Οι Βρυξέλλες συγχαίρουν τον Τραμπ αλλά ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα

Φωτογραφία αρχείου Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τραμπ το 2020 στο Νταβός

«Συγχαίρω θερμά τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του ως 47ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ανυπομονώ να συνεργαστώ και πάλι μαζί του για την προώθηση μιας ισχυρής διατλαντικής ατζέντας» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε λίγο μετά την ανακοίνωση της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ τείνοντας χείρα φιλίας προς τον υποψήφιο Αμερικανό πρόεδρο καθώς ο τελευταίος

έχει ξεκάθαρα αρνητική στάση προς την ΕΕ, ενώ  έχει απειλήσει, μεταξύ άλλων, ότι θα επιβάλλει εμπορικούς δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι περισσότερο από απλοί σύμμαχοι. Μας συνδέει μια πραγματική εταιρική σχέση μεταξύ των λαών μας, που ενώνει 800 εκατομμύρια πολίτες. Αυτός ο δεσμός είναι βαθύς και έχει τις ρίζες του στην κοινή μας ιστορία, στη δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία και στους κοινούς στόχους της ασφάλειας και των ευκαιριών για όλους.

Ας εργαστούμε από κοινού για μια διατλαντική εταιρική σχέση που θα συνεχίσει να προσφέρει στους πολίτες μας. Εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια σε εμπόριο και επενδύσεις σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού εξαρτώνται από τον δυναμισμό και τη σταθερότητα της οικονομικής μας σχέσης» ανέφερε η φον ντερ Λάιεν στο μήνυμά της.

I warmly congratulate Donald J. Trump.

The EU and the US are more than just allies.

We are bound by a true partnership between our people, uniting 800 million citizens.

So let's work together on a strong transatlantic agenda that keeps delivering for them.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 6, 2024

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα η οποία και αυτή συγχαίρει τον Ντόναλντ Τραμπ και δίνει έμφαση στην ανάγκη εμβάθυνσης των ευρωατλαντικών σχέσεων.

«Συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογική του νίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη είναι έτοιμη. Να συνεργαστούμε καθώς αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς γεωπολιτικές προκλήσεις. Να διατηρήσουμε τον διατλαντικό δεσμό ισχυρό, ριζωμένο στις κοινές μας αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και των ανοικτών αγορών» αναφέρει με ανάρτησή στο Χ.

Congratulations to @realDonaldTrump on his electoral victory in the United States.

Europe is ready.

To cooperate as we address unprecedented geopolitical challenges.

To keep the transatlantic bond strong, rooted in our shared values of freedom, human rights, democracy & open…

— Roberta Metsola (@EP_President) November 6, 2024

Απεξάρτηση από τις ΗΠΑ

Τα κράτη μέλη της ΕΕ φοβόντουσαν το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ ο οποίος είναι όχι μόνο σκεπτικιστής όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την ομπρέλα προστασίας που αυτό προσφέρει στην ΕΕ, αλλά θέλει να επιβάλλει και δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές της τάξεως τουλάχιστον 20%, ενώ έχει δηλώσει πως θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα θετικό εάν επέβαλε πίεση στη Ρωσία και όχι στην Ουκρανία. Άλλωστε ο Τραμπ έχει δείξει και στο παρελθόν ότι έχει μια συμπάθεια σε απολυταρχικά καθεστώτα και στους ηγέτες τους, όπως ο Πούτιν, ο Ερντογάν. 

Όπως και να έχει το αποτέλεσμα των Αμερικάνικων εκλογών θα κυριαρχήσει στην άτυπη διήμερη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Βουδαπέστη που ξεκινά στις 7 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με την αντιμετώπιση μιας δυσχερούς συμπεριφοράς από μέρους του Τραμπ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όποιος και να κέρδιζε στην Αμερική, η ΕΕ θα είχε πρόβλημα και στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, αν και με τον Τραμπ η προσέγγιση θα είναι πιο δύσκολη.

Ωστόσο αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι οι Βρυξέλλες είχαν κατευθυντήριες γραμμές για να τονίσουν τόσο τη σημασία των διατλαντικών δεσμών και των στενών σχέσεων με τις ΗΠΑ, καθώς και την ετοιμότητα συνεργασίας μαζί τους ανεξάρτητα από τον νικητή των εκλογών.
εκλογές. 

Όμως είναι ξεκάθαρο στην ΕΕ ότι και με την νίκη Τραμπ η Ευρώπη πρέπει να αφυπνιστεί και να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρεια από το να κινηθεί προς την κατεύθυνση απογαλακτισμού της από τις ΗΠΑ.

Στόχος λοιπόν είναι λιγότερη εξάρτηση και σαφείς στόχους όχι μόνο στο εμπόριο αλλά και στην άμυνα της Ευρώπης και κατά προέκταση έμφαση στην αμυντική βιομηχανία.

Γιάννης Μανιάτης: Είτε με τη Χάρις είτε με τον Τραμπ οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται από την Ευρώπη.

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η ανάλυση που έκανε λίγες ώρες πριν τις αμερικάνικες εκλογές σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα και ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής Βιομηχανίας και αναπληρωτής πρόεδρος στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

«Είτε βγει ο Τραμπ είτε η Χάρις, είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται από την Ευρώπη. Με τον Τραμπ πιο γρήγορα, με τη Χάρις πιο αργά» είπε και πρόσθεσε ότι: «μία αιτία της αποστασιοποίησης από την ΕΕ είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ενεργειακή ανάγκη τις χώρες του Κόλπου». Όπως εξήγησε οι ΗΠΑ σήμερα μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν καταστεί ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Επομένως οι Αμερικανοί στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Νοτιανατολική Ασία, κυρίως την Κίνα και την Ινδία» τόνισε.

Για το κ. Μανιάτη η ΕΕ πρέπει να έχει υπόψη της ότι το φθηνό φυσικό αέριο, η «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ και οι εξαγωγές προς Κίνα έχουν τελειώσει και είμαστε πλέον σε μια άλλη φάση.

Για το λόγο αυτό, συνέχισε η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της, που σημαίνει θέσεις εργασίας και αυτόνομη ενεργειακή στρατηγική, καθώς το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καθένας νοιάζεται για τα δικά του στρατηγικά συμφέροντα. Εάν κάτι στραβώσει, δε θα έρθει κανείς να υπερασπιστεί τη δική μας ΑΟΖ, τα δικά μας σύνορα» σημείωσε δε ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι σημαντικό για τη χώρα μας να προχωρήσει η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και δεδομένου ότι έχει το χειρισμό του σχετικού φακέλου στην Ευρωβουλή επεσήμανε πως «Έχουμε δύο στοχεύσεις. Πρώτον, τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών ισότιμα και όχι μόνο των μεγάλων χωρών και δεύτερον τη συμμετοχη και μικρομεσαίων και όχι μόνο μεγάλων επιχειρήσεων στην αμυντική βιομηχανία της ΕΕ».

Ο κ. Μανιάτης συνέχισε επανερχόμενος στις Αμερικάνικες εκλογές ότι είναι σε θέση να γνωρίζε πως στις Βρυξέλλες έχουν κατατεθεί εναλλακτικά σενάρια και ειδικότερα για την πιθανότητα ενός νέου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ή ακόμη και της αποχώρησης ή δραστικής μείωσης δαπανών ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τα δύο όργανα που θα αποφασίσουν για το πως θα χειριστούν την επόμενη ημέρα.

«Μετά τον κορονοϊό και την ενεργειακή κρίση η ΕΕ απέδειξε πως όταν βρίσκετα ενώπιον κρίσιμων καταστάσεων μπορεί να αντιδράσει ώριμα, με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε σχέση  με το παρελθόν» είπε και υπενθύμισε το Ταμείο Ανάκαμψης, που στην ουσία σημαίνει ενιαίο δανεισμό.

«Υπάρχουν κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία νομίζουν ότι ζουν ακόμη σε προηγούμενες δεκαετίες, αλλά πιστεύω ότι εάν έρθει η ώρα θα υποχρεωθούν σε δραστικές αποφάσεις και ίσως να κάνουν και άλματα» είπε και εκτίμησε ότι μπορεί οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να μην διαρραγούν πλήρως όμως το αύριο θα είναι πολύ διαφορετικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρυξέλλες, Τραμπ,vryxelles, trab