Οι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Γερμανία και Βρετανία οι αδύναμοι κρίκοι της Ευρώπης

«Οι ειδήσεις τσέπης είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

Ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης;

Η Γερμανία, η βιομηχανική δύναμη της ΕΕ και υπέρμαχος για δεκαετίες της σκληρής λιτότητας, προβληματίζει έντονα το τελευταίο διάστημα την ΕΕ καθώς απειλεί να γίνει ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα μαμούθ των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ο καγκελάριος Σολτζ χαρακτήρισε

«αμυντική ασπίδα», προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία, και ο Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά δήλωσαν ότι πρόκειται να το ξαναδούν,  καθώς ο κίνδυνος παράπλευρων απωλειών στην ΕΕ είναι μεγάλος.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ύφεση, καθώς η ενεργειακή κρίση την έχει πλήξει περισσότερο από κάθε άλλο μέλος της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τη συμπάθειά τους προς τη Γερμανία, μια χώρα που εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και τώρα προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι το σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες πέρα ​​από τα σύνορα και να πλήξει τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά.

″Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε σοβαρά με κατακερματισμό. Επομένως, είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους”, δήλωσε η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς μπορούν οι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν τον ίδιο δημοσιονομικό χώρο, όσο η Γερμανία, να υποστηρίξουν με τεράστια ποσά επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση;”

Ποιοι γυρίζουν την πλάτη στην Τρας;

Με γερά «χαστούκια» ξεκίνησε η πρωθυπουργική θητεία της Λιζ Τρας με τις απώλειες στην οικονομία της Βρετανίας να υπολογίζονται ήδη σε πάνω από 300 δισεκατομμύρια στερλίνες, μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Η εμπιστοσύνη, που «τρέφει» τις αγορές, έχει εξαφανιστεί μετά την ανακοίνωση του πακέτου των μέτρων και την αναδίπλωση λίγες μέρες αργότερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οδηγώντας μετοχές και ομόλογα σε πραγματικό ξεπούλημα.

Η ιστορική κατρακύλα της στερλίνας, έναντι του δολαρίου και η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας για να μειώσει τον πληθωρισμό, χαρακτηρίστηκαν από τα βρετανικά μέσα ως «ταπείνωση» για τη νέα κυβέρνηση.

«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τους επενδυτές είναι ότι θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο μη επενδυτικό περιβάλλον όσο υπάρχει αυτό το κυβερνητικό χάος», δήλωσε ο CEO της Liberum Capital Ltd., Joachim Klement.

Στοιχεία του Bloomberg αναφέρουν οτι η αγοραία αξία των δεικτών χρυσού, που συνδέονται με τον πληθωρισμό, έχει χάσει περίπου 200 δισεκατομμύρια λίρες το διάστημα αυτό.

Αυτό αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια πώληση ομολόγων για το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων, τα οποία για πρώτη φορά από το 2010 ξεπέρασαν το 4%.

Όλα αυτά, οδήγησαν τους οίκους αξιολόγησης Fitch και S&P να υποβαθμίσουν σε «αρνητική» την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας, με την υποσημείωση ότι ενδέχεται να πέσει ακόμη πιο κάτω.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ Ευρώπη χάνει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αέριου της εν μέσω ενεργειακής κρίσηςCredit Suisse: Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της και ο κίνδυνος της χρεοκοπίαςΓερό χαστούκι Fitch στην Λιζ Τρας, υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας
Keywords
Τυχαία Θέματα