Οσκαρ 2024: Επτά βραβεία στο «Οπενχάιμερ», στην Έμμα Στόουν το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου

Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Ντα'Βάιν Τζόι Ράντολφ, Έμμα Στόοουν και Κίλιαν Μέρφι, οι 4 νικητές στις κατηγορίες ερμηνείας στα 96α Βραβεία Όσκαρ, 10 Μαρτίου 2024.  (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, το «Οπενχάιμερ» του Βρετανού Κρίστοφερ Νόλαν σάρωσε στα 96α Βραβεία Όσκαρ,

που απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 10 Μαρτίου (ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα), στο Dolby Theatre, κερδίζοντας επτά βραβεία.  

Η «τολμηρή, ευρηματική, σύνθετη», ήδη πολυβραβευμένη ταινία, για την πολυτάραχη ζωή του «πατέρα» της ατομικής βόμβας, θεωρητικού φυσικού Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, μια ιστορία για τις μεγάλες προκλήσεις και τα μεγάλα διλήμματα της επιστήμης, την ιδιοφυΐα και την ύβρη, απέσπασε μεταξύ άλλων, τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Κίλιαν Μέρφι και Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

Το καστ του «Oppenheimer» επί σκηνής Dolby Theatre για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. (AP Photo/Chris Pizzello)Ο Κίλιαν Μέρφι πρωταγωνιστής της ταινίας «Οπενχάιμερ». (AP Photo/Chris Pizzello)

Η Έμμα Στόουν κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την εκπληκτική ερμηνεία της ως Μπέλα Μπάξτερ στο «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, επικρατώντας της Λίλι Γκλάντστοουν που θεωρούνταν φαβορί -αν και όχι απόλυτο- στην κατηγορία με την πιο αμφίρροπη «μάχη» των φετινών Όσκαρ.

Πρόκειται για το δεύτερο Όσκαρ της Α΄ Γυναικείου Ρόλου μετά το «La La Land» (2017). Το «Poor Things» κέρδισε συνολικά τέσσερα Όσκαρ (Μακιγιαζ και Κομμώσεις, Σκηνικά, Κοστούμια).

Η συγκινημένη Έμμα Στόουν με το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της, 10 Μαρτίου 2024, Λος Άντζελες. (AP Photo/Chris Pizzello)

Η συγκλονιστική «Ζώνη Ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ κέρδισε το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας -η πρώτη βρετανική ταινία που παίρνει το βραβείο σε αυτή την κατηγορία- και το Όσκαρ Ήχου (που στη συγκεκριμένη ταινία αποτελεί σημαντικό μέρος της αφήγησης).

Η Ντα’Βάιν Τζόι Ράντολφ συνέχισε το σερί με ακόμη μία νίκη, το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «The Holdovers» (Τα Παιδιά του Χειμώνα) του Αλεξάντερ Πέιν.

Όσο για το «Barbie», παρά τις οκτώ υποψηφιότητες, απέσπασε μόλις ένα βραβείο, το Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «What Was I Made For?» της Μπίλι Άιλις και του αδελφού της Φινέας Ο’Κόνορ.

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ με το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου. (AP Photo/Chris Pizzello)Η Μπίλι Άιλις και ο αδελφός της Φινέας με το Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «What Was I Made For?» από την ταινία «Barbie». (AP Photo/Chris Pizzello)

Τα βραβεία:

Καλύτερη Ταινία: «Οπενχάιμερ»

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν,«Οπενχάιμερ»

Α΄ Ανδρικός Ρόλος: Κίλιαν Μέρφι, «Οπενχάιμερ»

Α΄ Γυναικείος Ρόλος: Έμμα Στόουν, «Poor Things»

Β΄ Ανδρικός Ρόλος: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, «Οπενχάιμερ»

Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Ντα’Βάιν Τζόι Ράντολφ, «The Holdovers»

Πρωτότυπο Σενάριο: «Ανατομία μιας Πτώσης», Ζιστίν Τριέ, Αρτούρ Αραρί

Διασκευασμένο Σενάριο: «American Fiction», Κορντ Τζέφερσον

Διεθνής Ταινία: «Ζώνη Ενδιαφέροντος», Τζόναθαν Γκλέιζερ

Animation Μεγάλου Μήκους: «Το αγόρι και ο ερωδιός», του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Animation Μικρού Μήκους: «War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko»

Σκηνικά: «Poor Things», Σόνα Χιθ, Τζέιμς Πράις, Ζούζα Μίχαλεκ

Φωτογραφία: «Οπενχάιμερ», Χόιτε βαν Χοϊτέμα

Κοστούμια: «Poor Things»

Μοντάζ: «Οπενχάιμερ», Τζένιφερ Λέιμ

Κομμώσεις και Μακιγιάζ: «Poor Things»

Ήχος: «Ζώνη Ενδιαφέροντος»

Ειδικά Εφέ: «Godzilla Minus One»

Μουσική: «Οπενχάιμερ», Λούντβιχ Γκοράνσον

Πρωτότυπο Τραγούδι: «Barbie», «What Was I Made For?», Μπίλι Άιλις, Φινέας Ο’Κόνορ

Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: «20 Μέρες στη Μαριούπολη», Μστισλάβ Τσέρνοφ

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «The Last Repair Shop»

Μικρού Μήκους Ταινία: «The Wonderful Story of Henry Sugar» του Γουές Άντερσον

Keywords
Τυχαία Θέματα