Ουκρανία: Ο υπουργός Πολιτισμού παραιτείται εξαιτίας «παρεξηγήσεων» για χρήση δημοσίου χρήματος

Ο Ολεξάντρ Τκατσένκο.

Ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε την παραίτησή του σήμερα, μετά τις «παρεξηγήσεις» όσον αφορά τη χρήση δημοσίων κεφαλαίων για πολιτιστικούς σκοπούς, τη στιγμή που το Κίεβο προσπαθεί να απωθήσει την εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

«Υπέβαλα την επιστολή της παραίτησής μου (χθες Πέμπτη) το βράδυ, λόγω κύματος παρεξηγήσεων όσον αφορά τη σημασία του πολιτισμού σε καιρό πολέμου», ανέφερε ο Ολεξάντρ Τκατσένκο μέσω Telegram.

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα ιδιωτικά και τα δημόσια κεφάλαια

για τον πολιτισμό δεν είναι λιγότερο σημαντικά από αυτά για τα drones, διότι ο πολιτισμός είναι ασπίδα της ταυτότητάς μας και των συνόρων μας», πρόσθεσε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις για τους λόγους που τον ώθησαν να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε νωρίτερα χθες βράδυ να αντικατασταθεί ο υπουργός, επικρίνοντας τη χρήση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού για πολιτιστικούς σκοπούς σε βάρος της εθνικής άμυνας.

«Σε καιρό πολέμου όπως αυτός, η μέγιστη προσοχή του κράτους, και άρα οι πόροι του κράτους, πρέπει να αφιερώνονται στην άμυνα», τόνισε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του καθημερινού βραδινού διαγγέλματός του.

«Τα μουσεία, τα πολιτιστικά κέντρα, τα μνημεία, οι τηλεοπτικές σειρές — όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά τώρα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Βρείτε κεφάλαια εκτός προϋπολογισμού. Όχι κρατικά κεφάλαια», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ντένις Σμίχαλ να αντικαταστήσει τον κ. Τκατσένκο.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα ανέφερε χθες ότι το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να διατεθούν 448 εκατομμύρια χρίβνια (σχεδόν 11 εκατ. ευρώ) για την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού υπεραμύνθηκε της ιδέας να διατεθούν 500 εκατ. χρίβνια (12 εκατ. ευρώ) για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του εθνικού μουσείου της «γενοκτονίας του Γολοντομόρ».

Ο λιμός που είχε ξεσπάσει στις αρχές των χρόνων του 1930 στην Ουκρανία, με την ευθύνη να επιρρίπτεται από ιστορικούς στην ηγεσία της τότε Σοβιετικής Ένωσης, είχε αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια ζωές. Άλλοι ιστορικοί όμως έχουν προβάλει διαφορετική εκδοχή και ερμηνεία των γεγονότων της εποχής.

«Αν κάποιος υποστηρίζει πως το μουσείο δεν έπρεπε να οικοδομηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, ας προβάλλει άλλα επιχειρήματα, πέραν του ότι τα χρήματα χρειάζονται για την ανοικοδόμηση. Τα κεφάλαια υπάρχουν», είπε ο κ. Τκατσένκο, κατά το μέσο ενημέρωσης που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ανθρωποκτονία στη Μενεμένη: Ο 29χρονος είχε ισχυριστεί ότι σκότωσε δύο αλλοδαπούςΗ αιολική ισχύς στην Ελλάδα έφθασε τα 4.935,4 MWΟι Coldplay για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024
Keywords
Τυχαία Θέματα