Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ αποφασίζουν για Σένγκεν. Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Με το Βερολίνο να διαβεβαιώνει ότι θέλει να διατηρηθεί η Σένγκεν, συνεδριάζει το απόγευμα το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle οι υπουργοί έχουν ήδη συμφωνήσει για την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών πτήσεων. Όπως αναφέρεται, όνομα, διεύθυνση, αριθμός πιστωτικής κάρτας και τηλεφώνου, e-mail και προορισμός είναι μερικά μόνο από
τα στοιχεία Ευρωπαίων επιβατών που θα αποθηκεύονται και θα ανταλλάσσονται στο μέλλον μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συμφώνησε σε μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προβλέπει ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα αποστέλλουν τα στοιχεία επιβατών (PNR, Passenger Name Records) από την ΕΕ στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Τα στοιχεία θα αποθηκεύονται επί 6 μήνες με το όνομα του επιβάτη και στη συνέχεια επί 5 χρόνια με ψευδώνυμο.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δώσει τελικά πράσινο φως στην διαδικασία αυτή.

Ρήτρα αναστολής Σένγκεν

Θα συζητηθεί επίσης και η ρήτρα αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα, μετά από αίτημα χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Η ρήτρα αυτή προβλέπει ότι σε περίπτωση που μια χώρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ως προς τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων τότε, μετά από εισήγηση της Κομισιόν, άλλες χώρες μπορούν να αναστείλουν την εφαρμογή του Σένγκεν, επιβάλλοντας ελέγχους στα σύνορά τους.

Από την πλευρά της ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τα όποια τέτοια σενάρια. Η κυβερνητική εκπρόσωπος και σήμερα, Παρασκευή, σχολίαζε ότι ορισμένοι κύκλοι επεξεργάζονται σενάρια διάλυσης της ΕΕ με αφορμή την κατάσταση στο προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τη συνθήκη Σένγκεν.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν εκφράζεται ως επίσημο αποτέλεσμα, αλλά περισσότερο ως διάθεση για κάτι τέτοιο. «Τα ανακοινωθέντα λένε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντα της» είπε.

Ικανοποίηση από την Κομισιόν

Κάτι που επιβεβαίωσε βέβαια και η Κομισιόν νωρίτερα σήμερα, δια του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά. Όπως είπε, οι αποφάσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού που «οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση»

Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Μεταξύ των αποφάσεων αυτών είναι το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών).

Φύλαξη εξωτερικών συνόρων

Επίσης, η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και παράλληλα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Εκκρεμότητα τα hotspots

Υπενθύμισε δε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στα ελληνικά νησιά (κάτι που παραμένει σε εκκρεμότητα). Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα αυτό. Ήδη το hotspot της Λέσβου λειτουργεί και επιταχύνονται οι εργασίες για τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής στα υπόλοιπα τέσσερα νησιά. «Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Ελπίζουμε να έχουμε απτή πρόοδο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πριν το τέλος του χρόνου», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Όσον αφορά, τέλος, το επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες. Το βέβαιο είναι ότι η Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των μεταναστών εκείνων που δεν έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται στις ενέργειες της τελευταίας στιγμής από την πλευρά της Ελλάδας που μπορεί να εκτονώσουν την κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι τα άλλα θέματα που θα εξετάσουν οι υπουργοί Εσωτερικών είναι η πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική ανταλλαγή των δεδομένων όλων των επιβατών αεροπορικών εταιριών τόσο για τις εξωτερικές πτήσεις σε τρίτες χώρες όσο και για αυτές που γίνονται στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι αυτό της μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αντιδρούν. Η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία προσέφυγαν ή ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ακύρωση της σχετικής συμφωνίας.

Στη Φινλανδία η δεύτερη μετεγκατάσταση από Ελλάδα

Πάντως, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου θα γίνει η δεύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα, αυτή την φορά προς τη Φινλανδία. Πρόκειται για 24 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους οικογένειες, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Τα 16 άτομα κατάγονται από τη Συρία και τα οκτώ από το Ιράκ. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τέσσερα μωρά, ηλικίας 1-3 χρονών.

Η επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Φινλανδίας έγιναν μέσω της Εθνικής Μονάδας Δουβλίνου, που υπάγεται στην Υπηρεσία Ασύλου. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία οι πρόσφυγες διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα και σε ξενώνα της Άρσις.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα