Οπλισμός στο Αιγαίο
Την Ελλάδα την ξέρουμε ως σεισμογενή χώρα και όχι άδικα. Στον παγκόσμιο χάρτη, που ανανεώνει διαρκώς η ιστοσελίδα της αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας γεωλογικών ερευνών USGS, βλέπουμε τη γνωστή θέση της Ελλάδας στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών, σχετικά κοντά στα οποία εντοπίζονται συνήθως τα επίκεντρα των σεισμών. Παρόλο που
Το ότι μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς – όπως μας προέτρεπαν οι Αρχές το 1978-1981 που χτυπήθηκαν διαδοχικά οι δύο μεγαλύτερες πόλεις μας από τον Εγκέλαδο – φαίνεται από πολλά και κυρίως από την αντοχή που δείχνουν σε γενικές γραμμές κτίρια και υποδομές, όπως και τον σχετικά μικρό αριθμό θυμάτων. Οι εύκολες συγκρίσεις βέβαια είναι απατηλές, όπως αυτές που έγιναν με τους γείτονες στο πρόσφατο γεγονός, στις οποίες δεν φαίνεται να λαμβάνεται επαρκώς υπόψη ότι η Σμύρνη των τριών εκατομμυρίων έχει εκατονταπλάσιο πληθυσμό από το νησί της Σάμου, καθώς και πάμπολλες πολυκατοικίες, που λόγω ύψους κινδυνεύουν περισσότερο από τα τυπικά διώροφα του ακριτικού μας τόπου.
Το μέγεθος του σαμιακού σεισμού δεν ήταν καθόλου αμελητέο. Ακόμη κι αν υιοθετήσει κανείς το μικρότερο νούμερο που δίνει το αστεροσκοπείο κι όχι το 7άρι του USGS (επιστημονικές εκτιμήσεις είναι αυτές και διαφέρουν, το θυμόμαστε κι από την εποχή της Ουψάλα[ς]), δεν παύει να είναι ίσως ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών στον ελληνικό χώρο και ένας από τους 10-15 σοβαρότερους της σύγχρονης ιστορίας μας. Παρόμοιος αλλά με λίγο νοτιότερο επίκεντρο (στη στεριά) ήταν αυτός του 1904, που δείχνει ότι η Σάμος και ακριβέστερα το ρήγμα στον κόλπο της Εφέσου, παρόλο που δεν είναι Κεφαλονιά και Ζάκυνθος, ωστόσο έχει το δικό της σοβαρό ιστορικό.
Το μέγεθος (όπως και αλλού) έχει τη σημασία του αλλά δεν είναι το παν. Παίζει ρόλο και το λεγόμενο εστιακό βάθος όπως και η κατεύθυνση στην οποία θα διοχετευτεί η ενέργεια. Συχνά στα τεχνικά έργα είμαστε υποχρεωμένοι να εκλαϊκεύσουμε λέγοντας ότι η τάδε γέφυρα «αντέχει σεισμό τόσου μεγέθους», κάτι που τεχνικά δεν έχει μεγάλο νόημα. Το μέγεθος είναι μια λογαριθμική συνάρτηση της εκλυόμενης ενέργειας: όσο πιο μεγάλο το βάθος και η απόσταση, τόσο μεγαλύτερο και το ποσοστό της ενέργειας που δεν θα επηρεάσει το σημείο ενδιαφέροντος. Για το λόγο αυτό υπάρχουν και άλλα αριθμητικά μεγέθη που είναι πιο κατάλληλα για να μετρήσουν τις συνέπειες της δόνησης.
Η κλίμακα Μερκάλι είναι ένας χρήσιμος μπούσουλας για να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα του σεισμού. Προσωπικά θεωρώ «σοβαρές» τις δονήσεις των πέντε βαθμών Μερκάλι και άνω: όταν αρχίζουν να πέφτουν αντικείμενα από ράφια ή αλλού είναι μια ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει πέρα από το σύνηθες και ανώδυνο.
Στα 7 με 9 Μερκάλι που παρατηρήθηκαν στο ανατολικό Αιγαίο κινδυνεύουν ακόμη και τα «μέσα» ή τα καλά σχεδιασμένα κτίρια.Το έδαφος παίζει κι αυτό το ρόλο του, πέρα από την ποιότητα ή και παλαιότητα των κατασκευών. Θα θυμούνται πολλοί από τον αθηναϊκό σεισμό του 1999 τα ιδιαίτερα προβλήματα δίπλα στον Κηφισό και Ιλισό καθώς και σε μια περιοχή ονόματι Λίμνη στα Λιόσια – φαινόμενα που παρατηρήθηκαν και φέτος: οι δύο έφηβοι στη Σάμο σκοτώθηκαν από κατάρρευση σπιτιών δίπλα στο λεγόμενο «Γεφυράκι» (ένα από τα καλυμμένα σήμερα ρέματα), ενώ και στο σμυρναίικο Μπαϊρακλί τα κακά εδάφη αποδίδονται στις προσχώσεις από τον ομηρικό Μέλητα ποταμό που εκβάλλει εκεί κοντά.
Ίσως ακόμη πιο πρακτικό μέτρο είναι οι επιταχύνσεις, που εκφράζονται ως ποσοστό της επιτάχυνσης βαρύτητας (g) και χρησιμοποιούνται στον αντισεισμικό σχεδιασμό κτιρίων. Είναι χρήσιμο να έχουμε υπόψη μας, χωρίς απαραίτητα να είμαστε μηχανικοί, ότι στον υπολογισμό της στατικής επάρκειας το κρισιμότερο μέγεθος δεν είναι ούτε το «ίδιο βάρος» του κτιρίου ούτε το κινητό φορτίο που θα του επιβάλουμε: είναι οι κατακόρυφες και κυρίως οριζόντιες (δηλ. άλλης διεύθυνσης από τις βαρυτικές) δυνάμεις που θα δεχτεί ένα κτίριο αν και εφόσον χτυπηθεί από τον σεισμό. Αν δεν υπήρχε ο σεισμός θα ήταν ενδεχομένως (και απλοποιητικά μιλώντας) αρκετό το σκυρόδεμα μόνο του στις κολώνες – καθώς μπορεί να αντέξει τη συμπίεση – και με τα σίδερα του οπλισμού στα δοκάρια και τις πλάκες (για να παραλαμβάνει το τέντωμα ή «εφελκυσμό» της κάμψης).
Eπειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει και πόσο δυνατός θα είναι ο επόμενος σεισμός σε έναν τόπο, καλό είναι να μην παίζουμε με την αντισεισμική προστασία είτε των καινούργιων και νομότυπων κτιρίων είτε -το δυσκολότερο ενίοτε- των παλιότερων ή όσων «καλώς» ή κακώς έγιναν με κάποιου είδους αυθαιρεσία.
Ο αγαπητός μας καθηγητής όμως στο Πολυτεχνείο δεν παρέλειπε να επαναλάβει την επωδό: «όταν έρθει ο σεισμός...», τότε όλα τα δεδομένα αλλάζουν. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που μπαίνουν τα «τσέρκια» (σίδερα που τυλίγουν τις κολώνες και τα δοκάρια) και που πάση θυσία, ακόμη κι αν κάποιες ρωγμές είναι ανεκτές, πρέπει να αποφεύγεται η «ψαθυρή θραύση», ο θρυμματισμός δηλαδή ή οι τρομακτικές, λοξές διατμητικές ρωγμές.
Το «ωπλισμένο» σκυρόδεμα, που πάντα μου άρεσε να το γράφω με το παλιομοδίτικο ωμέγα, είναι μια τεχνική με ρίζες στις κονίες της αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής εποχής, βελτιωμένη με τις καθοριστικές καινοτομίες (προσθήκη χάλυβα) που ξεκίνησαν από τις αναπτυγμένες χώρες του 19ου αιώνα και καθιερώθηκαν τον 20ο, καθιστώντας εγχειρίδια όπως το γερμανικό Beton-Kalender απαραίτητα βοηθήματα για τον τεχνικό κόσμο. Τη μπετονιέρα και το προϊόν της (άσχετα με τα όσα μάθαμε στις σχολικές εκθέσεις ιδεών για την «τσιμεντούπολη») δεν τα «κατηγοράμε»: το αρμονικό μίγμα τσιμέντου και χάλυβα κάνει συχνά τη διαφορά ανάμεσα στο κτίριο που αντέχει και το φαινομενικά όμοιο που πλήττεται. Το κεφάλι μας στα τεχνικά έργα και στη ζωή γενικά δεν μπορούμε να το έχουμε ήσυχο: τα πάντα είναι θέμα πιθανοτήτων αυξημένων ή μειωμένων, όχι απόλυτης βεβαιότητας. Για τον λόγο αυτό, κι επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει και πόσο δυνατός θα είναι ο επόμενος σεισμός σε έναν τόπο (όποιος υπονοεί ότι προβλέπει, εκφράζεται με μια δόση εντυπωσιοθηρίας αν όχι τσαρλατανισμού), καλό είναι να μην παίζουμε με την αντισεισμική προστασία είτε των καινούργιων και νομότυπων κτιρίων είτε -το δυσκολότερο ενίοτε- των παλιότερων ή όσων «καλώς» ή κακώς έγιναν με κάποιου είδους αυθαιρεσία. Η οποία, κακά τα ψέματα, δεν περιορίζεται στην «απέναντι» ακτή του Αιγαίου και στα γκετζέκοντου, τα πάμπολλα κτίρια που ξεφύτρωσαν «νύχτα» στις εκεί μεγαλουπόλεις.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η απόφαση που θα τινάξει στον αέρα τα σχέδια της κυβέρνησης
- Κορονοϊός - Λύθηκε το μυστήριο: Γιατί τα παιδιά έχουν ανοσία σε σχέση με τους ηλικιωμένους
- «Ο σύζυγός μου πάσχει από σχιζοφρένεια εδώ και πολλά χρόνια και δυστυχώς αυτή είναι η καθημερινότητα μας»
- Αποτροπιασμό προκαλεί στο twitter η μακάβρια ανάρτηση του «Τελεταί Μπούκουρα» για τις μοτοσυκλέτες της ΕΛΑΣ
- Lidl: Χαμήλωσαν τις τιμές στα προϊόντα τους – Τι θα ανακοινώσουν την Δευτέρα 16/11
- Αρνήθηκαν να του κάνουν τεστ στο Νοσοκομείο... το πλήρωσε από την τσέπη του και βγήκε θετικός. Συνάντηση Ιδιωτικών Υπαλλήλων με την Διοίκηση του Νοσοκοκμείου
- Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να "χάσει" τους νέους
- Χαμός στην Καρδίτσα: Αστυνομικοί περάσαν χειροπέδες σε ζευγάρι που καθόταν στο πάρκο
- Οι 7+1 φονικότερες πανδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας - Πόσο κράτησαν, πόσους «θέρισαν»
- Απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις από 15 έως 18 Νοεμβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μακρύ χέρι του νεο-οθωμανισμού
- Δήμος Αθηναίων: Ενεργοποιείται ο ειδικός μηχανισμός στήριξης Βοήθεια στο Σπίτι Plus
- Σεισμός: Φόβος και σκέψεις
- «Στρατηγικός εταίρος» της Ινδίας η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ινδό ΥΠΕΞ
- Πέτσας: Αν είμαστε όλοι συνεπείς δεν θα χρειαστεί ούτε παράταση του lockdown ούτε άλλα μέτρα
- Εκπυρσοκρότησε όπλο αστυνομικού στου Ρέντη: Νεκρή η σύζυγός του
- ΗΠΑ: Αλιγάτορας γιγαντιαίων διαστάσεων έσπειρε τον πανικό στη Φλόριντα
- Παρασκευή και 13: «Στοιχειωμένη» η πρώτη νύχτα με απαγόρευση κυκλοφορίας
- Επανάχρηση κτιρίων: Ένα χρήσιμο εργαλείο στην εποχή του Covid - 19
- Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό: «Καταπέλτης το δεύτερο lockdown»

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Οπλισμός στο Αιγαίο
- Σεισμός: Φόβος και σκέψεις
- Νικόλαος - Ιωσήφ Μαιζών ο Γάλλος στρατάρχης που πολέμησε στο Μοριά
- Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μακρύ χέρι του νεο-οθωμανισμού
- «Τίποτα δεν πεθαίνει»! Σκέψεις για το υποτιθέμενο τέλος του Ναζισμού
- Μαλακοί και αφράτοι γίγαντες φούρνου με μυρωδικά
- Αμετάβλητος ο στόχος της Τουρκίας για έλεγχο της Κύπρου
- Αρμενία: Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού
- Κικίλιας: Αν ως τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα είναι κάτω από 500, μπορεί να γίνει σταδιακή άρση lockdown
- Ρουκέτες από την Αιθιοπία έπληξαν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ερυθραίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγωδία στη Ρουμανία: 10 ασθενείς με Covid-19 νεκροί από πυρκαγιά στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν
- Απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Γαλλία
- Αίγυπτος: Συνεχίζονται οι ανακαλύψεις στην Νεκρόπολη της Σακκάρα - Στο «φως» 100 σαρκοφάγοι
- Διαδηλώσεις κατά της μάσκας και των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία
- Σύλληψη 5 ατόμων που μοίραζαν φυλλάδια για πορεία του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη
- Πορείες από υποστηρικτές του Τραμπ στην Ουάσινγκτον
- Αθήνα: Κεφαλή αγάλματος βρέθηκε στην Αιόλου σε βάθος 1,5 μέτρου
- Εκπυρσοκρότησε όπλο αστυνομικού στου Ρέντη: Νεκρή η σύζυγός του
- ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια
- Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την πορεία για το Πολυτεχνείο