Οι κροκοδείλοι που μεταναστεύουν και σκοτώνουν ανθρώπους στο ανατολικό Τιμόρ

Τον περασμένο Μάρτιο, δύο βιολόγοι από την Αυστραλία, ο Γιουσούκ Φουκούντα και ο Σαμ Μπανκς, ταξίδεψαν στο ανατολικό Τιμόρ, προκειμένου να μελετήσουν ένα μεγάλο μυστήριο: Γιατί τόσοι πολίτες που κατοικούν εκεί έχουν χάσει τη ζωή τους από κροκόδειλους.

Οι επιθέσεις κροκόδειλων εναντίον ανθρώπων αυξήθηκαν κατά είκοσι φορές την τελευταία δεκαετία, ενώ όπως έχει υπολογιστεί, κάθε μήνα τουλάχιστον ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του με τον τρόπο αυτό.

Crocodile DNA

sampling Dili-style. Spada the Special Police Unit croc happy to give a tissue sample in return for a chin scratch. pic.twitter.com/SsiPq1Ze2c

— Sam Banks (@MolEcol_Darwin) February 4, 2019

«Αποφασίσαμε να εστιάσουμε στο θέμα μετά από τα ιδιαίτερα αυξημένα περιστατικά στο ανατολικό Τιμόρ», τόνισε ο Φουκούντα, υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο του Ντάργουιν στην Αυστραλία.

Στο Τιμόρ κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι που κατοικούν στις όχθες των αμέτρητων ποταμών ή κατά μήκος των ακτών του νησιού. Κι αυτό γιατί σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν το νερό των ποταμών για να πλύνουν τα ρούχα τους, να ψαρέψουν ή μεταβαίνουν στο σημείο για να συγκεντρώσουν νερό.

And a not-so-sneaky juvenile. pic.twitter.com/FUqeATfVJH

— Sam Banks (@MolEcol_Darwin) February 6, 2019

Οι ερευνητές άλλωστε έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως σχεδόν το 83% εκείνων που έπεσαν θύματα κροκόδειλων στην περιοχή ασχολούνταν με την αλιεία χρησιμοποιώντας μικρά κανό ή άλλες αυτοσχέδιες βάρκες.

Υπάρχουν ωστόσο ντόπιοι που δεν πιστεύουν πως οι κροκόδειλοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.

Crocodile attacks in East Timor have increased 20-fold in the past decade, and scientists are trying to figure out why https://t.co/0Ny8BiuG7U

— The New York Times (@nytimes) June 6, 2019

Ο Ντιμίτριο Καρβάλο, υπουργός Εξωτερικών του ανατολικού Τιμόρ είπε μεταξύ άλλων: «Οι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους με έναν μυστήριο τρόπο και εμείς οφείλουμε να δράσουμε με κάθε μέσο».

Οι ερευνητές που έχουν αναλάβει τη διεξαγωγή της μελέτης έφτασαν πρόσφατα στη βόρεια ακτή του ανατολικού Τιμόρ, όπου κατοικούν μερικοί από τους μεγαλύτερους και πιο επικίνδυνους κροκόδειλους της χώρας.

Σημειώνεται ότι μετά την απαγόρευση της λαθροθηρίας στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1970, οι πληθυσμοί των κροκοδείλων του αλμυρού νερού εκτοξεύθηκαν. Τα ζώα βρέθηκαν πρόσφατα σε περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν ακατάλληλες ή πολύ απομακρυσμένες.

Sneaky crocs from today's Timor Leste fieldwork. Apparently the one on the left has previously bitten two local fishermen. Both got away alive, luckily. pic.twitter.com/Sh03J3rQ0s

— Sam Banks (@MolEcol_Darwin) February 6, 2019

«Μετά από ένα ταξίδι πολλών ημερών, είναι σίγουρο πως οι κροκόδειλοι θα είναι πεινασμένοι και πολύ επικίνδυνοι για ό,τι κι αν συναντήσουν», είπε ο Φουκούντα.

Για την εκτενέστερη μελέτη του θέματος, ο κ. Φουκούντα μαζί με την ομάδα του αποφάσισαν να συλλέξουν δείγματα DNA από έναν αριθμό κροκόδειλων, ζητώντας και τη βοήθεια των ντόπιων.

Εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν και οι Times.

Made the NT News for a croc story WITHOUT having been eaten. NT ecologist KPI achieved. pic.twitter.com/orNlNO40Uw

— Sam Banks (@MolEcol_Darwin) March 5, 2019

Kάποιοι από τους κροκόδειλους ταξίδεψαν δύο εβδομάδες μέσα στη θάλασσα και έφτασαν στο Ανατολικό Τιμόρ.

Η μετανάστευση αυτή εξηγεί γιατί δείχνουν να εξαφανίζονται από τα ποτάμια στη βόρεια Αυστραλία όπου ζουν. Εκεί τα θανάσιμα περιστατικά είναι ένα με δύο τον χρόνο, ενώ σε περίπτωση που οι κροκόδειλοι πλησιάσουν σε κατοικημένες περιοχές τους απομακρύνουν.

«Δεν υπάρχει κανένα αντίστοιχο φαινόμενο σε όλο τον κόσμο» υπογραμμίζει ένας άλλος από τους επιστήμονες που εκπόνησαν τη σχετική έρευνα. «Ένα επιτυχημένο πείραμα σε μία αναπτυγμένη χώρα προκαλεί απώλειες σε μια αναπτυσσόμενη χώρα», εξηγεί.

(Mε πληροφορίες από New York Times)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Το τέμενος του Βοτανικού άνοιξε τις πύλες του: Έναρξη λειτουργίας ως τον Σεπτέμβριο Αυτοί είναι οι δραπέτες της Διεύθυνσης Μεταγωγών Κρυφά τεστ και παγίδες που στήνουν εργοδότες σε συνεντεύξεις για δουλειά για να ξεχωρίζουν τους «καλούς»
Keywords
Τυχαία Θέματα