Ολλανδία: Η 17χρονη αυτοκτόνησε επειδή της αρνήθηκαν την ευθανασία

Κι εμείς, όπως και πολλά διεθνή ΜΜΕ, κάναμε το ίδιο λάθος. Βασιστήκαμε στις πληροφορίες πολλών και έγκυρων μέσων ( HuffPost UK, Washington Post, Independent) και δημοσιεύσαμε την ιστορία μιας 17χρονης Ολλανδέζας που υπεβλήθη σε - νόμιμη - ευθανασία, επειδή είχε πέσει θύμα βιασμού και δεν μπορούσε να εξεπεράσει το βαρύτατο ψυχολογικό τραύμα.

Η έφηβη δεν υπεβλήθη σε καμία μορφή ενεργητικής ευθανασίας, αλλά σταμάτησε να καταναλώνει στερεά τροφή και υγρά. Οι γιατροί

ζήτησαν από τους γονείς να μην την εμποδίσουν, μιας και είχε σκοπό να βάλει τέλος στη ζωή της. Είχε απευθυνθεί και σε κλινική για αν υποβληθεί σε ευθανασία, αλλά οι γιατροί αρνήθηκαν να γίνει δεκτό το αίτημά της.

H είδηση μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία μέχρι την Ινδία. Στην Ιταλία ήταν για ώρες trend στο Twitter.

A 17-year-old rape victim was NOT euthanised in the Netherlands.@euronews@Independent@DailyMailUK@dailybeast are all wrong
It took me about 10 mins to check with the reporter who wrote the original Dutch story.
Noa Pothoven asked for euthanasia and was refused (cont.) pic.twitter.com/e7PYQSCxG1

Naomi O'Leary (@NaomiOhReally) 5 Ιουνίου 2019

Το λάθος έγινε λόγω της μετάφρασης της είδησης από τα ολλανδικά στα αγγλικά. Η Ναόμι Ο′ Λέρι, δημοσιεύοντας μια σειρά από tweets, διευκρίνισε ότι το λάθος έγινε από τα μεγάλα βρετανικά μέσα, κυρίως tabloids όπως η Daily Mail, που έβγαλαν αμέσως το συμπέρασμα ότι πρόκειται για ευθανασία. Η Ολλανδία είναι η χώρα που υιοθέτησε πρώτη από όλες την ιατρική μέθοδο, οπότε ο συνειρμός ήταν γρήγορος.

Η δημοσιογράφος εξήγησε, ότι εδώ και χρόνια, η Νόα ταλαιπωρούνταν από τα ψυχικά τραύματα που της άφησε ο βιασμός της σε παιδική ηλικία. Πάλευε με την ανορεξία, ενώ πολλές φορές προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της.

Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Winning or Learning» (Νικώντας ή Μαθαίνοντας), η Νόα είχε περιγράψει πώς είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση σε παιδική ηλικία, εξηγώντας ότι από ντροπή και φόβο, είχε αποκρύψει το γεγονός για πολύ καιρό. Χωρίς να το γνωρίζει κανείς, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητήσει με την Life End Clinic στην Χάγη τις πιθανότητες ευθανασίας. Οι γιατροί και οι γονείς της ήταν κάθετοι.

Οι γονείς της προσπάθησαν με τη μέθοδο του ηλεκτροσόκ να εκπληρώσουν αυτό που επιθυμούσε, τον θάνατό της. Λόγω του νεαρού της ηλικίας της, η μέθοδος δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Τότε, αποφάσισε να στραφεί στη μέθοδο της «αφαγίας». Από την πρώτη Ιουνίου αποφάσισε να μην καταναλώσει στερεά τροφή και υγρά. Πέθανε μερικές ημέρες αργότερα.

Θεωρείται άραγε αυτοκτονία ή παθητική ευθανασία; Το ζήτημα είναι λεπτό, καθώς ούτε οι δημοσιογράφοι στην Ολλανδία δεν είναι σίγουροι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπεβλήθη σε ενεργητική ευθανασία, γεγονός που θα θορυβούσε τους πολίτες της χώρας, σε μια περίοδο που οι θάνατοι από την συγκεκριμένη μέθοδο αυξάνονται ραγδαία.

Σημειώνεται, ότι με τον όρο «παθητική ευθανασία» αναφερόμαστε στις περιπτώσεις, όπου επισπεύδεται ο θάνατος ενός ασθενή στο όνομα των δικών του συμφερόντων. Η παθητική, λοιπόν, μορφή ευθανασίας αφορά τις περιπτώσεις, όπου ο ασθενής πεθαίνει γιατί η ιατρική ομάδα είτε δεν προβαίνει σε καμιά απαραίτητη προσπάθεια να διατηρήσει τους ασθενείς ζωντανούς ή σταματάει να προσφέρει κάποια συγκεκριμένη φροντίδα, η οποία διατηρεί τον ασθενή στη ζωή.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Τα λάθη που κάνουμε κατά την ανακύκλωση στην Ελλάδα Μακελειό στο Πάρκλαντ: Μέχρι και εκατό χρόνια φυλάκιση στον αστυνομικό που δείλιασε να επέμβει Βαρουφάκης κατά Τσίπρα: Ηρθε η ώρα για Ενήλικες στο Δωμάτιο
Keywords
Τυχαία Θέματα