Οι νέοι μας καλούν και εμείς έχουμε χρέος να ακούσουμε

Δεν είναι ανάγκη να είσαι vegan, να κυκλοφορείς με ποδήλατο, να ενδιαφέρεσαι για το ενεργειακό σου αποτύπωμα και να συμβαδίζεις με τις αρχές του zero waste κινήματος. Δεν είναι υποχρεωτικό ντε και καλά να είσαι άνθρωπος που ενημερώνεσαι καθημερινά για τις εξελίξεις στον πλανήτη και τις δραματικές εκκλήσεις από ένα μάτσο επιστήμονες που προειδοποιούν ότι “χανόμαστε” (UN IPPC Report). Δεν είσαι υποχρεωμένος για τον οποιοδήποτε λόγο οι πληροφορίες να έρχονται πάντα προς το μέρος σου ή να φτάνουν στο newsfeed σου. Όμως αυτό που κάνουν τα παιδιά

- αντί για εμάς - πρέπει να φτάσει στα αυτιά σου. Και ακόμα περισσότερο, να σε πείσει ότι την επόμενη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, αξίζει να αποδεχτείς το κάλεσματων μαθητών και να έρθεις στη Γενική Απεργία για το Κλίμα στο Σύνταγμα.

Οι νέοι έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν και γι’ αυτό κατεβαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας από τους πολιτικούς να αναλάβουν την ευθύνη για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης με συγκεκριμένες πράξεις και όχι λόγια. Τι νόημα θα είχε άραγε να κάθεσαι στο μάθημα όταν ξέρεις πως αν μείνεις άπραγος, ο πλανήτης θα σταματήσει να είναι βιώσιμος τις επόμενες δεκαετίες και άρα η ίδια σου η ζωή; Η ίδια ερώτηση αφορά και τους γονείς των παιδιών αυτών και όλους τους ενήλικες. Ενήλικες που πολέμησαν για θεμελιώδη δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την πρόσβαση σε νερό, φαγητό, στέγη καταλαβαίνουν την αγωνία των παιδιών, αφού σε χώρες όπως η Βρετανία το κάλεσμα των παιδιών ενστερνίστηκε μεγάλο μέρος της κοινωνίας με αποτέλεσμα μαζικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της συγκεκριμένης χώρας.

Οι νέοι ξεκίνησαν να κάνουν αποχή από τα μαθήματά τους τις Παρασκευές, από τότε που η Σουηδή έφηβος Greta Thunberg ξεκίνησε τη “σχολική απεργία για το κλίμα” τον Αύγουστο του 2018. Στη συνέχεια, τα παιδιά των σχολείων σε όλο τον κόσμο ακολούθησαν το παράδειγμά της, και αυτόν τον Σεπτέμβρηκαλούν και όλους τους ενήλικες να τους στηρίξουν σε μία γενική απεργία για το Κλίμα, που στην Ελλάδα θα γίνει στις 27 Σεπτέμβρη, την ημέρα που θα κλιμακωθούν οι δράσεις της εβδομάδας 20-27 Σεπτέμβρη.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί ακόμα και πάνω από τους 4οC έως το 2100 [2], με μαζικές συνέπειες για την ποιότητα ζωής όλων μας. Ως η επόμενη γενιά, οι μαθητές γνωρίζουν ότι το μέλλον τους κρέμεται από τις δικές μας πράξεις σήμερα, τώρα. Αλλαγές μόνο στο lifestyle δεν αρκούν για να αποφύγουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αν πραγματικά δεν απαιτήσουμε μαζικά από τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση στηρίζοντας με πράξη εκείνες τις πολιτικές που θα επιδιώξουν τη συγκράτηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας στον +1.5 βαθμό Κελσίου.Για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να δράσουμε σε συλλογικό επίπεδο και αυτό ακριβώς μας καλούν οι μαθητές να κάνουμε στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί επιλέγοντας να συμμετέχεις στην πορεία για το Κλίμα είναι να ενημερωθείς, να δράσεις και να γνωρίσεις ανθρώπους που μαζί με εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο απαιτούν ένα καλύτερο αύριο σε έναν βιώσιμο πλανήτη. Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί αν δεν κάνεις τίποτα από τα παραπάνω είναι να παρακολουθήσεις ή να βιώσεις και εσύ η/ο ίδια/ίδιος ακραία καιρικά φαινόμενα να αυξάνονται σε ένταση με κόστος το φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη ζωή [3]. Αν παραμείνεις θεατής, θα δεις τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά σου να συρρικνώνονται και να παραβιάζονται εξαιτίας μέτρων και πολιτικών που δεν πάρθηκαν όσο ήταν ακόμη καιρός [4,5,6,7].

Από την άλλη πλευρά, το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί είναι, ασκώντας το δημοκρατικό σου δικαίωμα, να γίνεις μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος που δυναμώνει και αντιστέκεται, δραστηριοποιείται και απαιτεί αλλαγή τόσο των πολιτικών μας όσο και του τρόπου ζωής και των συνηθειών μας με μπροστάρηδες τους μαθητές. Το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί είναι και εσύ γίνεις μέρος της λύσης και μέρος της αλλαγής.

Τι μπορείς να κάνεις;

1.Αν είσαι στην Αθήνα, στήριξε τη γενική απεργία στις 27/9/2019 στο Σύνταγμα με τη φυσική σου παρουσία και ενθάρρυνε φίλους, γνωστούς, συγγενείς να έρθουν μαζί σου.

2.Δες το κάλεσμα των παιδιών σε γενική απεργία/κινητοποίηση σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα εδώ, στήριξε όποια πορεία ή εκδήλωση μπορείς στην περιοχή σου και προώθησε το κάλεσμα στις επαφές σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

3.Ενημέρωσε τους συνεργάτες σου, τον διευθυντή και τον εργοδότη σου για την απεργία, δημιουργώντας πυρήνα στήριξης των κινητοποιήσεων των μαθητών για το κλίμα μέσα στην ίδια την εταιρεία ή τον οργανισμό σου. Μπορεί να εκπλαγείς όταν δεις πόσοι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν και να απεργήσουν μαζί σου.

4.Πες στον εργοδότη σου ότι σκοπεύεις να είσαι στην απεργία. Ανάλογα με τον χώρο εργασίας σου, έχεις μερικές επιλογές. Καταρχάς, πες τους ότι θα λείψεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ζήτα τους να στηρίξουν την απόφασή σου και την απεργία γενικότερα.

5.Εάν δεν μπορείς να συμμετέχεις όλη τη μέρα, ακόμη και η μετάβαση στην απεργία για μισή ώρα στο μεσημεριανό σου γεύμα είναι πολύ καλή ιδέα. Εάν δεν μπορείς να υποστηρίξεις την απεργία με τη φυσική σου παρουσία, διέδωσε το κάλεσμα των μαθητών όσο περισσότερο μπορείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

1.https://archive.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/syr/AR5_SYR_FINAL_SPM.pdf

2. https://www.theguardian.com/environment/2019/may/18/climate-crisis-heat-is-on-global-heating-four-degrees-2100-change-way-we-live

3.https://www.tovima.gr/2019/07/11/science/klimatiki-allagi-oi-epistimones-xtypoun-to-kampanaki-tou-kindynou/

4.https://www.tovima.gr/2008/12/13/opinions/i-klimatiki-allagi-proklisi-gia-ta-anthrwpina-dikaiwmata/

5.https://www.greenpeace.org/international/story/19885/what-does-climate-change-have-to-do-with-human-rights/

6.https://www.instagram.com/p/B2Tg13zngrN/

7.https://www.ohchr.org/Documents/Issues/ClimateChange/FactSheetClimateChange.pdf

Του Κωστή Γριμάνη, υπεύθυνου για την εκστρατεία της κλιματικής δικαιοσύνης, ελληνικό γραφείο Greenpeace

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ευτυχώς, η χολή δεν είναι (το μόνο) εθνικό προϊόν Οι νέοι δίνουν τον τόνο για το κλίμα, εν όψει της διάσκεψης για την ανανέωση της Συμφωνίας του Παρισιού
Keywords
Τυχαία Θέματα