Οταν γυναίκες διευθύνουν την παγκόσμια οικονομία
Γυναίκες κατέχουν πλέον πολλές από τις θέσεις που ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία - και προσπαθούν να την βελτιώσουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η υπουργός εμπορίου Τζίνα Ραμόντο και η τσάρος εμπορίου Κατερίνε Τάι κατέχουν κορυφαίες θέσεις στη διοίκηση του επιτελείου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ πολλοί από τους οικονομικούς συμβούλους του είναι επίσης γυναίκες, όπως είναι σχεδόν το 48% των επιβεβαιωμένων αξιωματούχων
Αυτή η αλλαγή μπορεί να επηρεάζει ήδη την οικονομική πολιτική. Ένα νέο σχέδιο δαπανών ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εισήγαγε ο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβάνει 400 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της «οικονομίας για την φροντίδα», υποστηρίζοντας δουλειές που έχουν βάση το σπίτι και την κοινότητα, καθώς και την φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, δουλειές που γίνονται ως επί το πλείστον από γυναίκες, κάτι που έχει περάσει απαρατήρητο τα τελευταία χρόνια.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για να καταπολεμήσουν τις φυλετικές και αγροτικές και αστικές ανισότητες που δημιουργήθηκαν εν μέρει από τις προηγούμενες οικονομικές, εμπορικές και εργασιακές πολιτικές.
Η Γέλεν λέει ότι η προσοχή στην «ανθρώπινη υποδομή» και το προηγούμενο νομοσχέδιο ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις για τις γυναίκες.
«Τελικά, αυτό το νομοσχέδιο αναδιαρθρώνει 80 χρόνια ιστορίας: αρχίζει να διορθώνει τα διαρθρωτικά προβλήματα που μαστίζουν την οικονομία μας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας, «Αυτή είναι μόνο η αρχή για μας».
Οι γυναίκες ηγέτες μπορούν να φέρουν νέα προοπτική στην οικονομική πολιτική, λένε οι ειδικοί.
«Όταν είσαι διαφορετικός από την υπόλοιπη ομάδα (που αποτελείται από άντρες), συχνά βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά», δήλωσε η Ρεβέκκα Χέντερσον, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ και συγγραφέας του «Reimagining Capitalism in a World on Fire».
Ενσυναίσθηση, σταθερότηταΚατά τη διάρκεια του τελευταίου μισού αιώνα, 57 γυναίκες υπήρξαν πρόεδροι ή πρωθυπουργοί χωρών, αλλά οι θεσμοί που λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις ελέγχονταν σε μεγάλο βαθμό από τους άνδρες μέχρι πρόσφατα.
Πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη, η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχει ισολογισμό 2,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ, η Κρισταλίνα Γκεοργκιέβα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με 1 δισεκατομμύριο δολάρια δανειστικής δύναμης και η Νγκότζι Οκόντζο - Ιουέλα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου - όλες σε θέσεις εργασίας που κατέχονταν από άνδρες πριν από μια δεκαετία.
Συνολικά, υπάρχουν γυναίκες που διευθύνουν τα υπουργεία οικονομικών σε 16 χώρες και σε 14 από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου, σύμφωνα με μια ετήσια έκθεση που εκπονήθηκε από την OMFIF, μια δεξαμενή σκέψης για την κεντρική τραπεζική και οικονομική πολιτική.
Τα περιορισμένα δεδομένα φανερώνουν ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερο ιστορικό διαχείρισης κρίσεων σε θεσμούς και ινστιτούτα.
«Όταν εμπλέκονται γυναίκες, τα στοιχεία είναι πολύ ξεκάθαρα: οι κοινότητες είναι καλύτερες, οι οικονομίες είναι καλύτερες, ο κόσμος είναι καλύτερος», δήλωσε η Γκεοργκιέβα τον Ιανουάριο, επικαλούμενη έρευνα που εκπόνησε το ΔΝΤ σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα.
«Οι γυναίκες γίνονται εξαιρετικοί ηγέτες γιατί δείχνουν ενσυναίσθηση και εκπροσωπούν και τις πιο ευάλωτες ομάδες. Οι γυναίκες είναι αποφασιστικές... και είναι πρόθυμες να κάνουν συμβιβασμούς».
Μια μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας έδειξε ότι οι πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν γυναίκες κυβερνήτες, είχαν λιγότερους θανάτους COVID-19 από αυτές που είχαν άνδρες και το περιοδικό Harvard Business Review ανέφερε ότι οι γυναίκες είχαν σημαντικά καλύτερες βαθμολογίες σε ολιστικές αξιολογήσεις μεταξύ 60.000 ηγετών από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020 .
Οι γυναίκες, επίσης, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% των διευθύνοντων συμβούλων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λιγότερο από το 20% των μελών εκτελεστικών συμβουλίων, αλλά τα ιδρύματα που διευθύνουν δείχνουν μεγαλύτερη οικονομική ανθεκτικότητα και σταθερότητα, σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ.
Το παγκόσμιο στοίχημαΓια τις γυναίκες διακυβεύονται πολλά.
Η παγκόσμια ύφεση που ήρθε με την πανδημία του κορονοϊού είναι στην πραγματικότητα και μια ύφεση για τις γυναίκες, λένε πολλοί οικονομολόγοι, λόγω του πόσο σκληρά τις έχει πλήξει.
Οι γυναίκες αποτελούν το 39% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, αλλά αντιπροσωπεύουν το 54% των συνολικών απωλειών στις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της McKinsey. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, γυναίκες είχαν πάνω από τις μισές από τις 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-10, και πάνω από 2 εκατομμύρια γυναίκες έχουν εγκαταλείψει εντελώς το εργατικό δυναμικό εξαιτίας της πανδημίας.
Η επαναφορά αυτών των γυναικών στην εργασία θα μπορούσε να ενισχύσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 5% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 9% στην Ιαπωνία, 12% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα εκπληκτικό 27% στην Ινδία, εκτιμά το ΔΝΤ.
Η Τάι, η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που ηγήθηκε του γραφείου του εκπροσώπου των ΗΠΑ, είπε στο προσωπικό της να σκεφτεί «έξω από το κουτί», να αγκαλιάσει την ποικιλομορφία και να μιλήσει με κοινότητες που εδώ και καιρό παραγκωνίζονται.
Η Οκόντζο, η πρώτη Αφρικανή που ηγείται του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος επιβλέπει τις εμπορικές ροές σχεδόν 19 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, λέει ότι οι γυναίκες στην εξουσία σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς την ανοικοδόμηση της βαθιάς διαβρωμένης πίστης στους κυβερνητικούς και παγκόσμιους θεσμούς.
«Το μάθημα για εμάς είναι να σιγουρευτούμε ότι δεν θα βυθιστούμε στον επιχειρηματικό κόσμο», δήλωσε η Οκόντζο, που ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας. Σύμφωνα με την ίδια: «Στόχος είναι οι άνθρωποι. Στόχος είναι η ένταξη των μειονοτήτων. Στόχος είναι η αξιοπρεπής εργασία για όλους».
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕWomen Street Fotographers: Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των γυναικών είναι πιο ανθρώπινοςΑφγανιστάν: Ένοπλοι σκότωσαν τρεις γυναίκες υγειονομικούς που έκαναν εμβόλιαΠέθανε η Σάρα Ομπάμα, η γυναίκα που ο Μπαράκ Ομπάμα αποκαλούσε "γιαγιά" του- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αναβρασμός στο Μαξίμου για το φιάσκο της Λιβύης…
- Η στιγμή που ο Πρωθυπουργός της Λιβύης απαντά στον Μητσοτάκη: «Η συμφωνία μας με την Τουρκία θα συνεχιστεί»
- Μια ελληνίδα μαθήτρια στην κορυφή του κόσμου
- Λάκης Γαβαλάς: Η απίθανη απάντησή του για το αν είναι άνδρας, γκέι ή κάτι άλλο
- Ωρολογιακή βόμβα
- Συγκλονίζει πατέρας 7 παιδιών που δίνει μάχη με τον κορονοϊό στο νοσοκομείο (βίντεο)
- Άνοιγμα σχολείων: Η συνεδρίαση των ειδικών και το πιθανότερο σενάριο
- MasterChef 5: «Βόμβα» με την αποχώρηση του Νίκου
- GNTM: Ερωτεύτηκε, εγκατέλειψε την Αθήνα και ποζάρει στην αγκαλιά του συντρόφου της
- Το σχέδιο για Πάσχα στο χωριό με self test και η “απειλή” της Εκκλησίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Οταν γυναίκες διευθύνουν την παγκόσμια οικονομία
- Οξφόρδη: Αναστέλλονται οι δοκιμές του εμβολίου AstraZeneca στα παιδιά
- «Καρότο και μαστίγιο» από Μισέλ - Φον Ντερ Λέιεν προς Ερντογάν
- Ε.Ε.: Σαφή μηνύματα υπέρ της Ελλάδας για το μεταναστευτικό και κατά των ενεργειών της Τουρκίας
- ΠΟΥ: Η αναλογία κινδύνου - οφέλους είναι υπέρ της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca
- Μητσοτάκης: Νέα αφετηρία στις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης με πυξίδα το διεθνές δίκαιο
- «Heart of Invictus»: To πρώτο ντοκιμαντέρ με υπογραφές (και αφηγητή;) Χάρι και Μέγκαν στο Νetflix
- «Η μουσική απογειώνει!»: Το Μέγαρο Μουσικής στο Ελ. Βενιζέλος
- Ληστές έκαναν τους αστυνομικούς για να εισβάλουν σε σπίτια και χτυπούσαν βίαια τα θύματά τους
- Προσφυγή Φουρθιώτη στο ΣτΕ για την μείωση της φρουράς του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Lockdown: Η ώρα αποφάσεων για τα Λύκεια – Τα σενάρια για το Πάσχα
- Οι ΗΠΑ και τα ανθρώπινα δικαιώματα
- Ο άνθρωπος είναι σώμα και ψυχή;
- Διπλό φονικό στο Μακρινίτσα – Σήμερα οι κηδείες των θυμάτων
- Without a doubt about pay day loans from direct loan providers without any teletrack
- Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει τη δημιουργία ομοσπονδιακού διαβατηρίου εμβολιασμού
- D-day για Τράπεζα Πειραιώς: Στο «μικροσκόπιο» των μετόχων η ΑΜΚ έως ένα δισ. ευρώ
- Σχολεία: Συνεδρίαση της Επιτροπής σήμερα – Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα-Σενάριο ότι δεν θα ανοίξουν στην Αχαϊα
- Τι ισχύει τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca -Αναμένεται ανακοίνωση της ΕΜΑ
- Δωρεάν rapid test σήμερα σε 110 περιοχές -Πού θα βρίσκονται τα συνεργεία του ΕΟΔΥ