ΟΗΕ: Η Σαουδική Αραβία σκότωσε ή τραυμάτισε περισσότερα από 700 παιδιά το 2018 στην Υεμένη

Η στρατιωτική συμμαχία που υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πολεμά στην Υεμένη σκότωσε ή τραυμάτισε 729 παιδιά μέσα στο 2018, που αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό του συνολικού αριθμού των παιδιών θυμάτων του πολέμου, επισήμανε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού που κατέταξε για τρίτη χρονιά τη Σαουδική Αραβία στην μαύρη λίστα των κρατών και ενόπλων οργανώσεων που παραβιάζουν τα δικαιώματα

των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις.

Ο Γκουτέρες επίσης ανέφερε ότι το περασμένο έτος καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός Παλαιστίνιων παιδιών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, μετά το 2014, κυρίως από ισραηλινές δυνάμεις, αν και κανένα από τα δύο μέρη της ισραηλινοπαλαιστινιακής συρραξης δεν κατατάχθηκε στην μαύρη λίστα που καταρτίζεται στην ετήσια έκθεση, το κείμενο της οποίας περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Η έκθεση, η οποία δεν υποχρεώνει τις χώρες που συμπεριλαμβάνει στη λίστα να αναλάβουν δράση, αλλά περισσότερο εκθέτει τις εμπόλεμες πλευρές σε συγκρούσεις με την ελπίδα να τις ωθήσει να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία παιδιών, αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια από διπλωμάτες που υποστηρίζουν ότι η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ ασκούν πιέσεις σε μια προσπάθεια να μείνουν εκτός της μαύρης λίστας.

Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ στον ΟΗΕ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει την τελευταία έκθεση. Το 2015, τα Ηνωμένα Έθνη άφησαν εκτός λίστας το Ισραήλ και την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς, ενώ της είχαν συμπεριλάβει σε προσχέδιο της έκθεσης, και περιορίστηκαν να επικρίνουν το Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του το 2014. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι άσκησε παρασκηνιακές πιέσεις ενάντια του τότε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το θέμα.

Ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στα Ηνωμένα Έθνη Αμπντάλα Αλ Μουαλίμι τόνισε ότι η έκθεση αναγνωρίζει βήματα που έχουν γίνει από τη στρατιωτική συμμαχία για τη διαφύλαξη παιδιών, σημειώνοντας ότι «η ζωή του κάθε παιδιού είναι ανεκτίμητη». Παράλληλα όμως αμφισβήτησε τις πηγές και την ακρίβεια της έκθεσης, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικούς» τους αριθμούς των θυμάτων παιδιών που καταγράφει.

Η σαουδαραβική συμμαχία είχε προστεθεί αρχικά στην μαύρη λίστα του 2016, αλλά αμέσως μετά αφαιρέθηκε από τον Μπαν για λόγους επανεξέτασης. Τότε, ο Μπαν είχε κατηγορήσει το σουνιτικό Βασίλειο ότι άσκησε «απαράδεκτη» πίεση, έπειτα από αποκαλύψεις του Reuters ότι το Ριάντ απείλησε να περικόψει χρηματοδοτήσεις στα Ηνωμένα Έθνη. Η Σαουδική Αραβία διέψευσε ότι απείλησε τον τότε γενικό γραμματέα.

Μεγαλύτερος αριθμός παιδιών θυμάτων στο Αφγανιστάν

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την αντιπαράθεση που περιβάλει την έκθεση, η μαύρη λίστα που δημοσιεύτηκε το 2017 από τον Γκουτέρες χωρίστηκε σε δύο κατηγορίες. Η μία περιλαμβάνει τα εμπόλεμα μέρη που εφαρμόζουν μέτρα για την προστασία παιδιών και η άλλη κατηγορία που κατατάσσει τα μέρη που δεν το πράττουν.

Η μαύρη λίστα που κατατέθηκε χθες Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιελάμβανε τη σαουδαραβική στρατιωτική συμμαχία και τις δυνάμεις της υεμενίτικης κυβέρνησης στην πρώτη από τις δύο κατηγορίες και τους αντάρτες Χούθι, τις παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Υεμένης, τις δυνάμεις με την ονομασία «Ζώνη Ασφαλείας» και την Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο στη δεύτερη.

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι Χούθι σκότωσαν ή τραυμάτισαν 398 παιδιά και οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Υεμένης είναι υπεύθυνες για 58 παιδιά θύματα.

«Καταδικάζω τον αυξανόμενο αριθμό των παιδιών θυμάτων, που είναι συχνά αποτέλεσμα επιθέσεων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε μη στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων», υπογράμμισε ο Γκουτέρες στην έκθεση που συνέταξε η Βιρτζίνια Γκάμπα, ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες και φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα.

«Η αύξηση του αριθμού των παιδιών θυμάτων που αποδίδονται στις κυβερνητικές δυνάμεις και στη συμμαχία και οι συνεχιζόμενες δολοφονίες και ακρωτηριασμοί παιδιών από τη Λαϊκή Αντίσταση είναι ολοένα και πιο ανησυχητικές», αναφέρεται.

Πέρυσι, η έκθεση επιβεβαίωσε ότι 59 Παλαιστίνια παιδιά σκοτώθηκαν - 56 από ισραηλινές δυνάμεις - και άλλα 2.756 τραυματίστηκαν, ενώ 6 Ισραηλινά παιδιά τραυματίστηκαν. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν περίπου 2.674 παιδιά «στο πλαίσιο διαδηλώσεων, συγκρούσεων και επιχειρήσεων έρευνας και σύλληψης».

Ο Γκουτέρες προέτρεψε «το Ισραήλ να εφαρμόσει αμέσως προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για να σταματήσει η υπερβολική χρήση βίας» και «όλους τους παλαιστίνιους φορείς να αποφεύγουν την ενθάρρυνση συμμετοχής των παιδιών στη βία».

Η ετήσια έκθεση για τα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες συντάσσεται κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Στο Αφγανιστάν ο αριθμός των παιδιών θυμάτων παρέμεινε ο υψηλότερος στην παρούσα έκθεση (3.062) και τα παιδιά αντιπροσώπευαν το 28% του συνόλου των θυμάτων άμαχου πληθυσμού. Στη Συρία, οι αεροπορικές επιδρομές, οι βόμβες-βαρέλια και τα πυρομαχικά διασποράς είχαν ως αποτέλεσμα 1.854 παιδιά θύματα», υπογραμμίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα