Οι δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ για την άμυνα. Πόσα δαπανά η Ελλάδα

Στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες των χωρών – μελών του για την άμυνα δημοσιοποίησε το ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η αύξηση της ισχύος και των δυνατοτήτων της NATO Response Force, εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. «Κάναμε άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της προσαρμογής του ΝΑΤΟ στο αλλαγμένο και
πιο προκλητικό περιβάλλον ασφαλείας» δήλωσε ο γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ειδικότερα, οι υπουργοί του ΝΑΤΟ έλαβαν την Τετάρτη αποφάσεις για τις αεροπορικές να ναυτικές δυνάμεις της NRF, καθώς και τις ειδικές δυνάμεις. Σημειώνεται πως η NRF θα έχει πλέον δυναμικό 40.000 στρατιωτικών- κάτι που συνιστά ιδιαίτερα σημαντική αύξηση από το προηγούμενο επίπεδο, των 13.000. Επίσης, αποφασίστηκαν επίσης μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, τόσο σε πολιτικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο- περιλαμβανομένης της δυνατότητας του SACEUR (Supreme Allied Commander Europe) να κινητοποιήσει δυνάμεις για επιχειρησιακή δράση μόλις ληφθεί η πολιτική απόφαση. Επίσης, εγκρίθηκε ένα νέο concept σχεδιασμού εκ των προτέρων.

Όσον αφορά στις δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Defense One, βάσει των επίσημων στοιχείων που δημοσιεύτηκαν από τη Συμμαχία, μόλις πέντε χώρες- μέλη αναμένεται να πιάσουν τον στόχο των αμυντικών δαπανών του 2% όπως έχει τεθεί από το ΝΑΤΟ το 2015- μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με 2,4% του ΑΕΠ. Οι άλλες χώρες είναι η Μ. Βρετανία, η Εσθονία, η Πολωνία και οι ΗΠΑ (σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό για την Τουρκία, βάσει των στοιχείων της Συμμαχίας, είναι 1,7%).

Όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία, οι χώρες της Συμμαχίας θα δαπανήσουν συνολικά 892 δισ. δολάρια το 2015, κάτι που συνιστά μείωση σε σχέση με τα 942 του 2014 και τα 968 του 2013. Οι ελληνικές δαπάνες, βάσει των στοιχείων αυτών, αναμένεται να ανέλθουν στα 4,265 δισ. δολάρια (3,812 δισ. ευρώ) το 2015, κάτι που συνιστά αύξηση σε σχέση με το 2014 (3,939 δισ. δολάρια- 3,5 δισ. ευρώ).

Η διήμερη σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρό της βρέθηκε το θέμα της εφαρμογής του Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης του ΝΑΤΟ (Readiness Action Plan), που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία.

Οι υπουργοί έλαβαν σειρά αποφάσεων για την ενίσχυση και τον μετασχηματισμό της Συμμαχίας, και διαπίστωσαν το πολύ καλό επίπεδο προετοιμασίας της νέας Διακλαδικής Δύναμης Δράσης Εξαιρετικά Υψηλής Ετοιμότητας (Very High Readiness Joint Task Force), που θα συμμετάσχει στην κοινή άσκηση του ΝΑΤΟ TRIDENT JUNCTURE το Φθινόπωρο στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν επηρεάζεται μόνον από τις εξελίξεις στα ανατολικά και ότι οι εξελίξεις στο Νότο αποτελούν άμεσες πολύπλοκες απειλές που το ΝΑΤΟ οφείλει να καλύψει με άμεσο τρόπο, εφαρμόζοντας σε πρακτικό επίπεδο το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης στην περιοχή. Υπέβαλε πρόταση για την ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου (NATO Force Integration Unit - NFIU) στην Κρήτη, πρόταση που συγκράτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg. Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης για την πρόθεση μεταφοράς αεροπορικής δραστηριότητας από τη Σούδα στην Κάρπαθο. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η ενίσχυση της Νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση εργασιών προς αυτήν την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα