Οι χώρες που προσφέρουν δωρεάν (ή προσιτά) δίδακτρα στους φοιτητές

Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές στην Αγγλία θεωρείται ότι αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο με τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στον κόσμο, πολλοί επίδοξοι σπουδαστές προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές προκειμένου να διευρύνουν το μορφωτικό τους επίπεδο.

Ο Ιndependent παρουσιάζει τη λίστα με τις χώρες που προσφέρουν δωρεάν ή τα πιο προσιτά δίδακτρα στους φοιτητές τους:

Γερμανία

Από το 2014, η Γερμανία προσφέρει δωρεά δίδακτρα στους φοιτητές της ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους. Δυστυχώς αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα καθώς η γερμανική κυβέρνηση πέρασε ένα νέο μέτρο βάσει
του οποίου από το φθινόπωρο του 2017 οι φοιτητές εκτός ΕΕ θα πρέπει να πληρώνουν 1.500 ευρώ σε δίδακτρα ανά εξάμηνο στα περισσότερα από τα πανεπιστήμια που βρίσκονται νοτιοδυτικά της χώρας.

Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι

Γαλλία

Παρόλο που δεν προσφέρουν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στη Γαλλία δωρεάν φοίτηση, τα δίδακτρά τους είναι εξαιρετικά προσιτά σε σχέση με αυτά της Αγγλίας. Οικονομικό είναι και το κόστος διαβίωσης στο Παρίσι σύγκριση με του Λονδίνου.

Βέβαια τα πανεπιστήμια ζητούν δίδακτρα για κάποια διαχειριστικά έξοδα αλλά αυτά ανέρχονται στα 180 ευρώ τον χρόνο.

Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι, αλλά περιορισμένα

Νορβηγία/ Δανία/ Σουηδία/ Φινλανδία

Αν ξέρετε να μιλάτε καλά στα νορβηγικά τότε είστε τυχεροί γιατί τα πανεπιστήμια στη Νορβηγία προσφέρουν δωρεάν δίδακτρα. Αν πάλι δεν έχετε καμία επαφή με τη συγκεκριμένη γλώσσα είστε πάλι τυχεροί γιατί οι φοιτητές από την ΕΕ μπορούν δικαιούνται δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πληρώσετε ούτε cent από την τσέπη σας αν επιθυμείτε να σπουδάσετε σε μία από αυτές τις χώρες.

Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι, αλλά μερικά πανεπιστήμια ζητούν και πτυχίο στα στη νορβηγική/ δανέζικη ή φινλανδική γλώσσα αντίστοιχα

Αυστρία

Οι Ευρωπαίοι φοιτητές έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους Αυστριακούς, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να σπουδάσετε δωρεάν ( ή έστω οικονομικά) για τα δύο πρώτα εξάμηνα και να πληρώσετε 360 ευρώ για κάθε επόμενο εξάμηνο.

Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι, αλλά κυρίως στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

Βέλγιο

Παρόλο που η συγκεκριμένη χώρα προτείνεται κυρίως για τις υπέροχες βάφλες της να σας ενημερώσουμε ότι προσφέρει επίσης και ένα εξαιρετικό επίπεδο σπουδών.

Για τους φοιτητές από την ΕΕ τα δίδακτρα ανέρχονται στα 835 ευρώ ετησίως.

Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι

Τσεχική Δημοκρατία

Τα έξοδα σπουδών στην Τσεχία εξαρτώνται ξεκάθαρα από το πόσο γλωσσομαθείς είστε. Για όσους μιλούν άψογα την τσεχική γλώσσα τα δίδακτρα είναι εντελώς δωρεάν ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Όσοι ωστόσο θέλουν να παρακολουθήσουν προγράμματα στην αγγλική γλώσσα καλούνται να πληρώσουν συνολικά περίπου 4000 ευρώ σε δίδακτρα.

Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι αλλά με έξτρα κόστος

Ελλάδα

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο φθηνά μέρη της Ευρώπης τόσο όσον αφορά στο κόστος διαβίωσης όσο και αυτό των σπουδών.

Τα δίδακτρα ανέρχονται στα 1.500 ευρώ τον χρόνο.

Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι, αλλά περιορισμένα καθώς συνήθως απευθύνονται μόνο σε φοιτητές Erasmus

Iταλία

Η δημόσια εκπαίδευση στην Ιταλία δεν είναι δωρεάν, αλλά η φοίτηση στα πανεπιστήμια είναι αρκετά πιο φθηνή από εκείνη στη Βρετανία, με τον μέσο όρο τον διδάκτων να κυμαίνονται μεταξύ 870 και 1000 ευρώ τον χρόνο.

Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι

Ισπανία

Στην Ισπανία η εκπαίδευση είναι δωρεάν τόσο για τους Ισπανούς φοιτητές όσο και για τους Ευρωπαίους.

Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι, αλλά περιορισμένα

Αργεντινή, Ινδία, Ταϊβάν

Οι φοιτητές στην Αργεντινή καλούνται να πληρώσουν περίπου 500 -1400 ευρώ τον χρόνο, ενώ στην Ινδία περίπου 2.400 – 4.500 ευρώ.

Στην Ταϊβάν τα δίδακτρα ανέρχονται στα 1470 – 1800 ευρώ ετησίως.

Μαθήματα στα αγγλικά: Όχι(Αργεντινή) , Nαι(Ινδία, Ταϊβάν)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα