Ολάντ: Θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία χωρίς μια συμφωνία ειρήνης

Άρχισε η συνάντηση της Μέρκελ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για το γαλλο-γερμανικό ειρηνευτικό σχέδιο.

Είναι η πρώτη συνάντησή τους αφότου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε από τις συνομιλίες που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες, στη Μόσχα.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε το Σάββατο πως οι συνομιλίες
που διεξήγαγαν η Γαλλία και η Γερμανία με τη Ρωσία στην προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία ήταν "μία από τις τελευταίες ευκαιρίες" για να "αποφευχθεί ο πόλεμος".

"Σκέπτομαι πως είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες (...). Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μία βιώσιμη συμφωνία ειρήνης, γνωρίζουμε ακριβώς το σενάριο: έχει όνομα, λέγεται πόλεμος", δήλωσε ο Ολάντ, επιστρέφοντας στη Γαλλία έπειτα από συνομιλίες στη Μόσχα που κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ουκρανίας και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ξεκίνησαν μία τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο για να συζητήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την ανατολική Ουκρανία.

Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη υποστηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Φίλιπ Μπρίντλοβ υποστήριξε το Σάββατο ανοιχτά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθηθεί ο ουκρανικός στρατός που πολεμά τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική χώρα.

"Η τελευταία λύση στην ανατολική Ουκρανία θα είναι διπλωματική και πολιτική", τόνισε ο αμερικανός πτέραρχος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, χαιρετίζοντας την πρόσφατη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

"Ωστόσο δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αποκλειστεί εξ αρχής η δυνατότητα της στρατιωτικής επιλογής", παράλληλα με τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που υιοθέτησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. "Μιλάμε συγκεκριμένα για όπλα (...) και εξοπλισμό" που έχει έλλειψη ο ουκρανικός στρατός, διευκρίνισε. "Οι Ουκρανοί ήταν πολύ σαφείς στα αιτήματά τους προς όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και προς άλλα κράτη" ζητώντας "εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο πυροβολικό, προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες" ή ακόμη πολύ εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Αυτό το θέμα συζητούν τώρα τα κράτη", πρόσθεσε ο Μπρίντλοβ.

"Δεν γίνεται καν λόγος για την αποστολή στρατιωτών", υπογράμμισε.

"Οι ρωσικές δυνάμεις" οι οποίες, κατά τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ, έχουν αναπτυχθεί κατά "εκατοντάδες" στην ανατολική Ουκρανία και οι αντάρτες "αλλάζουν το τοπίο για να βρεθούν σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν, στο πλαίσιο μιας λύσης, όποια κι αν είναι αυτή", εκτίμησε σε σχέση με την κλιμάκωση των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες

Ο πτέραρχος Μπρίντλοβ αναφερόμενος στις προτάσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία έκρινε ότι είναι "εντελώς απαράδεκτες".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα