Οι τζιχαντιστές ξανά προ των πυλών της Παλμύρας. Διάσκεψη στο Παρίσι για την ανθρωπιστική κρίση στο Χαλέπι

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έφθασαν στα όρια της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στην κεντρική Συρία, από όπου είχαν εκδιωχθεί πριν από εννέα μήνες, κι ενεπλάκησαν χθες σε σφοδρές συγκρούσεις με τα στρατεύματα του συριακού καθεστώτος.

Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες εξαπολύουν εφόδους για να ανακαταλάβουν την πόλη, μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την UNESCO, «προέλασαν» και έφθασαν «προ των πυλών» της Παλμύρας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο
ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το βουητό των μαχών ακουγόταν ως το εσωτερικό της πόλης και οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος κινητοποιήθηκαν», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Την Πέμπτη, οι τζιχαντιστές βρίσκονταν σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη, από την οποία είχαν εκδιωχθεί τον Μάρτιο. «Σήμερα, έκαναν νέα έφοδο και προέλασαν», σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν.

Οι χθεσινές απώλειες αύξησαν σε 49 τους νεκρούς των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στις συγκρούσεις τους με τους τζιχαντιστές του ΙΚ στην επαρχία Χομς, ανέφερε ακόμη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάμεσά τους ήταν 15 στρατιώτες και μαχητές προσκείμενοι στο καθεστώς που έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα του ΙΚ κοντά στην πετρελαιοπηγή Μάχιρ.

Την Πέμπτη, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιθέσεις κοντά σε πετρελαιοπηγές και σε κοιτάσματα αερίου—στη Μάχιρ και στη Σάαρ—καθώς και σε άλλες περιοχές της Χομς, σκοτώνοντας 34 μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Οι τζιχαντιστές κυρίευσαν στρατόπεδα των κυβερνητικών δυνάμεων, σιλό, καθώς και το χωριό Τζάζαλ, βορειοδυτικά της Παλμύρας, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Το ΙΚ είχε καταλάβει πολλές πόλεις στην επαρχία της Χομς, συμπεριλαμβανομένης, τον Μάιο του 2015, της Παλμύρας και των αρχαιολογικών της χώρων, στην οποία οι τζιχαντιστές προκάλεσαν φοβερές καταστροφές.

Το καθεστώς ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Χομς, όμως οι δυνάμεις του δέχονται συχνά επιθέσεις από το ΙΚ, ειδικά σε απομονωμένες θέσεις, όπως οι πετρελαιοπηγές, η φύλαξη των οποίων χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Στο μεταξύ ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι έστειλε ενισχύσεις στην Παλμύρα και οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σήμερα.

Διάσκεψη στο Παρίσι για το Χαλέπι

Δέκα δυτικές και αραβικές χώρες που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για να εξετάσουν την ανθρωπιστική κρίση στο Χαλέπι.

Οι εκπρόσωποι πέντε δυτικών χωρών, τεσσάρων αραβικών, της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειται να συζητήσουν την κατάσταση στο Χαλέπι, στη Συρία γενικότερα, αλλά και στις πιθανότητες πολιτικής επίλυσης της κρίσης.

Ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του ανατολικού Χαλεπιού Μπρίτα Χάγκι Χάσαν αναμένεται να συμμετάσχουν σε ένα μέρος της συνόδου.

Εν τω μεταξύ η συριακή κυβέρνηση ελέγχει πλέον το 93% του Χαλεπίου, όπως μετέδωσαν σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι κάτοικοι φεύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων με σταθερή ροή προς τις περιοχές της πόλης που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Ίγκορ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Μεγάλο μέρος του Χαλεπιού, το 93%, ελέγχεται σήμερα από τη συριακή κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο Κονασένκοφ επεσήμανε ότι μόλις ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των αμάχων, οι κυβερνητικές δυνάμεις θα συνεχίσουν για να «απελευθερώσουν» το ανατολικό Χαλέπι.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα