Ουκρανία: Το δίκαιο του πολέμου και ο «δίκαιος πόλεμος»
Ο τίτλος της σημερινής μας παρέμβασης θα μπορούσε να θεωρηθεί αντιφατικός και παράδοξος. Υπάρχουν δίκαιοι πόλεμοι; Υπάρχει «δίκαιο» που ορίζει τον τρόπο διεξαγωγής ενός πολέμου; Και εάν υπάρχει ποιος και τίνι τρόπο το επιβάλλει; Στην περίπτωση του πρόσφατου πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να εφαρμοστεί το ανωτέρω δίκαιο;
Η προσφυγή στη συλλογική βία για την επίλυση διαφορών οργανωμένων ομάδων ανθρώπων αρχικά και στη συνέχεια «πόλεων – κρατών», βασιλείων, αυτοκρατοριών, εθνών και εντέλει σύγχρονων κρατών απαντάται συχνά στην ιστορία της ανθρωπότητας από τις απαρχές της.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, στο διάβα των αιώνων, δημιουργήθηκε η έννοια του «δικαίου του πολέμου» αποτελούμενη από δύο διακριτές νομικές βάσεις. Το «αιτιωδώς εύλογο» - στο γενικό παραλογισμό του πολέμου - ή μη, της ανάληψης χρήσης βίας, δηλαδή της έναρξης μιας ένοπλης σύρραξης (ius ad bellum) και του πλαισίου διεξαγωγής της τελευταίας (ius in bello).
Στην περίπτωση του πολέμου, το «εύλογο» ή μη δεν προσιδιάζει με την αντίληψη ενός μέσου ανθρώπου για το «δίκαιο». Κάθε εμπόλεμος, άλλωστε, θεωρεί τον πόλεμο δίκαιο για τον εαυτό του και άδικο για τον αντίπαλο (bellum justum και bellum injustum). Αντιθέτως, το πλαίσιο διεξαγωγής των ενόπλων συγκρούσεων είναι νομικά ρυθμισμένο και ευδιάκριτο. Το Jus in Bello συγκροτείται από πλέγμα 26 Συμβάσεων και Πρωτοκόλλων, μεταξύ των οποίων προεξέχουσα θέση έχουν οι συμβάσεις της Χάγης των ετών 1899, 1907 και 1923, καθώς και της Γενεύης 1949 μαζί με τα δύο Πρόσθετα σε αυτές Πρωτόκολλα του 1977. Οι Συμβάσεις της Χάγης των ετών 1899, 1907 και 1923 βασίζονται στην αρχή της διάκρισης μεταξύ ενόπλων δυνάμεων και προσώπων που δεν λαμβάνουν μέρος στις εχθροπραξίες.
Ιστορικό σταθμό στο Δίκαιο του Πολέμου αποτελεί το 1945, η Γενική Απαγόρευση Χρήσεως Βίας που διατυπώνεται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον οποίο «Όλα τα μέλη του ΟΗΕ θα απέχουν στις διεθνείς τους σχέσεις από την απειλή ή χρήση βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή πολιτικής ανεξαρτησίας οιουδήποτε Κράτους, ή καθ’ οιονδήποτε τρόπον ασύμβατης προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών».
Από τον ανωτέρω ορισμό, όμως, αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμη και στο δικαιϊκό επίπεδο η απαγόρευση χρήσης βίας μόνον «γενική» και απόλυτη δεν είναι. Αντιθέτως, από τη στιγμή που στους «σκοπούς των ΗΕ» εντάσσεται η τήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας (άρθρο 1) «νομιμοποιείται από το παράθυρο» η χρήση βίας με την επίκληση αυτού ακριβώς του στόχου. Την τήρηση της ασφάλειας.
Η ανωτέρω «γενική απαγόρευση» δέχεται και δεύτερο πλήγμα στο άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ. Ρητά εξαιρείται της απαγόρευσης η άσκηση δικαιώματος αυτοάμυνας. Έκφανση αυτής αποτελεί η αποτρεπτική αυτοάμυνα (preventive self-defence) ή προληπτική αυτοάμυνα (anticipatory self-defence). Όταν δηλαδή υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι επίκειται επίθεση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ενός Κράτους, τότε το Κράτος αυτό διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας επιφέροντας πρώτο πλήγμα στον επιτιθέμενο.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προστασία των ομογενών ενός κράτους που διαβιούν σε άλλο κράτος. Το δικαίωμα της προληπτικής αυτοάμυνας – όπως ανωτέρω εκτέθηκε - απετέλεσε στο παρελθόν τη βάση για τη δράση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της ΕΣΣΔ κλπ. Από νομικής άποψής, όμως, η επίκληση του ανωτέρω δικαιώματος δεν είναι απόλυτη. Ελέγχεται υπό το πρίσμα των αρχών της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας.
Στον πόλεμο της Ουκρανίας (πόλεμος είναι όσο και αν θέλει η Ρωσία να τον αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»),η επιτιθέμενη Ρωσία στην ουσία επικαλέστηκε – δίχως σχοινοτενείς αιτιολογίες - το δικαίωμα προληπτικής αυτοάμυνας. Δημοσίως δήλωσε ότι θεωρεί τυχόν ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως εχθρική ενέργεια που συνιστά άμεση απειλή στην εθνική της κυριαρχία. Και από τη στιγμή που θεωρούσε εθνική απειλή την παρουσία του ΝΑΤΟ στο μαλακό υπογάστριό της επιτέθηκε στην Ουκρανία επιθυμώντας την πλήρη κατάληψή της.
Ωστόσο, μια τέτοια επίθεση ουδόλως μπορεί να περάσει επιτυχώς οποιοδήποτε έλεγχο των κριτηρίων αναγκαιότητας ή αναλογικότητας.
Πρώτα πρώτα, διότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ενός ανεξάρτητου κράτους σε ποιο υπερεθνικό οργανισμό θα συμμετάσχει και ποιες στρατιωτικές συμμαχίες θα συνάψει. Τούτο δεν μπορεί να θεωρηθεί επίθεση σε γείτονα χώρα.
Δεύτερον, διότι εδώ και δεκαετίες οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ μπορούν να πλήξουν ούτως ή άλλως τη Ρωσία και τούμπαλιν. Αμφότεροι διαθέτουν πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς με αποτέλεσμα η επίκληση του εξοπλισμού της Ουκρανίας να φαντάζει ως αστεία δικαιολογία.
Τρίτον, η Ρωσία καταλαμβάνοντας την Ουκρανία επιτυγχάνει αυτό που διακήρυττε ότι ήθελε να αποφύγει. Αποκτά κοινά σύνορα με το ΝΑΤΟ, καθώς Πολωνία και Ρουμανία αποτελούν μέλη του, η πρώτη από το 1999 και η δεύτερη από το 2004.
Τέταρτον, γιατί όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία ουδόλως συνιστούν «προληπτική αυτοάμυνα». Συνειδητά σκοτώνονται άμαχοι, ενώ δεν βομβαρδίζονται μόνον στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά καταστρέφονται πόλεις, χωριά και οι αστικές υποδομές της χώρας (ύδρευση, ηλεκτροπαραγωγή) πράξεις που στο δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων θεωρούνται εγκλήματα πολέμου. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, 38 κράτη (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος αλλά και η παραδοσιακή ουδέτερη Ελβετία) προσέφυγαν ήδη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) ζητώντας την καταδίκη της ρωσικής ηγεσίας.
Ο πόλεμος αυτός, λοιπόν, πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί «δίκαιος» από άποψη θεσπισμένων κανόνων δικαίου. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κριθεί δικαιολογημένος…
***
Του Αργύρη Αργυριάδη
Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω
www.alf.gr
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠούτιν: Θυμωμένος και απογοητευμένος, πιθανόν να κλιμακώσει τον πόλεμοΟυκρανία: Πόσο νόμιμη είναι η συμμετοχή εθελοντών από άλλες χώρες στον πόλεμο- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρίλερ με την ταφή του Δημήτρη Κοντομηνά
- Συντάξεις Απριλίου: Ανατροπές στην πληρωμή τους, πότε πάτε ταμείο για ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, Δημόσιο
- Απαγωγή Κυπαρίσση: Οι δράστες προδόθηκαν μόνοι τους από τα GPS και την κουμπάρα
- Ολόκληρη η Ιταλία ξεσηκώθηκε για το πανό της Ελλάς Βερόνα
- Αρκάς: Μοναδικό σκίτσο για το τι μας περιμένει στο μέλλον
- Πάτρα: Τι δείχνουν οι τοξικολογικές της Τζωρτζίνας
- Μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου - Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό
- Στην Αθήνα Ουκρανοί με οικονομική άνεση αναζητούν σπίτια στα προάστια
- Survivor 5 Επεισόδια 55 και 56: Μεγάλες εντάσεις και μεγάλοι αγώνες - Αυτοί είναι οι υποψήφιοι
- Μεγάλο κάζο για Τσιτσιπά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- «Weather Engines»: Ένα ζωντανό γλυπτό από μανιτάρια, ένας κήπος στον Άρη, το νερό των Αζτέκων
- Πώς να εντοπίσουμε τις αναξιόπιστες ιατρικές συμβουλές στο Διαδίκτυο
- «Εθνική» λογοδοσία για την κυβέρνηση
- Πολύτιμες συμβουλές για την επιλογή των πιο φρέσκων φρούτων και λαχανικών
- Συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη: Όλα έχουν μια εξήγηση
- Η αρχαιότερη μούμια του κόσμου βρέθηκε στην Πορτογαλία
- Τα μυστικά της Μόνα Λίζα αποκαλύπτονται σε μια καθηλωτική έκθεση στη Μασσαλία
- Ένας παπαγάλος μαθαίνει πώς να ζωγραφίζει
- Οι ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Ουκρανία: Το δίκαιο του πολέμου και ο «δίκαιος πόλεμος»
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ουκρανία: Το δίκαιο του πολέμου και ο «δίκαιος πόλεμος»
- «Εθνική» λογοδοσία για την κυβέρνηση
- Συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη: Όλα έχουν μια εξήγηση
- Πολύτιμες συμβουλές για την επιλογή των πιο φρέσκων φρούτων και λαχανικών
- Πώς να εντοπίσουμε τις αναξιόπιστες ιατρικές συμβουλές στο Διαδίκτυο
- «Weather Engines»: Ένα ζωντανό γλυπτό από μανιτάρια, ένας κήπος στον Άρη, το νερό των Αζτέκων
- Τα μυστικά της Μόνα Λίζα αποκαλύπτονται σε μια καθηλωτική έκθεση στη Μασσαλία
- Ένας παπαγάλος μαθαίνει πώς να ζωγραφίζει
- Η αρχαιότερη μούμια του κόσμου βρέθηκε στην Πορτογαλία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να συναντηθεί με ηγέτες των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ
- ΚΚΕ: Έμφαση στην ιστορία του και στον εκδοτικό του οίκο
- Η σφαγή του Μι Λάι: Όταν οι καλοί Αμερικανοί αφάνισαν ένα ολόκληρο χωριό με γέροντες και γυναικόπαιδα στο Βιετνάμ και μετά το αποσιώπησαν
- Σχολικά γεύματα: «Η κυβέρνηση αφήνει χιλιάδες μαθητές χωρίς φαγητό»
- Ελένη Τοπαλούδη: Ξεκινά μετά από δύο διακοπές η δίκη – Καταθέτουν οι γονείς
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Θα εντοπίσουμε τι συνέβη και θα ενημερώσουμε την Αστυνομία - Τι δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής ιατροδικαστών
- Καιρός σήμερα Τρίτη 15/3: Η πρόγνωση της ΕΜΥ
- Ο Χρήστος Δάντης ξεκαθαρίζει τι συμβαίνει με την υγεία του
- Το «θηρίο» Norwegian Escape προσάραξε σε ακτή λόγω ισχυρών ανέμων (ΒΙΝΤΕΟ)