Όλα λάθος

Κανείς πραγματικά έξυπνος δεν έμαθε από τα λάθη του. Ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων. Ο Ολυμπιακός λειτούργησε με πολύ μυαλό στην πρώτη φάση, βλέποντας τους αντιπάλους του να κάνουν λάθη. Μία τόσο έμπειρη ομάδα, μετέφερε αυτή την γνώση μέχρι τις αρχές του Top-16. Μέσα σε δύο αγώνες, είχε το τέλειο ξεκίνημα, ήταν αμέσως φαβορί για το πλεονέκτημα έδρας.

Στα αποδυτήρια της Βιτόρια, πρέπει να βρίσκεται κάπου κλειδωμένος αυτός ο μυαλωμένος Ολυμπιακός
διότι εδώ κι επτά ημέρες, εμφανίζεται μία ασταθέστατη ομάδα, ικανή μόνο για το χειρότερο. Και αυτό είναι το καλό νέο διότι μοιάζει απίθανο ένα σύνολο τόσο έμπειρο, ικανό, δουλεμένο από έναν πολύ καλό κόουτς να γίνεται και στη συνέχεια έρμαιο ομάδων όπως η Μπάμπεργκ και η Ζαλγκίρις. Μάλλον, να εξευτελίζεται 25 λεπτά στην έδρα του από την γερμανική ομάδα και να διασύρεται στο Κάουνας από την πιο αδύναμη Ζαλγκίρις των τελευταίων ετών.

Μέσα από αυτές τις αντιθέσεις ο Ολυμπιακός είναι τυχερός, διότι νωρίς στο Top-16 συναντά την πραγματικότητα: δεν μπορείς με ...0-0 να νικήσεις.

Η αλήθεια είναι πως ο Σφαιρόπουλος με τον Γιανγκ δούλεψε σε έναν διαφορετικό Ολυμπιακό ο οποίος λογικά κάποια στιγμή θα έπαιζε καλό μπάσκετ. Εξίσου αποτελεσματικό. Μόλις τραυματίστηκε ο ψηλός, ο γενικός κατέβηκε και όταν ανέβηκε, ο Έλληνας τεχνικός πήγε στο πλάνο που πέτυχε πέρυσι, την αποδόμηση του αντιπάλου.

Μόνο που ήταν σαφές πως δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα, ιδιαίτερα όταν οι πρωταθλητές συνήθως είναι φαβορί. Ο Γιασικεβίτσιους όπως και ο Τρινκιέρι, έκανε τους παίκτες του Ολυμπιακό στον αγώνα που ο...πραγματικός Ολυμπιακός όφειλε να νικήσει με το ταλέντο του. Δεν προσπάθησε να το κάνει αλλά πήγε πάλι να καταστρέψει ένα παιχνίδι το οποίο απλά δεν υπήρχε από τους αντιπάλους.

Αργά και...τους έπιασαν

Η επιλογή του Σφαιρόπουλου ήταν ο πολύ αργός ρυθμός, ενέργεια στην προσωπική άμυνα. Οι Λιθουανοί κτύπησαν εκεί και τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν τα απίστευτα εύκολα καλάθια των γηπεδούχων. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: 20/32 καλάθια της Ζαλγκίρις σημειώθηκαν μέσα στην ρακέτα κι εδώ εμφανίζεται το αμυντικό ζήτημα καθώς μόνο έξι από αυτά ήρθαν από τελική πάσα(πάσα που οδηγεί απευθείας σε καλάθι χωρίς ντρίπλα). Κοινώς οι ψηλοί του Γιασικεβίτσιους σημείωσαν 14 καλάθια στο ένας εναντίον ενός πολλές φορές ξεκινώντας την προσπάθεια ακόμα και από τα έξι μέτρα χωρίς ουδείς να βοηθήσει τον αμυνόμενο ψηλό.

Η ελληνική ομάδα ήταν ικανοποιημένη με τον αργό ρυθμό του αγώνα, τις λίγες επιθέσεις, το χαμηλό σκορ, αλλά ουσιαστικά έμπαινε βαθιά στην παγίδα της διότι πολύ απλά, η Ζαλγκίρις λόγω έλλειψης ταλέντου μόνο σε αυτό ήλπιζε.

Δύο λεπτά το δίδυμο Όντομ-Στρόμπερι επιτέθηκε με ταχύτητα, ξεκινούσε τα ρήγματα στην άμυνα από τα 16 δεύτερα αλλά δεν είχαν περισσότερες ευκαιρίες. Ο Σφαιρόπουλος επέλεξε να νικήσει ή να ηττηθεί με τους ηγέτες του. Λογικό μεν, ελάχιστα αποδοτικό δε.

Αποπροσανατολισμός

Είναι αλήθεια πως οι τελευταίες ημέρες κύλησαν υπερβολικά και άνευ λόγου πανηγυρτζίδικα με όλο το βάρος να πηγαίνει στην άφιξη του Παπανικολάου σε σημείο η επίσημη ενασχόληση να είναι η ώρα άφιξης του νέου παλιού, παρά ο αγώνας στο Κάουνας.

Μην πλατιάζουμε, το τελευταίο διάστημα ο Ολυμπιακός τα έκανε όλα λάθος σε κάθε παράμετρο και αυτό σε έναν βαθμό είναι θετικό. Δεν έχει άλλα λάθη να κάνει. Δεν υπάρχει κάποιος παίκτης να έρθει, η χαλκέντερη άμυνα πλέον δεν αρκεί μόνη(αλήθεια πότε αρκούσε;) και το σημαντικότερο, υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία για να γυρίσουν την κατάσταση.

Θα φανεί πολύ σύντομα αν ο Σφαιρόπουλος βλέπει πως η ομάδα του έχει ζήτημα αγωνιστικού πλάνου, διότι αν το βλέπει μπορεί να το διορθώσει. Μην εκπλαγείτε πάντως αν ο κόουτς των φιναλίστ της Ευρωλίγκας, δεν αλλάξει κάτι, πιστεύοντας πως στα τρία μεγάλα παιχνίδια που έρχονται, Ρεάλ, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ, το πλάνο της...καταστροφής, λειτουργήσει. Μετά στην διακοπή με την προσθήκη Παπανικολάου-Λοτζέσκι, δύο καλών σουτέρ, μοιάζει αναμεμενόμενη η βελτίωση στο σουτ από τα 6,75.

Αυτό που σε εμάς μοιάζει προφανές, για εκείνον που σχεδίασε το οικοδόμημα, ίσως αποτελεί ένα μικρό εμπόδιο που δεν πρέπει να βγάλει την ομάδα από το κεντρικό δρόμο.

Το επιθετικό πρόβλημα με τους μικρούς, γίνεται αποθέωση της άμυνας με τους μεγάλους; Οι τέσσερις αγώνες του Top-16 αυτό έδειξαν. Και αν οι μεγάλοι μπουν στον πειρασμό να...προσαρμοστούν;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μετά τις τέσσερις ευρωπαϊκές τους ήττες, το ντέρμπι της Δευτέρας αποκτά τεράστια σημασία για τους αιωνίους. Πολύ σπάνια μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τετριμμένο "ντέρμπι ζωής ή θανάτου" και να προσεγγίζεις την πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: Contra.gr

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα