Οι εκλογές τελείωσαν, τα κλιμάκια των δανειστών έρχονται. Το χρονοδιάγραμμα των μνημονιακών δεσμεύσεων

Οι εκλογές τελείωσαν και πλέον ο χρόνο μετρά αντίστροφα για την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα. Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον περιμένουν με ιδιαίτερα ενδιαφέρον την ανακοίνωση του ονόματος του νέου υπουργού Οικονομικών, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να σπεύδει να δηλώσει ότι προσβλέπει στον ταχύ σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής
διαδικασίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε έτοιμος να συνεργασθεί στενά με τις ελληνικές αρχές και να συνεχίσει να συνοδεύει την Ελλάδα στις φιλόδοξες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.

Η κάθοδος των ελεγκτών στην Αθήνα αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου και ως πρώτο στόχο θα έχουν το έλεγχο στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, της έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση των νόμων, την προετοιμασία σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αλλά και την πρόοδο στην προετοιμασία της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αν και οι δανειστές θα έρθουν στην Αθήνα γνωρίζοντας ότι η προεκλογική περίοδος καθυστέρησε την υλοποίηση της συμφωνίας, οι απαιτήσεις τους είναι συγκεκριμένες και αναμένεται να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Το μεγαλύτερο ζήτημα, το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει και τα πρώτα «σύννεφα» στην νέα κυβερνητική πλειοψηφία είναι το Ασφαλιστικό.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει είτε να εφαρμοστούν άμεσα είτε να αντικατασταθούν με ισοδύναμα μέτρα. Συγκεκριμένα η συμφωνία προβλέπει:

• Μείωση έως και 66% των συντάξεων του ΟΓΑ για όλους όσοι δεν έχουν καταβάλει εισφορές και για όσους λαμβάνουν την κατώτερη σύνταξη, προκειμένου να μειωθεί το μη ανταποδοτικό μέρος.

• Έως το 2019 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, προκειμένου να καταργηθεί στο τέλος της ίδιας χρονιάς. Η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να γίνει από το 2016 και αρχικά θα επηρεάσει το το 20% των δικαιούχων.

• Εναρμόνιση από την 1η Ιουλίου όλων των ασφαλιστικών εισφορών με αυτές του ΙΚΑ.

• Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015.

• Εξεύρεση ισοδύναμων προκειμένου να καλυφθεί το κόστος (περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο) από τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις.

• Ενοποίηση έως το τέλος του 2016 όλων των Ταμείων σε ένα.

• Μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών - παροχών.

• Δραστική μείωση οικογενειακών καθώς και προνοιακών επιδομάτων που χορηγούνται στα ΑμεΑ, λόγω μείωσης των δημοσίων κοινωνικών δαπανών για αυτό τον σκοπό κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, από 1-1-2016.

Φορολογικό

Πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και στο φορολογικό, καθώς πέρα από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ετοιμάσει:

Την κατάρτιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015 και ταυτόχρονα την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού για το 2016. Οι στόχοι που θέτει η νέα συμφωνία προβλέπουν πρωτογενές πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ το 2016, το 2017 πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση και την ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στο οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνονται και τα πρόσθετα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η φορολογική ατζέντα περιλαμβάνει ακόμα την αλλαγή στην φορολογία εισοδήματος προκειμένου να ενταχθούν στις νέες κλίμακες η «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης. Παράλληλα έρχονται η σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια, οι αλλαγές στις εκατό δόσεις και ο σχεδιασμός του νέου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα πρέπει να φέρει έσοδα 2,65 δισ ευρώ, όσα δηλαδή και ο ΕΝΦΙΑ.

Σε τροχιά υλοποίησης θα πρέπει να μπουν και οι «μεταρρυθμίσεις» που προβλέπει ρητά το μνημόνιο. Η λίστα περιλαμβάνει:

-τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

-των εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

- και την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Ασφυκτικό είναι το χρονοδιάγραμμα και σε ότι έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την 1.1.2016, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει να ισχύει και στη χώρα μας η Κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα