Οι θετικές κοινωνικές επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού

Η περίπτωση του κορονοιού αποτελεί μια στιγμή στην ιστορία που, όταν φύγει η απειλή, είναι καλό να αφήσει τα κοινωνικά της μηνύματα, ώστε να φανεί χρήσιμη στο μέλλον. Και βέβαια τα θύματα είναι η αναντικατάστατη απώλεια.

Σε αυτή την πραγματικότητα αναδείχτηκαν έννοιες που, όντας χρήσιμες, είναι καλό να καταγραφούν, παρόλο που βρισκόμαστε εν μέσω αυτής της κρίσης, με επίγνωση της σημασίας του επίκαιρου. Τα οφέλη που έχουν προκύψει από την καραντίνα είναι:

Αναδεικνύεται η σημασία της αλληλεπίδρασης των πράξεων των ανθρώπων, με τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους στους άλλους, έστω

και εάν δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Αποκτά αξία η ψυχολογία της συνέργειας ανάμεσα στους ανθρώπους, ενάντια στην απειλή. Τα σύνορα αποκτούν διαφορετική έννοια. Οι άνθρωποι δείχνουν περισσότερο κοντά.

Αναδεικνύεται η επιρροή που έχει στη φύση η αλόγιστη ανθρώπινη συμπεριφορά όσον αφορά το περιβάλλον. Η ρύπανση μειώνεται, η ατμόσφαιρα καθαρίζει, μειώνεται η ηχορύπανση.

Οι πόλεις δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, μέσα από την παύση της κυκλοφορίας. Η μικρή επιτρεπόμενη βόλτα γίνεται σε συνθήκες ηρεμίας. Αναδεικνύονται τα αξιοθέατα της πόλης, η φύτευση και η βλάστηση όπου υπάρχει.

Η διάδοση του ιού στον κόσμο περιόρισε τα τυχόν ρατσιστικά συναισθήματα και νοοτροπίες, μιας και η απειλή είναι κοινή για όλους.

Επιβεβαιώνεται η διασύνδεση ανάμεσα στα κοινωνικά ζητήματα και την οικονομία.

Το παράδειγμα από τους άλλους, ακόμα και το αρνητικό, προσφέρει «μαθήματα ζωής». Τα πολλά θύματα του ιού σε άλλες χώρες προκάλεσαν την έγκαιρη εγρήγορση στην δική μας χώρα, με θετικά αποτελέσματα.

Διαφαίνεται η σημασία του ψυχολογικού παράγοντα στις αγορές των καταναλωτών. Οι μαζικές αγορές αναλώσιμων, πολλές φορές χωρίς λόγο, αναδεικνύουν την αρχή της συχνά παράλογης παρορμητικής αγοράς.

Τηρείται σεβασμός στην «ουρά» και στην αναμονή στα καταστήματα που λειτουργούν.

Διευρύνεται η χρήση του διαδικτύου από περισσότερους ανθρώπους για επικοινωνία, εργασία, αγορές, εκπαίδευση, πληρωμές λογαριασμών και μελέτη, φέρνοντας την συμφιλίωση με αυτό το μέσο που είναι οικολογικό και δημοκρατικό.

Επιβεβαιώνεται η χρησιμότητα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, εφόσον γίνονται φορείς της αληθινής ενημέρωσης. Η κοινωνικότητα αποκτά νέα έννοια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποκτούν «μερίδιο» στην επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους. Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, μια αισιόδοξη ανακοίνωση κάνει την διαμονή στο σπίτι «συντροφική». Επί πλέον αναδεικνύεται και το χιούμορ κάποιων, που όταν έχει θετικό πρόσημο, επισημαίνει την θετική «πλευρά» της «καραντίνας».

Η προφύλαξη με συντονισμένο τρόπο αναδεικνύει την ετοιμότητα που χρειάζεται στην αντιμετώπιση κινδύνων. Εάν μάλιστα τα κράτη λειτουργήσουν συντονισμένα και οι πολίτες συνειδητά, τότε το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Αποκτά ουσιαστικό νόημα η έννοια της διαχείρισης κρίσεων, δίνοντας προτεραιότητα στη Πολιτική προστασία, αναδεικνύοντας την σημασία της προετοιμασίας των κρατών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στο «αναπάντεχο».

Αναδεικνύεται ότι όταν ο στόχος και ο σκοπός σε μια επικοινωνία είναι εμπεριστατωμένη και αφορά το κοινό καλό, γίνεται αποδεκτός και τηρείται από τους ανθρώπους.

Αποκτά αξία η προσωπική εργασία, αυτή που γίνεται από το σπίτι, με περισσότερη συγκέντρωση, χωρίς αντιπερισπασμούς.

Η κοινωνική ζωή και η άθληση γίνονται καθημερινή αναγκαιότητα, δίνοντας το μήνυμα στο σώμα και το πνεύμα για την προσωπική άθληση που σε περιόδους περιορισμού της κυκλοφορίας γίνεται συνειδητά.

Τα στάδια της αλλαγής διαφαίνονται. Δηλαδή η ισορροπία που διαταράχτηκε μέσω της απειλής του κορονοϊού δημιούργησε ένα είδος «λογοκρισίας» για τα έως τώρα και ανάγκη για συσπείρωση των ανθρώπων, συνέργειες και αλλαγή. Με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι αποκτούν μια επί πλέον εμπειρία και γνώση, την μεταγνώση.

Και είναι χρήσιμο να κληροδοτηθεί η εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα από την κρίση.

Μακάρι να μειωθούν τα θύματα της πανδημίας και να εκκινήσει σύντομα η επαναφορά στην κανονικότητα, που ίσως γίνει «καλύτερη» μέσα από το αποτύπωμα αυτής της περιόδου.

Γιατί «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Η Πολιτική Οικονομία της Πανδημίας: Είναι και ο καπιταλισμός ηλίθιε «Η αυτοκαταστολή»
Keywords
Τυχαία Θέματα