Οι γυναίκες με πτυχία στα Αραβικά κράτη υπερβαίνουν τους άνδρες σε αριθμό

Αν σας ρωτούσαν να κατονομάσετε τις χώρες στις οποίες οι γυναίκες ξεπερνούν κατά πολύ τους άνδρες στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το πιθανότερο είναι πως οι άκρως παραδοσιακές Αραβικές χώρες δεν θα αποτελούσαν την πρώτη σας εικασία. Όμως στο μικρό Κατάρ, την πλούσια σε πετρέλαιο νησίδα της Σαουδικής Αραβίας, ο αριθμός των γυναικών που είναι εγγεγραμμένες σε κάποιο Πανεπιστήμιο είναι επτά φορές περισσότερες από τους άνδρες. Σύμφωνα με στοιχεία της World Bank,
το ποσοστό διαφοράς είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον πλανήτη.

Μάλιστα η Maysa Jalbout από Κέντρο Διεθνούς Μόρφωσης του Ινστιτούτου Brooking, υπολόγισε πρόσφατα ότι στον Αραβικό κόσμο οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον Paolo Verme από την World Bank, οι γυναίκες εκεί έχουν αποκτήσει αρκετά πλεονεκτήματα όσον αφορά την πρόσβαση στην παιδεία, ενώ την ίδια στιγμή τα ποσοστά γονιμότητας στην περιοχή έχουν μειωθεί. Αυτό όμως που είναι περίεργο είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες που εργάζονται στα Αραβικά κράτη είναι ελάχιστες και το ποσοστό των γυναικών που δεν δουλεύουν είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

«Τρεις στις τέσσερις γυναίκες στην Αραβία παραμένουν έξω από το εργατικό δυναμικό», εξηγεί η Jalbout.

Ο Paolo Verme πιστεύει πως ο πρώτος λόγος αφορά κυρίως στην οικονομία που επικρατεί εκεί. Μπορεί δηλαδή να υπάρχει ανάπτυξη, όμως όχι στους τομείς που είναι πιθανότερο να προσληφθούν γυναίκες, όπως είναι ο τομέας των υπηρεσιών. Έπειτα είναι και οι κοινωνικές νόρμες. Ο Verme διαπίστωσε πως οι γυναίκες ξεκινούσαν να δουλεύουν σε μικρή ηλικία, όμως στην ηλικία των 25 σταματούσαν. Ο λόγος ήταν κυρίως ο γάμος, ακόμα κι αν δεν συνέπεφτε με την απόκτηση ενός παιδιού. Το αν μια γυναίκα θα συνεχίσει να εργάζεται αποτελεί συλλογική απόφαση της οικογένειας και οι περισσότερες οικογένειες θεωρούν πως οι γυναίκες δεν επιθυμούν μια καριέρα.

Μπορεί οι νόρμες να έχουν αλλάξει αναφορικά με την εκπαίδευση των γυναικών, όμως αυτή η αλλαγή δεν έχει αγγίξει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων τους. Σύμφωνα με την Mayyada Abu-Jaber, ιδρύτρια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων NGO The World of Letters στην Ιορδανία, η εκπαίδευση είναι τώρα επιθυμητή για την επίτευξη ενός γάμου και όχι μιας επιτυχημένης καριέρας.

Ο Verme πιστεύει πως δεν πρέπει να καταλήξουμε πως όλα απορρέουν από τις συνήθειες των Μουσουλμάνων και φέρνει ως παράδειγμα τα υψηλά ποσοστά γυναικών που δουλεύουν στην Ινδονησία και την Μαλαισία. Για τον ίδιο αυτές οι κοινωνικές νόρμες θα μπορούσαν να ανατραπούν εάν αλλάξει και η οικονομία.

* Το κείμενο μεταφράστηκε από την αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα