Όσα είναι γνωστά για τον γιγαντιαίο νέο βαλλιστικό πύραυλο της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα πρόσφατα αποκάλυψε έναν νέο βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο, το γιγαντιαίο μέγεθος του οποίου εξέπληξε ακόμα και έμπειρους αναλυτές όσον αφορά στο οπλοστάσιο της κομμουνιστικής χώρας.

Σε σχετικό δημοσίευμα του BBC η Μελίσα Χάναμ, ειδική σε θέματα εξοπλισμών, εξηγεί τι είναι ο πύραυλος που παρουσιάστηκε στην 75η επέτειο του κυβερνώντος κόμματος και γιατί αποτελεί σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ και τον κόσμο

γενικότερα.

Το στρατηγικό όπλο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Την 1η Ιανουαρίου 2020 ο Κιμ είχε δώσει την ετήσια ομιλία του για το νέο έτος, όπου είχε ανακοινώσει ότι η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει προηγμένα όπλα, αναφερόμενος σε ένα «στρατηγικό» οπλικό σύστημα υπό ανάπτυξη, με το «βλέμμα» προς τις ΗΠΑ. Ο νέος αυτός πύραυλος είναι το στρατηγικό όπλο που είχε υποσχεθεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν, και είναι προφανές πως ο στόχος του είναι οι ΗΠΑ, αποτελώντας έτσι τετελεσμένο γεγονός μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την αμερικανική κυβέρνηση.

Μια νέα απειλή προς τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα

Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη δοκιμάσει δύο διηπειτωτικούς πυραύλους. Ο Hwasong-14 είχε δοκιμαστεί δύο φορές το 2017 και με εμβέλεια 10.000 χλμ μπορεί να πλήξει στόχους στη δυτική Ευρώπη και στις μισές ΗΠΑ, φέροντας μια μεμονωμένη πυρηνική κεφαλή. Ο Hwasong-15, που επίσης δοκιμάστηκε το 2017, έχει εμβέλεια 13.000 χλμ, οπότε μπορεί να πλήξει με μια πυρηνική κεφαλή οποιονδήποτε στόχο στις ΗΠΑ.

Ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος, που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα, είναι ένας πύραυλος υγρών καυσίμων δύο ορόφων, μα με μεγαλύτερη μήκος και διάμετρο από τον Hwasong-15. Η εμβέλειά του είναι άγνωστη, μα ο σχεδιασμός του υποδεικνύει ξεκάθαρα πως η Βόρεια Κορέα δεν χρειάζεται πλέον να αυξάνει την εμβέλεια των πυραύλων της. Αντ’αυτού, εστιάζει στην εκτόξευση πολλαπλών κεφαλών με έναν πύραυλο, κάτι που θα αποτελούσε ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τις αμερικανικές αντιπυραυλικές άμυνες, καθώς για κάθε εισερχόμενη κεφαλή απαιτούνται πύραυλοι αναχαίτισης. Οι χώρες με προηγμένα πυρηνικά οπλοστάσια έχουν πολλαπλά οχήματα επανεισόδου (MIRV- multiple independent re-entry vehicles) και η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να αποκτήσει και αυτή τέτοιες δυνατότητες.

Επιπλέον λόγοι προβληματισμού

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τον ίδιο τον πύραυλο, και είναι άγνωστο πότε θα δοκιμαστεί ή θα τεθεί σε υπηρεσία. Ωστόσο το φορτηγό κάτω από τον πύραυλο αποτελεί λόγω προβληματισμού: Ένας από τους κύριους περιορισμούς όσον αφορά στις δυνατότητες της Βόρειας Κορέας να διεξάγει πυρηνικό πόλεμο είναι ο αριθμός εκτοξευτών που έχει, καθώς ο αριθμός των πυραύλων που μπορείς να εκτοξεύσεις περιορίζεται από τους εκτοξευτές που έχεις. Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να εκτοξεύσει μέχρι 12 διηπειρωτικούς πυραύλους. Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στην υπόθεση πως καθένας από τους έξι γνωστούς εκτοξευτές εκτοξεύει έναν πύραυλο και μετά σπεύδει να εκτοξεύσει δεύτερο πριν τα αντίποινα των ΗΠΑ.

Το 2010 η Βόρεια Κορέα εισήγαγε έξι βαρέα φορτηγά WS51200 από την Κίνα και τα τροποποίησε με υδραυλικά συστήματα για να μετατραπούν σε οχήματα μεταφοράς και ανύψωσης (TEL- transporter erector launchers). Αυτά τα TEL είναι που η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί για τις μεταφορές και παρελάσεις των πυραύλων της, και της είναι ιδιαίτερα πολύτιμα, οπότε και απομακρύνονται από τον πύραυλο πριν την εκτόξευση, καθώς η αντικατάστασή τους θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη σε περίπτωση βλάβης. Η πρόσφατη παρέλαση ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκαν πάνω από έξι φορτηγά- και τα νέα φορτηγά ήταν πολύ τροποποιημένα. Ως εκ τούτου, η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως έχει ακόμα τη δυνατότητα να αποκτά εξαρτήματα για βαρέους εκτοξευτές παρά τις κυρώσεις και τους ελέγχους στις εξαγωγές, και εκτιμάται πως πλέον η βιομηχανία της μπορεί να τροποποιεί και να κατασκευάζει δικούς της εκτοξευτές.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Πώς ο Όλυμπος μετακινείται στην Ευρώπη Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που πέθανε από τα γέλια σε δικό του αστείο Τρεις οργανώσεις θα διαδήλωναν υπέρ της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο
Keywords
Τυχαία Θέματα