Οι (πολλές) δικαστικές μάχες και η (μία) καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέσσερις φορές πρωθυπουργός και δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των media, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 86 ετών, πέρασε πολλά από τα τελευταία 30 χρόνια μπλεγμένος σε δικαστικές/ νομικές διαμάχες.

Πολλές υποθέσεις, μία καταδίκη

Ο «καβαλιέρε» βρέθηκε στο επικεντρο μιας σειράς ερευνών και δικών, που σχεδόν όλες άρχισαν μετά την είσοδό του στην πολιτική το 1994. Συνολικά βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης σε 35 υποθέσεις, μα καταδικάστηκε μόνο μια φορά.

Βάσει του ιταλικού νόμου, εάν

κάποιος καταδικαστεί έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση πρώτα στο εφετείο και μετά στο κορυφαίο δικαστήριο της χώρας, το Corte Suprema di Cassazione. Μια ποινή επιβάλλεται, ως εκ τούτου, μόνο όταν εξαντληθούν αυτές οι διαδικασίες. Αυτό παίρνει χρόνια και κάποια φερόμενα εγκλήματα παραγράφονται.

 (AP Photo/Alessandra Tarantino, Files)

«Ρούμπι»

Ο Μπερλουσκόνι κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας και ότι πλήρωσε για σεξ με ανήλικη το 2010- τη χορεύτρια Καρίμα ελ Μαρούγκ, ευρύτερα γνωστή στην Ιταλία ως «Ρούμπι».

Ο Μπερλουσκόνι βρέθηκε αρχικά ένοχος το 2013 και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση. Η απόφαση ανετράπη το 2014 στο εφετείο, που έκρινε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις πως γνώριζε ότι η «Ρούμπι» ήταν 17 ετών όταν έλαβε χώρα η επαφή. Το ανώτατο δικαστήριο επιβεβαίωσε την αθώωσή του το 2015.

Βρέθηκε ξανά στο εδώλιο στη Ρώμη, τη Σιένα και το Μιλάνο αφού κατηγορήθηκε για δωροδοκία μαρτύρων στα πάρτι «μπούνγκα- μπούνγκα» του ώστε να πουν ψέματα για τη δίκη στην υπόθεση της «Ρούμπι». Αθωώθηκε σε όλες τις πόλεις.

Η καταδίκη

Η μόνη δίκη του Μπερλουσκόνι που κατέληξε σε οριστική καταδίκη ήταν μια για φοροδιαφυγή, υπεξαίρεση και αναληθή λογιστική σε σχέση με την αυτοκρατορία του στα ΜΜΕ, που τότε λεγόταν Mediaset. To 2013 το κορυφαίο δικαστήριο επιβεβαίωσε την καταδίκη του σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, τρία εκ των οποίων καλύφθηκαν από χάρη. Δεδομένης της μεγάλης του ηλικίας, μπόρεσε να εκτίσει την ποινή ως κοινωνική εργασία από το 2014 ως το 2015. Του απαγορεύτηκε να κατέχει πολιτικό αξίωμα ως το 2018.

Ο πρόεδρος της Μίλαν Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η κόρη του Μπάρμπαρα παρακολουθούν στην κερκίδα κατά τη διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου της Serie A εναντίον της Παλέρμο στο στάδιο San Siro στο Μιλάνο, Ιταλία, 19 Σεπτεμβρίου 2015. REUTERS/Stefano Rellandini

Αθωώσεις

Συνολικά 10 υποθέσεις έκλεισαν με απαλλαγή. Δύο εξ αυτών, περιλαμβανομένης της δίκης της All Iberian για χρηματοδότηση κόμματος, έκλεισαν επειδή «το φερόμενο γεγονός δεν συνιστά πλέον έγκλημα» αφού η κυβέρνησή του άλλαξε τον νόμο προς όφελός του.

Επτά κατέληξαν σε αθωώσεις «επειδή οι ισχυρισμοί δεν κρίθηκαν βάσιμοι», περιλαμβανομένων δικών για φερόμενες δωροδοκίες στην οικονομική αστυνομία, δωροδοκίες δικαστών και φοροαποφυγή. Αθωώθηκε σε μια περίπτωση επειδή κρίθηκε ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν έγκλημα.

Παραγραφές, αμνηστίες

Άλλες 10 δίκες έλαβαν τέλος με αποφάσεις να μην επιδιωχθεί καταδίκη επειδή υπήρξε παραγραφή- μεταξύ των οποίων μία υπόθεση στην οποία ο Μπερλουσκόνι αρχικά είχε βρεθεί ένοχος για δωροδοκία γερουσιαστή το 2006 για να πέσει η κεντροαριστερή κυβέρνηση. Κάποιες υποθέσεις έλαβαν τέλος αφού ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του Μπερλουσκόνι μείωσε το χρονικό περιθώριο για την παραγραφή όσον αφορά στην αναληθή λογιστική. Επίσης, επωφελήθηκε από δύο αμνηστίες.

ΑΡΧΕΙΟ - Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Forza Italia, σκουπίζει το μέτωπο του Ματτέο Σαλβίνι της Λέγκας, σε μια εκδήλωση μέσων ενημέρωσης για τους ηγέτες της κεντροδεξιάς ενόψει των γενικών εκλογών της 4ης Μαρτίου, στη Ρώμη, Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018. (AP Photo/Domenico Stinellis)

Υποθέσεις που εγκαταλείφθηκαν

Άλλες 10 τελείωσαν με δικαστή να αποφασίζει σε προκαταρκτικό στάδιο κλείσιμό τους χωρίς δίκη, περιλαμβανομένης μίας όπου ήταν υπό διερεύνηση για φερόμενες σχέσεις με τη Μαφία.

Υπόθεση σε εκκρεμότητα

Μία υπόθεση στην οποία ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για «υποκίνηση σε ψεύδη» εκκρεμεί ακόμα στο δικαστήριο του Μπάρι. Ήταν κατηγορούμενος πως πλήρωσε έναν επιχειρηματία να πει ψέματα σε αξιωματούχους που έκαναν έρευνα για νεαρές γυναίκες που φέρονται να μεταφέρθηκαν στην οικία του στη Ρώμη μεταξύ του 2008 και του 2009, όταν ήταν πρωθυπουργός. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις, ο Μπερλουσκόνι είχε αρνηθεί τις κατηγορίες. Η υπόθεση θα κλείσει μετά τον θάνατό του.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Τι συμβαίνει με τα drones της Τουρκίας: Τα σχέδια της Άγκυρας για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη«Ενα λεωφορείο με πόρνες στα αποδυτήρια»: Γκάφες και ατάκες του Σίλβιο ΜπερλουσκόνιBelAZ-75710: Το μεγαλύτερο φορτηγό στον κόσμο μπορεί να μεταφέρει φορτίο άνω των 500 τόνων
Keywords
Τυχαία Θέματα