλες συνέπειες για τα σημαντικά έντομα.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση των φυτοφαρμάκων στη συμπεριφορά των μελισσών, δίνοντας στα πλάσματα ζάχαρη νέκταρ με νεονικοτινοειδή - ένα από τα

πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα - και στη συνέχεια παρακολούθησαν τις κινήσεις τους στην αναζήτηση τροφής. Η επίδραση του φυτοφαρμάκου ήταν έντονη.

″Φαίνεται πως διαταράσσει το βιολογικό τους ρολόι. Τρέφονται πολύ λιγότεροκαι κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά τη νύχτα. Προκαλεί κακοποίηση των φυσιολογικών συμπεριφορών τους”, δηλώνει η Κία Τάσμαν, επιστημονική συνεργάτης στη Σχολή Φυσιολογίας, Φαρμακολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, στο CNN.

Αυτό, εξήγησε, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις: ”Είναι αρκετά ανησυχητικό, επειδή άλλες μελέτες δείχνουν ότι το κίνητρο της τροφής έχει μειωθεί.”

Πολλά φυτά - συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών που τρώμε και ταΐζουμε τα ζώα μας- βασίζονται σε επικονιαστές, όπως οι μέλισσες, για αναπαραγωγή.

Σχεδόν το 90% των άγριων φυτών και το 75% των κορυφαίων παγκόσμιων καλλιεργειών εξαρτώνται από τη γονιμοποίηση των ζώων, σημειώνει η WWF.

Οι μέλισσες αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος αυτού του φόρτου εργασίας: Οι επικονιαστές, συνήθως οι μέλισσες, είναι υπεύθυνοι για ένα στα τρία κομμάτια φαγητού που τρώμε, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όχι μόνο οι μέλισσες, αλλά και άλλοι επικονιαστές απειλούνται λόγω της ευρείας χρήσης φυτοφαρμάκων, της απώλειας ενδιαιτημάτων, της κλιματικής αλλαγής και των παρασίτων, τόσο που οι πιθανότητες να εντοπιστούν εργατικές μέλισσες στην Ευρώπη και την Αμερική μειώθηκαν κατά περισσότερο από 30% από τον περασμένο αιώνα.

Η Τάσμαν προειδοποίησε ότι οι μέλισσες είναι πλέον «αρκετά αργές και βγαίνουν όλο και λιγότερα συχνά στην φύση.

Τα ίδια φυτοφάρμακα έχουν ήδη βρεθεί ότι βλάπτουν τον εγκέφαλο των μελισσών.

Πηγή: CNN

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Οδηγός αντιμετώπισης τσιμπημάτων από έντομα Βee_nfluencer: Η πρώτη μέλισσα influencer στον κόσμο Plan Bee: Πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιχειρήσει να σώσει τις μέλισσες
Keywords
Τυχαία Θέματα
«Οι άγρυπνες μέλισσες»: Δεν κοιμούνται αρκετά και για αυτό φταίνε τα φυτοφάρμακα,