Οι άνθρωποι με μπλε μάτια διαχειρίζονται τον πόνο καλύτερα από αυτούς με καφέ μάτια

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τον γιατρό; Επειδή νιώθουν πόνο. Είναι το πιο συνηθισμένο κίνητρο πίσω από κάθε πολύωρη αναμονή και γι'αυτό το λόγο καταγράφονται περισσότερες από 70 εκατομμύρια επισκέψεις σε ιατρεία, ετησίως.

Ο πόνος αποτελεί μεγάλο ενδιαφέρον για τους ερευνητές, κάποιοι από τους οποίους πιθανόν να είναι πιο επιρρεπείς στο να εξερευνήσουν τις διαφορές στις αντιλήψεις του πόνο, παρά να ερευνήσουν τις αιτίες του πόνου, σύμφωνα με το Medical Daily. Για παράδειγμα, η δρ.Inna Belfer, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο
του Πιτσμπουργκ, ανακάλυψε ότι οι γυναίκες με μπλε ή πράσινα μάτια, διαχειρίζονται τον πόνο καλύτερα από εκείνες με καφέ ή μελί μάτια.

«Ο ανθρώπινος πόνος σχετίζεται με μια πληθώρα παραγόντων όπως το γένος, την ηλικία και το χρώμα των μαλλιών», είπε η Belfer. «Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κόκκινα μαλλιά συνδέονται με την αντοχή στα αναισθητικά και το αυξημένο άγχος, ενώ το σκούρο χρώμα στα μάτια σχετίζεται με την αυξημένη ψυχολογική αντιδραστικότητα και τη διαστολή της κόρης του ματιού λόγω φαρμάκων».

Το χρώμα στα μάτια και τα μαλλιά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας, όταν πρόκειται για εμπειρίες πόνου για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Η Belfer έχει μελετήσει επίσης και τους τρόπους που το φύλο επηρεάζει τον πόνο. Οι άντρες, για παράδειγμα, παρουσιάζουν λιγότερη ευαισθησία στον πόνο από τις γυναίκες και οι γυναίκες έχουν πιο ισχυρή αντίδραση στα αναισθητικά και τα οπιοειδή.

«Παρόλο που ο προσδιορισμός των γονιδίων του πόνου βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, είναι ξεκάθαρο ότι ένας αριθμός γονιδίων παίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της ευαισθησίας του πόνου και του μακροχρόνιου πόνου», έγραψε η Belfer σε επιστημονικό άρθρο.

Η Belfer θα συνεχίσει να εξερευνά το χρώμα των ματιών και την εμπειρία του πόνο. «Θα δούμε αν υπάρχει κάποιος σύνδεσμος μεταξύ του χρώματος του ματιού και του κλινικού πόνου στους άνδρες και τις γυναίκες και σε διαφορετικά πρότυπα πόνου, εκτός από αυτόν που μπορεί να προκαλεί και το εργασιακό περιβάλλον».

Πηγή: Medical Daily
Keywords
Τυχαία Θέματα