Ολες οι αλλαγές για τις φετινές Μετεγγραφές Φοιτητών

Το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ανακοινώθηκε και βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, έρχεται για να φέρει για ακόμα μια χρονιά αλλαγές στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση.

Στο επίκεντρο των αλλαγών και φέτος βρίσκονται οι Μετεγγραφές και οι προϋποθέσεις ένταξης των ειδικών κατηγοριών σε αυτές. Οι δύο βασικές κατηγορίες υποψηφίων των περασμένων ετών, α) οι μετεγγραφόμενοι μοριοδότησης με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και β) οι μετεγγραφόμενοι αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές, παραμένουν και στο νέο Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης, ωστόσο με μια βασική

προϋπόθεση: να έχουν πετύχει «βάση μετεγγραφής», δηλαδή τη βάση του τμήματος που επιθυμούν να μετεγγραφούν μείον 2.750 μόρια.

Τι σημαίνει αυτό; Για να μπορεί ένας υποψήφιος να μετεγγραφεί σε μια Πολυτεχνική Σχολή στην Αθήνα που η βάση της είναι στα 18.000, θα πρέπει να έχει 15.250 μόρια. Είναι προφανές ότι οι ιθύνοντες του Υπουργείου προχώρησαν σε αυτή την αλλαγή καθώς την περασμένη χρονιά παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε τμήματα με πολύ χαμηλά μόρια, μετά την αίτηση για τη μετεγγραφή, να εισαχθούν σε πραγματικά υψηλόβαθμες σχολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ο.Π.Α. των 17.959 μορίων, που δέχτηκε φοιτητές από το αντίστοιχο τμήμα της Κοζάνης των 4.490 μορίων. Αλλά και σε άλλα τμήματα υψηλής ζήτησης παρουσιάστηκε το αντίστοιχο φαινόμενο, όπως το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Π.Α., που το 2019 η βάση του διαμορφώθηκε στα 17.015 μόρια και οι απόφοιτοι που πέτυχαν 10.000 μόρια λιγότερα πλέον είναι ενεργοί φοιτητές σε αυτό!

Η «βάση μετεγγραφής» επομένως έρχεται για να φρενάρει αυτό το τεράστιο βαθμολογικό χάσμα.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο εισάγει και μια ακόμη νέα έννοια, τη «μετακίνηση» του φοιτητή σε άλλο τμήμα από αυτό που έχει περάσει, ανεξαρτήτως της αντιστοιχίας, αρκεί να ανήκει στο επιστημονικό του πεδίο. Έτσι λοιπόν για τους φοιτητές που δεν έχουν το βαθμολογικό όριο που απαιτείται ή τα μόριά τους από τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια δεν αρκούν για να πάρουν τη μετεγγραφή, έχουν ακόμη μια ευκαιρία να αλλάξουν σχολή.

Πώς μπορούν να το πετύχουν αυτό; Συμπληρώνοντας την αίτηση μετακίνησης στην οποία δηλώνουν με σειρά προτίμησης έως και πέντε τμήματα εντός το πολύ 2 διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων. Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος να είχε δηλώσει τα τμήματα αυτά στο μηχανογραφικό του και για τα οποία να έχει συγκεντρώσει με τα μόριά του τη βάση εισαγωγής. Επομένως, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, για ακόμα μια χρονιά, θα αποτελέσει την πιο κρίσιμη διαδικασία για τους απόφοιτους.

Ο νέος Νόμος επίσης, θα περιλαμβάνει διεύρυνση των μορίων των αιτούντων που ανήκουν στην κατηγορία μετεγγραφής με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και διεκδικούν το ποσοστό του 15% των θέσεων, ενώ η κατηγορία αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές δεν θα υπόκεινται σε ποσόστωση θέσεων. Πιο συγκεκριμένα, τα μόρια για την κατηγορία υποψηφίων με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

Οι βασικές αλλαγές στη μοριοδότηση σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι ότι διευρύνονται οι περιπτώσεις που εμπίπτουν στα οικονομικά κριτήρια και πλέον το κατά κεφαλήν εισόδημα δε θα αφορά στο τελευταίο φορολογικό έτος όπως ίσχυε, αλλά στο μέσο όρο των εισοδημάτων των τριών τελευταίων ετών. Η έμφαση δίνεται κυρίως στα κοινωνικά κριτήρια μοριοδότησης, αυξάνοντας τα μόρια στους αιτούντες που είναι ορφανοί από τον έναν ή και τους δύο γονείς και στη μοριοδότηση των αιτούντων που έχουν στο περιβάλλον τους άτομο με αναπηρία, δίνοντας ένα μόριο για κάθε μέλος και όχι εφάπαξ 1 ανεξαρτήτως του αριθμού των ατόμων που περιλαμβάνονται σε αυτή την περίπτωση, όπως ίσχυε. Ευνοϊκή είναι και η προσαύξηση του 0,5 για τις κατηγορίες τριτέκνων και πολυτέκνων για κάθε μέλος που είναι κάτω των 25 ετών.

Τέλος, οι ειδικές κατηγορίες μετεγγραφόμενων καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων παραμένουν ίδιες όπως και πέρυσι:

τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας,

άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πιστοποιούμενη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)

κρατούμενοι σε Σωφρονιστικό Κατάστημα της χώρας.

πολίτες κυπριακής καταγωγής,

Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης,

και η νέα κατηγορία των κληρικών, οι οποίοι κατέχουν οργανική θέση εφημερίου και φοιτούν σε Ιερατικό Τμήμα των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Δεν έχουμε επομένως παρά να περιμένουμε την τελική ψήφιση του Νομοσχεδίου καθώς και τη νέα εγκύκλιο των Μετεγγραφών, που θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία των αιτήσεων, που για μια ακόμα χρονιά θα αποτελέσει βασικό παράγοντα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου και σπαζοκεφαλιά για όλους εμάς που βοηθάμε τους μαθητές ώστε να κάνουν την καταλληλότερη επιλογή σπουδών!

Λάμπρου Σταυρούλα

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, M.Sc.in HRM

Προϊσταμένη Τμήματος Παραγωγής Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Οδηγός επιτυχίας στις Πανελλήνιες στην εποχή του #Μένουμε Σπίτι Πότε ανοίγουν τα σχολεία - Η πρόβλεψη για τα δημοτικά
Keywords
Τυχαία Θέματα