Οκτώ βιβλία για να καταλάβετε τι συμβαίνει με το Ισλαμικό Κράτος

Καθώς ο συριακός εμφύλιος πόλεμος δείχνει να μπαίνει σε νέα καμπή, με την έναρξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και πληροφορίες για μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση με τη στήριξη ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, το σκοτεινό κεφάλαιο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/ ISIL/ Daesh) αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τόσο για αναλυτές και ειδικούς του χώρου της γεωπολιτικής και της αντιτρομοκρατίας, όσο και για απλούς παρατηρητές.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να υποδειχθούν οκτώ βιβλία τα οποία είναι χρήσιμα για
κάποιον ο οποίος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα σχετικά με το πλέον ακραίο τρομοκρατικό μόρφωμα που έχει εμφανιστεί τα τελευταία έτη.

1- «Η επιστροφή των Τζιχαντιστών: Το Ισλαμικό Κράτος και η νέα εξέγερση των Σουνιτών» (The Jihadis Return: ISIS and the new Sunni uprising), του Πάτρικ Κόκμπερν, δημοσιογράφου-ανταποκριτή στη Μέση Ανατολή επί σειρά ετών για τον Independent. Έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο συγγραφέας αναλύει τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάληψη μεγάλων εκτάσεων από το ISIS και τις λάθος ενέργειες και εκτιμήσεις σχετικά με το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, αλλά και την αποκαλούμενη «Αραβική Άνοιξη».

2- «Ο Ισλαμιστικός Φοίνικας: Το Ισλαμικό Κράτος και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή» (The Islamist Phoenix: The Islamic State (ISIS) and the Redrawing of the Middle East) , της Ναπολεόνι Λορέτα, ειδικής σε θέματα τρομοκρατίας. Έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Σε αυτό περιγράφεται η πορεία του εξτρεμιστικού αυτού μορφώματος από το ξεκίνημά του, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μέχρι την επιβολή του ισλαμικού νόμου σε μια μεγάλη έκταση, που μερικά χρόνια πριν θα φάνταζε πιο κοντά σε σενάριο «technothriller» παρά επικαιρότητα.

3- «Islamic State: The Digital Caliphate», του Άμπντελ Μπάρι Ατουάν. Ο συγγραφέας σειράς βιβλίων για τη σύγχρονη τρομοκρατία αναλύει την ψηφιακή διάσταση του ISIS, εξετάζοντας τις στρατηγικές του πάνω στη χρήση των σύγχρονων μέσων, από τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι το «dark web», τα εντυπωσιακά προπαγανδιστικά βίντεο, τα ψηφιακά βιντεοπαιχνίδια και τα υπόλοιπα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το αλλόκοτο παράδοξο της ανάδυσης μιας μεσαιωνικής αντίληψης/ ιδεολογίας στον κυβερνοχώρο.

4- «ISIS: Inside the Army of Terror», του δημοσιογράφου Μάικλ Βάις και του Σύριου αναλυτή Χασάν Χασάν. Στο βιβλίο εξηγείται ποιοι είναι οι κύριοι «παίκτες», η προέλευσή τους, οι λόγοι για τους οποίους προσέλκυσε στήριξη τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό και τις πηγές χρηματοδότησης- καθώς και τις επιλογές των ΗΠΑ, του Ιράκ, του Ιράν και της Συρίας που οδήγησαν στην επέκτασή του. Επίσης, παρουσιάζονται και οι κόντρες στο εσωτερικό του.

5- «The ISIS Apocalypse: The History, Strategy and Doomsday Vision of the Islamic State» του Ουίλιαμ ΜακΚάντς. Βασιζόμενο κυρίως σε αραβικά θρησκευτικά κείμενα, καθώς και επιστολές της αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, εξηγεί τον θρησκευτικό φανατισμό, τους υπολογισμούς και τον «αποκαλυπτικό/ προφητικό» χαρακτήρα του ιδεολογικού του υποβάθρου, που κρύβεται πίσω από την πορεία του.

6- «Empire of Fear: Inside the Islamic State» του Άντριου Χόσκεν, δημοσιογράφου του BBC. Παρουσιάζεται το πώς δημιουργήθηκε το ISIS, η ιδεολογία του και το πώς ακριβώς θα μπορούσε να ηττηθεί. Επίσης τίθεται το ερώτημα: ακόμα και σε περίπτωση καταστροφής του, πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η άνοδος ενός άλλου αντίστοιχου μορφώματος προς αντικατάστασή του;

7- «From Deep State to Islamic State: The Arab Counter-Revolution and its Jihadi Legacy» του Ζαν – Πιερ Φιλιού. Αναλύονται οι στρατηγικές και τακτικές των απολυταρχικών καθεστώτων της Μέσης Ανατολής που ακολουθήθηκαν για την κατάπνιξη των εξεγέρσεων της αποκαλούμενης «Αραβικής Άνοιξης»- και οι επιπτώσεις τους.

8- «The Believer: How an Introvert with a Passion for Religion and Soccer became Abu Bakr al-Baghdadi, Leader of the Islamic State» του Ουίλιαμ ΜακΚάντς: Η προσωπική ιστορία και η ανάλυση του προφίλ του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, αρχηγού της οργάνωσης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα