Οι δύο στόχοι της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Η στροφή στη διαχείριση της καθημερινότητας από την κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα κρίνει πολλά σε σχέση με την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, η επιτυχία της συμφωνίας και ειδικότερα η αξιολόγηση του τελικού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, θα κριθεί από την υλοποίηση της συμφωνίας και την ολοκλήρωση των επόμενων σταδίων.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να κινηθεί ταυτόχρονα σε δύο πεδία, τα οποία θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμα. Το πρώτο αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία στο εσωτερικό της χώρας. Πρώτος στόχος
του οικονομικού επιτελείου η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, μέσω της επιστροφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να εκμεταλλευτεί η αγορά το θετικό μομέντουμ που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να κινηθεί και πάλι η αγορά στο σύνολο τους. Για αυτό το λόγο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου στις αρχές του Φθινοπώρου να λειτουργήσει και η αναπτυξιακή Τράπεζα.

Δεύτερος στόχος, εξίσου σημαντικός, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης τόσο των επενδυτών όσο και των αγορών. Το αποτέλεσμα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου έδωσε σήμα ότι η Ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην «κανονικότητα». Ωστόσο, η επιμονή της Γερμανικής πλευράς να μην συγκεκριμενοποιηθούν από τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δεν επιτρέπει ούτε στο ΔΝΤ, ούτε στην ΕΚΤ να πιστοποιήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ως εκ τούτου η πολυπόθητη «εγγύηση» από την πλευρά του ΔΝΤ προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές δεν δόθηκε. Το ίδιο από την πλευρά της ΕΚΤ, η οποία μεταθέτει τις αποφάσεις της για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές αλλάζουν και το σχεδιασμό που είχε κάνει η Κυβέρνηση ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Οι εισηγήσεις για μια πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές εντός του καλοκαιριού, μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup μοιάζουν άτοπες. Η θέση του Οικονομικού επιτελείου μετά και το αποτέλεσμα της περασμένης Πέμπτης είναι ότι η χώρα δεν πρέπει να φοβηθεί την επιστροφή στις αγορές με δοκιμαστικές εκδόσεις. Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν τη σωστή στιγμή προκειμένου η χώρα να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ στις αγορές.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η σωστή στιγμή θα κριθεί ανάλογα με το περιβάλλον που υπάρχει στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Όπως εξηγούν η έναρξη και η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος, η πορεία της επόμενης αξιολόγησης, οι σχέσεις με τους δανειστές, η οικονομική συγκυρία στη παγκόσμια αγορά, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο το Eurogroup θα αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα για την επιστροφή της στις αγορές, θα κρίνουν το χρόνο, αλλά και την επιτυχία της έκδοσης νέων ομολόγων.

Ο κατάλληλος χρόνος θα μπορούσε να ήταν στα τέλη του 2017, αλλιώς εντός του 2018. Αυτό θα κριθεί και από την πορεία της κυβέρνησης, αλλά και από την εμπιστοσύνη την οποία θα δίνουν οι επενδυτές μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα