Οι αποφάσεις του υπουργικού: Καλύτερη λύση για το χρέος από αυτή του Μαΐου, αλλιώς το θέμα πάει στη Σύνοδο Κορυφής

Καλύτερη λύση από αυτή του Μαΐου, αλλιώς το θέμα της Ελλάδας θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αυτή είναι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε σήμερα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτό το μήνυμα εστάλη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Και αναμένεται να σταλεί τις επόμενες ώρες και σε άλλους Ευρωπαίους παράγοντες με τους οποίους θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά (Μέρκελ κ.α.).

Διαβάστε επίσης:

Η πρόταση Λε Μέρ, η στάση του Βερολίνου και της ΕΚΤ και οι ελπίδες της Αθήνας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σαφής στην εισήγησή του όταν ζήτησε (και πήρε) την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου: «αν δεν επιτευχθεί η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου η πρότασή μου στο υπουργικό συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο Eurogorup και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες. Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στην τρίωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε αναλυτική ενημέρωση των υπουργών για τις θέσεις και τους στόχους της κυβέρνησης προκειμένου να μην υπάρξουν και φαινόμενα πολυφωνίας. Η Ελλάδα, φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, πάει στην «ίσως το πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, από την έναρξη της κρίσης». «Και πηγαίνουμε συγκροτημένα με σχέδιο, με συμμαχίες, γνωρίζοντας τι θέλουμε να κερδίσουμε, τι να αποφύγουμε και πρέπει αυτός ο σχεδιασμός καθώς και οι εναλλακτικές να είναι συλλογικά συμπεφωνημένα από το υπουργικό συμβούλιο», τόνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε γιατί:

Α) ορθώς άνοιξε τώρα το θέμα του χρέους.

Β) γιατί δεν περίμενε να γίνουν πρώτα οι γερμανικές εκλογές.

Γ) τι ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

«Άριστα κάναμε που θέσαμε το θέμα του χρέους»

Όσον αφορά το αν σωστά άνοιξε η Ελλάδα τώρα το ζήτημα του χρέους, ο Αλ. Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός: «κάναμε άριστα, στο βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι. Τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες εμείς δεν τις αποδεχθήκαμε για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ’ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση».

Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν ο πρωθυπουργός και για το αν έπρεπε να περιμένει τις γερμανικές εκλογές. «Το timing είναι το καλύτερο που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα ξαναβρούμε καλύτερο», τόνισε και ανέφερε τέσσερις λόγους:

1) «έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους».

2) «έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος, αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών».

3) «οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας».

4) «δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος, αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί».

Το θέλει η Αθήνα

Το τρίτο θέμα που έθεσε ο πρωθυπουργός ήταν τι διεκδικεί η Αθήνα στο Eurogroup. «Ξέρουμε τι διεκδικούμε ή ότι μας δώσουν;» ήταν το ρητορικό ερώτημα και υπενθύμισε πως «ότι τους έδιναν έπαιρναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που επί 7 χρόνια έλεγαν το χρέος, το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ και το διόγκωσαν στο 180%, βιώσιμο επειδή τους είπαν «forget it». Εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους».

Επί της ουσίας η Αθήνα θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση 3 παραμέτρων

1) τα αναγκαία μέτρα για το χρέος. Ήτοι:

α) περίοδος χάριτος για τα επιτόκια.

β) επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων.

γ) επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ.

2) οι ρυθμοί ανάπτυξης.

3) τα πρωτογενή πλεονάσματα

«Εμείς διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη. Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών» επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο αυτόματος μηχανισμός ανάπτυξης

«Το κλειδί για την λύση βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα