ΟΗΕ: Χίλιοι Σύροι πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην Ιορδανία επιστρέφουν κάθε μήνα στη χώρα τους

Περίπου χίλιοι Σύροι πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην Ιορδανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο επιστρέφουν κάθε μήνα στη χώρα τους μετά την εφαρμογή τον Ιούλιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη νότια Συρία, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Ο μέσος όρος των Σύρων που επιστρέφουν εθελοντικά στη χώρα τους αυξήθηκε μετά την εγκαθίδρυση τον Ιούλιο μια συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο νότιο τμήμα της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ
για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ιορδανία Μοχάμεντ Αλ-Χιουάρι.

«Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σήμερα σε περίπου χίλιους τον μήνα, κατά μέσο όρο», ανακοίνωσε.

Στις 9 Ιουλίου, τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός στις νότιες επαρχίες Ντεράα, Κουνέιτρα και Σουέιντα με πρωτοβουλία της Ρωσίας, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι τρεις αυτές επαρχίες αποτελούν μέρος τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης» που εγκαθιδρύθηκαν τον Μάιο με μια συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και στο Ιράν, που είναι σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης, και στην Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Στον νότο, αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, μήκους 370 χλμ.
«Περίπου 750 Σύροι έχουν επιστρέψει στη Συρία από την Ιορδανία τον Οκτώβριο, 1.078 τον Σεπτέμβριο και 1.203 τον Αύγουστο», διευκρίνισε ο Χιουάρι.

Ο αριθμός αυτός συνιστά καθαρή αύξηση σε σχέση με έξι μήνες πριν από τη συμφωνία, όταν «1.700 Σύροι είχαν διασχίσει εθελοντικά τα σύνορα», δηλ. κατά μέσο όρο λιγότεροι από 300 τον μήνα, σημείωσε.

Ωστόσο η UNHCR «δεν ενθαρρύνει την επιστροφή στις ζώνες που δεν είναι ασφαλείς» στη Συρία, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως «παρά την αύξηση του αριθμού των επαναπατριζομένων, αυτός είναι ακόμη πολύ χαμηλός και αντιπροσωπεύει ποσοστό μικρότερο του 0,2% των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία».

Σύμφωνα με την UNHCR, περίπου 680.000 Σύροι κατέφυγαν στην Ιορδανία μετά το ξέσπασμα της συριακής σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011. Σύμφωνα με τις ιορδανικές αρχές ο αριθμός τους ανέρχεται στα 1,3 εκατομμύρια.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα