Ολάντ: Για την επίλυση του Μεσανατολικού πρέπει ληφθεί υπόψη η αναταραχή που υπάρχει σε όλη την περιοχή

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων «δεν προχωρούν» για τη Γαλλία, η οποία οργανώνει σήμερα στο Παρίσι διεθνή διάσκεψη για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, την πρώτη εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, σε μια προσπάθεια επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι «αναταραχή»
που υπάρχει «σε όλη την περιοχή», ενώ τόνισε ότι εναπόκειται τελικά μόνο στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να κάνουν τη «θαρραλέα επιλογή της ειρήνης».

Οι αλλαγές που σαρώνουν τη Μέση Ανατολή σημαίνει ότι οι προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές, και οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης, δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Οι απειλές και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Οι αλλαγές καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη για την εξεύρεση μιας λύσης στη σύγκρουση, και αυτή η περιφερειακή αναστάτωση δημιουργεί νέες υποχρεώσεις για ειρήνη. Εμείς πρέπει να το αποδείξουμε αυτό στη διεθνή κοινότητα».

«Η συζήτηση σχετικά με τις προϋποθέσεις μιας οριστικής διευθέτησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρέπει να λάβει υπόψη ολόκληρη την περιοχή», τόνισε ο Ολάντ, κηρύσσοντας την έναρξη διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι.

«Εμείς δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε» τις πλευρές που αντιπαρατίθενται στη σύγκρουση, πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ, εκτιμώντας ότι θα εξαρτηθεί τελικά από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να κάνουν τη θαρραλέα επιλογή της ειρήνης.

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της ειρηνευτικής διαδικασίας, «το κενό αναπόφευκτα θα καλυφθεί από τους εξτρεμιστές».

Η διάσκεψη, στην οποία μετέχουν οι υπουργοί και εκπρόσωποι 30 δυτικών και αραβικών, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, διεξάγεται χωρίς τους δύο βασικούς ενδιαφερόμενους και έχει στόχο καταρχήν να επαναλάβει επίσημα τη διεθνή δέσμευση υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

«Πρέπει να διαβεβαιώσουμε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ώστε στη συνέχεια αυτοί να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Ολάντ ομολογώντας πως υπήρχαν αμφιβολίες, κυρίως στο Ισραήλ, για τη γαλλική αυτή πρωτοβουλία.

Το γαλλικό διάβημα, η ισραηλινή εχθρότητα η αμερικανική αδιαφορία

Στόχος είναι να υπάρξει «εκ νέου κινητοποίηση» για το θέμα αυτό που πέρασε σε δεύτερο πλάνο μετά τις εξεγέρσεις της αραβικής άνοιξης και την έκρηξη των περιφερειακών συγκρούσεων, σύμφωνα με το Παρίσι. Στόχος της διάσκεψης είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία διεθνούς εργασίας και να πειστούν Ισραηλινοί και Παλαιστινίοι να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη του 2016.

«Πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ώστε οι δύο πλευρές να μπορούν να συνομιλήσουν. Δεν θέλουμε να το κάνουμε εμείς στη θέση τους, θέλουμε να τους βοηθήσουμε», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

Η γαλλική πρωτοβουλία επιδιώκει τη σύσταση ομάδων εργασίας γύρω από συγκεκριμένα θέματα όπως οικονομικά κίνητρα για να γίνει ειρήνη, μέτρα για τη μείωση των εντάσεων επί του πεδίου, εγγυήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια.

Το γαλλικό διάβημα προσκρούει, ωστόσο, σε διάφορα εμπόδια, όπως η ισραηλινή εχθρότητα και η αμερικανική αδιαφορία.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμος για την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων, όμως σχολιαστές υποψιάζονται πως απλώς θέλει να κερδίσει χρόνο.

Άλλο ερώτημα αφορά το επίπεδο της εμπλοκής, πέρα από το ευγενικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, που είναι αδιαμφισβήτητος παράγοντας στο μεσανατολικό ζήτημα. Ο Τζον Κέρι, που είχε μεσολαβητικό ρόλο στις ατελέσφορες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις του 2013 και του 2014, βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι. Αλλά "δεν κομίζουμε καμιά συγκεκριμένη πρόταση" και "δεν έχουμε λάβει καμιά απόφαση για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος μας", δήλωσε χθες υψηλόβαθμός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μόνο οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι βρίσκονται στα «πρόθυρα της απόγνωσης», σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, υποστηρίζουν πλήρως το διάβημα αυτό. «Οι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων διαρκούν εδώ και 25 χρόνια, υπό την αιγίδα μόνο των Αμερικανών και δεν έχουν καταλήξει πουθενά. Μια διεθνής παρέμβαση είναι απαραίτητη για τη διάσωση της λύσης των δύο κρατών», εκτιμά ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στο Παρίσι Σαλμάν Ελ Χέρφι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα