Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Πώς μπορούν να προσφέρουν λύση στην περιβαλλοντική κρίση

Οι ωκεανοί θα μπορούσαν να συμβάλουν δυναμικά στη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με νέα έκθεση. Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι οι λύσεις που κρύβουν οι ωκεανοί πρέπει να μπουν στην ατζέντα της πολιτικής Green New Deal. Ποιά είναι η συζήτηση που ανοίγει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που πρέπει να ακουστεί σήμερα, 8 Ιουνίου,

που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών.

Για την ιστορία, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (World Ocean Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1992. Θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ′ όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Από το 2009, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι ωκεανοί καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης και έχουν συνδεθεί από αρχαιοτάτων χρόνων με την ανθρώπινη εξέλιξη. Ο τζίρος των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τους ωκεανούς ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Αρκετοί επιστήμονες, θεωρούν ότι οι ωκεανοί του κόσμου θεωρούνταιπολύ συχνά θύματα της κλιματικής αλλαγής λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλλασας, της καταστροφής των κοραλλιογενών υφάλων και λοιπά. Θα έπρεπε όμως να αναγνωρίζονται και ως σημαντικό μέρος της λύσης τους.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν στρατηγικές για την αντιστάθμιση της κλιματικής αλλαγής, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την επισιτιστική ασφάλεια, τις βιώσιμες μεταφορές και την αποκατάσταση φυσικών οικοτόπων όπως τα δάση.

Τώρα, μια ομάδα κορυφαίων Αμερικανών επιστημόνων ψάχνει στους ωκεανούς να διαδραματίσουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη τέτοιων πολιτικών , υποδηλώνοντας ότι το μπλε πρέπει να αναμειχθεί με το πράσινο για να δημιουργήσουν το νέο περιβαλλοντικό σχέδιο, το «Τeal Deal».

Αυτές είναι οι τέσσερις σκέψεις:

Εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι άνεμοι, τα κύματα και τα ρεύματα του ωκεανού αντιπροσωπεύουν μια τεράστια πηγή καθαρής ενέργειας που μπορούν να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ικανοποιεί τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι υπεράκτιοι άνεμοι φυσούν δυνατότερα και πιο σταθερά από τους άλλους βοηθώντας στην παροχή αδιάκοπης ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει αγγίζει το ζενίθ.

Επιπλέον, η νέα τεχνολογία για την αξιοποίηση της ενέργειας των κυμάτων και των ρευμάτων έχει μεγάλες δυνατότητες να συμβάλει στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Βιώσιμες μεταφορές

Μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται στη θάλασσα. Και ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από αυτό είναι σχετικά υψηλές, υπάρχουν πολλές λύσεις για να βοηθήσουν τα θαλάσσια ταξίδια να είναι πιο βιώσιμα.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι εκπομπές θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από 75% με τη χρήση ενός συνδυασμού των διαθέσιμων σήμερα τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα και αιολική ενέργεια ή βελτίωση της ταχύτητας και της χωρητικότητας των πλοίων.

Επισιτιστική ασφάλεια

Η θαλάσσια αλιεία παραμένει μια από τις πιο βιώσιμες πηγές πρωτεΐνης για ανθρώπινη κατανάλωση και έχει χαμηλότερο συνολικό αποτύπωμα άνθρακα από ό, τι πολλές χερσαίες πηγές τροφίμων.

Και υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες στην υδατοκαλλιέργεια - η διαδικασία ειδικής καλλιέργειας ή εκτροφής ψαριών ή φυτών όπως τα φύκια στους ωκεανούς.

Αποκατάσταση οικοτόπων

Η αποκατάσταση παράκτιων οικοτόπων όπως μαγκρόβια (ένα είδος δάσους των υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών που κυριαρχείται από ανεκτικά στο αλάτι ξυλώδη φυτά), παλιρρoϊκούς υγροτόπους και δάση φυκιών θα βοηθήσει στη σύλληψη και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, εμποδίζοντας την είσοδο στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, η αποκατάσταση παράκτιων οικοτόπων θα βοηθήσει στην προστασία από πλημμύρες ή διάβρωση, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο των πιο ακραίων καιρικών συνθηκών.

Η έκθεση έρχεται καθώς συναντώνται κορυφαίοι εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν το μέλλον των ωκεανών στο πλαίσιο της εικονικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τον Διάλογο σχετικά με τους Ωκεανούς.

Πηγή: World Economic Forum

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Μια δροσερή -εικονική- βουτιά στο Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης στην Αυστραλία Τα πιο παράξενα πράγματα που έχουν ξεβραστεί από τους ωκεανούς Οι χώρες που μολύνουν περισσότερο τους ωκεανούς
Keywords
Τυχαία Θέματα