Όσοι δηλώνουν αδυναμία να κυβερνήσουν!

Σε όλες τις σύγχρονες Δημοκρατίες στον Δυτικό κόσμο, οι οποίες έχουν ανεπτυγμένο πολιτικό σύστημα, ισχύει το αναλογικό εκλογικό σύστημα και τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα συνιστούν πλέον βασικό εργαλείο πολιτικής.

Η ραγδαία ανάπτυξη της πληροφορικής, καθιστά πλέον εφικτή, την άμεση ενημέρωση όλων των πολιτών για κάθε νομοθετική απόφαση, την δημόσια διαβούλευση, αλλά και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, άμεσα και με μηδενικό

κόστος. Η Δημοκρατική λειτουργία, καθίσταται με την χρήση των τεχνολογικών αυτών εργαλείων διαυγής, εξοβελίζοντας όλες εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες υπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα, είς βάρος όλων των φορολογουμένων.

Η αποτυχία στην υφιστάμενη λειτουργία του πολιτικού συστήματος είναι αναμφισβήτη, στην συνείδηση της πλειονότητας των πολιτών και καταγράφεται σε όλες τις έρευνες. Τα αδιέξοδα της ενισχυμένης αναλογικής, έχουν οδηγήσει την χώρα μας στην χρεωκοπία και τους Έλληνες στην φτώχεια και την χρεωκοπία. Η δυνατότητα την οποία είχαν οι κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, να αποφασίζουν χωρίς Δημοκρατικό έλεγχο, κατά το δοκούν, παρεκλίνοντας πάντοτε απο τις προεκλογικές υποσχέσεις τους, σε καμία των περιπτώσεων δεν αποδείχτηκε χρήσιμη και αποτελεσματική. Η ασυδοσία στην λήψη των πολιτικών αποφάσεων, αποτέλεσμα της ενισχυμένης αναλογικής και των «ισχυρών» κυβερνήσεων, όχι μόνο δεν εκσυγχρόνισαν το κράτος μας, αλλά ούτε συνέβαλε στην αύξηση της ευημερίας των πολιτών και την δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και ισχυρής οικονομίας.

Τουναντίον, δημιούργησε μια ολιγαρχική κάστα πολιτικών, όπου μοίραζε τους δημόσιους πόρους και τα χρήματα των φορολογουμένων με άνισο και άδικο τρόπο. Αναδείχτηκαν οι γνωστοί «νταβατζήδες» , τα δάνεια μοιράζονταν στους «ημετέρους», ευνοήθηκαν οι ευρωπαικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις και αφανίστηκε η πλειονότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ενισχυμένη αναλογική, συγκροτεί όχι σταθερές, αλλά αποκλειστικά ασύδοτες κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν «χαριστικές» διατάξεις, δημιουργώντας την διαπλοκή συμφερόντων, θεσμίζοντας νόμους, τους οποίους είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε και οι οποίοι αποτελούν προιόν πολιτικής απόφασης χωρίς κανένα έλεγχο. Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα έχει αποτύχει, διότι δημιουργεί όχι σταθερές διοικήσεις, αλλά ασύδοτες και ανέλεγκτες.

Τουλάχιστον όσοι διαφωνούν με την απλή αναλογική, ας διατυπώσουν μια διαφορετική πρόταση για τον εκλογικό νόμο, αλλά και να αιτιολογήσουν την χρησιμότητα του. Δεν μπορεί να επιμένουν όμως, σε ένα πανθομολογουμένως αποτυχημένο εκλογικό σύστημα.

Γιατί επιμένουν όμως στην ενισχυμένη αναλογική, όλοι όσοι επιδιώκουν δήθεν σταθερές κυβερνήσεις;

Όσοι διατείνονται ότι η απλή αναλογική οδηγεί στην ακυβερνησία, δηλώνουν απλά την δική τους ανεπάρκεια να διοικήσουν δημοκρατικά και δίκαια τον ελληνικό λαό. Η διαδικασία της σύνθεσης στην λήψη των αποφάσεων, των προγραμματικών συγκλίσεων αλλά και της τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων, προυποθέτει ηγέτες με ανάλογες ικανότητες και αρετές. Η Δημοκρατική και υπεύθυνη Διοίκηση, η οποία λογοδοτεί για τις αποφάσεις της, προυποθέτει συνεπώς ηγεσίες οι οποίες ασπάζονται την ίδια φιλοσοφία.Σε όλα τα προηγμένα δυτικά κράτη, προκρίνονται οι ηγέτες οι οποίοι μπορούν να ανταποκρίνονται σε αυτές τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να απολαμβάνουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Κάτι ανάλογο ισχύει και στην διοίκηση των επιχειρήσεων και διακρίνει τους επιτυχημένους ηγέτες, απο την ικανότητα τους να συνθέτουν τις διαφορετικές απόψεις, προκειμένου να επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι αυταρχικοί ηγέτες, οι οποίοι αρέσκονται ως «φωστηρές» να αποφασίζουν ατομικά για όλα τα θέματα, αποτυγχάνουν τόσο στον κόσμο των επιχειρήσεων, όσο και στην πολιτική. Δυστυχώς όμως, σε αντιδιαστολή με τις επιχειρήσεις, τις αποτυχίες αυτών των ηγετών στην πολιτική, τις πληρώνουμε αδρά όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες.

Η αλλαγή όμως του εκλογικού συστήματος, δεν θα συνιστά ολοκληρωμένη Δημοκρατική μεταρρύθμιση, εάν δεν συνοδεύεται απο την διάσπαση των εκλογικών περιφερειών, σε μικρές εκλογικές περιφέρειες, στα γεωγραφικά όρια των Δήμων. Οι υφιστάμενες εκλογικές περιφέρειες αποτελούν ελληνική «πατέντα», μοναδική σε διεθνές επίπεδο,δυστυχώς επι το χείρον και ευννοεί την αναπαραγωγή μιας πολιτικής ελίτ, η οποία προκειμένου να εκλέγεται, οφείλει να διαθέτει τεράστια και αναπόσβεστα χρηματικά ποσά, αλλά και να διαθέτει προνομιακές σχέσεις με τα ισχυρά και διαπλεκόμενα ΜΜΕ.Συνεπώς, συνιστά, βαρύνουσα σημασία, η ταυτόχρονη κατάτμηση των υφιστάμενων εκλογικών περιφερειών, προκειμένου να αποκτήσει το εκλογικό σύστημα, πραγματική δημοκρατική δομή.

Όσοι λοιπόν δεν επιθυμούν δημοκρατικές αλλαγές και δηλώνουν αδυναμία να διοικήσουν δημοκρατικά, δίκαια και με διαφάνεια, αλλά επιμένουν σε ένα χρεωκοπημένο εκλογικό σύστημα, να γνωρίζουν ότι θα κριθούν αυστηρά πλέον απο τους ψηφοφόρους στις επερχόμενες εκλογές!

Related... Middle Earth: Μαθήματα Πολιτικής Γεωγραφίας
Keywords
Τυχαία Θέματα