Παγκόσμιες διακρίσεις για τον Έλληνα Ηλιοφυσικό Μανώλη Γεωργούλη

.

Για τον Ηλιοφυσικό Δρ. Μανώλη Γεωργούλη ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται. Ευπρεπής και χαμηλών τόνων διακατέχεται ως προσωπικότητα από αξίες και ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνάδουν με το σημαντικό του επιστημονικό έργο στην εξερεύνηση του μητρικού μας Αστεριού.

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας ήδη θα έχει επιστρέψει στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μαίρυλαντ έπειτα από σχετική πρόσκληση των ιθυνόντων του εν λόγω

ιδρύματος. Εκεί ευρισκόμενος σε μόνιμη πλέον βάση ως ανώτερο στέλεχος του APL (Applied Physics Laboratory) είναι σίγουρο πως θα γράψει εκ νέου με “χρυσά γράμματα” την συμμετοχή του σε επικείμενες έρευνες και διαστημικές αποστολές που σχετίζονται με την διαλεύκανση πολλών μυστηρίων που κρύβει μέσα και “πίσω” από την λάμψη του ο Ήλιος. Τα όσα ο κ,Γεωργούλης μου παρέθεσε τίθενται στην διάθεσή σας ως ακολούθως...

- Κύριε Γεωργούλη, μας αφήνετε και επιστρέφετε στο Johns Hopkins εκεί που άρχισαν όλα .Υπήρξε σημαντική η συμβολή σας στην διαστημική αποστολή του Parker Solar Probe της ΝASA...

Πράγματι, αυτές τις ημέρες αναχωρώ για τις ΗΠΑ. θα βρίσκομαι πίσω στο Maryland των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο το οποίο νιώθω ως δεύτερο σπίτι μου, καθώς βρέθηκα εκεί για πρώτη φορά δυο εβδομάδες μετά την παρουσίαση του διδακτορικού μου το Νοέμβριο του 2000 και έμεινα για περίπου 9 χρόνια, πετυχαίνοντας την επιστημονική μου ενηλικίωση.

Πρόκειται για το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου JohnsHopkins (JohnsHopkinsAppliedPhysicsLaboratory - APL). Ουσιαστικά ποτέ δεν σταμάτησα να συνεργάζομαι με την ομάδα ηλιοφυσικής του APL ακόμα και μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα. Tότε καταφέραμε ομαδικά να επιτύχουμε την ανάληψη από το APL της γνωστής σε όλους πλέον αποστολής ParkerSolarProbe της NASA, η οποία μας έδωσε το κοντινότερο στον Ήλιο και ταχύτερα κινούμενο ανθρώπινο αντικείμενο (είχα το εξαιρετικό προνόμιο να υπηρετώ ως Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος της αποστολής το διάστημα 2008 – 2009). Eτσι και τώρα είναι μια περίοδος αναζήτησης, σύσκεψης και περίσκεψης για τις αποστολές του μέλλοντος. Δεν θα μπορούσα να λείψω από αυτό το κάλεσμα και το Εργαστήριο με τίμησε με εξαιρετικό τρόπο προσφέροντάς μου μια θέση στο Κύριο Επιστημονικό του προσωπικό.

Παράλληλα, παραμένω Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών αλλά σε ερευνητική άδεια, χωρίς απολαβές. Είναι σαφές ότι κατά την παραμονή μου στις ΗΠΑ θα συνεχίσω να συνεισφέρω κατά το δυνατό και στα επιστημονικά πράγματα εντός συνόρων, τόσο στην Ακαδημία όσο και αλλού – όπου έχει δουλέψει κανείς, αφήνει και ένα κομμάτι της ψυχής του. Η επιστημονική συμμετοχή μου σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα συνεχίζεται ως έχει.

- Υπάρχουν πλέον αρκετοί Έλληνες ερευνητές που στελεχώνουν και διαπρέπουν στο APL..

Ακριβώς και το επισημαίνω με μεγάλη υπερηφάνεια ότι και το APL έχει πλέον αρκετούς Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι διαπρέπουν. Ελπίζω να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει κάποτε όπως πρέπει όλο αυτό το επιστημονικό της κεφάλαιο της διασποράς, σε όλους τους τομείς. Θα τη μεταμορφώσει.

Ωστόσο και εσείς κύριε Καθηγητά, επιβεβαιώνετε συνεχώς την διεθνή σας εμβέλεια. Και δεν είναι κομπλιμέντο αλλά η αλήθεια. Αποκτήσατε καινούριες διακρίσεις... 

Παράλληλα με τις εξελίξεις με το APL, μέσα στο καλοκαίρι είχα και την πολύ μεγάλη τιμή να ενημερωθώ από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής (InternationalAcademyofAstronautics - IAA) ότι κατόπιν επιτυχούς κατάθεσης υποψηφιότητας από μέλη της εξελέγην ως Αντεπιστέλλον Μέλος στο Τμήμα Βασικών Επιστημών (SectionI). Η ΙΑΑ έχει έδρα το Παρίσι. Ιδρύθηκε στη Στοκχόλμη το 1960 από τον TheodorevonKarman, από τους πρωτοπόρους της πυραυλικής επιστήμης. Από τις τάξεις της έχουν περάσει πολλοί ενεργοί επιστήμονες του διαστήματος, ακόμα και ο ίδιος ο YuriGagarin, ο πρώτος αστροναύτης της διαστημικής εποχής, ως Επίτιμο Μέλος.

Να υποθέσω πως η ΙΑΑ έχει και άλλους Έλληνες; Ποιο είναι το αντικείμενο της; 

Η ΙΑΑ έχει και Έλληνες στις τάξεις της, τόσο εντός συνόρων όσο και της διασποράς, και μάλιστα στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός ο οποίος αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1996 και έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, παρέχοντας τη γνώμη και τη γνώση των ειδικών σε όποιον διεθνή οργανισμό τις ζητήσει. Τα μέλη της ΙΑΑ προέρχονται από όλες τις ηπείρους της Γης και συνολικά 83 χώρες. Η εκλογή μου στο Τμήμα Βασικών Επιστημών της ΙΑΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της ζωής μου, η οποία με φέρνει παράλληλα και ενώπιον νέων ευθυνών στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθώ.

Related...Εποικισμός του πλανήτη Άρη: Ρεαλιστική δυνατότητα ή χίμαιρα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παγκόσμιες, Έλληνα Ηλιοφυσικό Μανώλη Γεωργούλη,pagkosmies, ellina iliofysiko manoli georgouli