Παγκόσμιο ράλι στις μετοχές. Που έστρεψαν το βλέμμα τους οι επενδυτές

Σε νέο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ αυξήθηκαν σήμερα οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχυμένες από την εύρωστη ανάπτυξη και τις προοπτικές κερδοφορίας των επιχειρήσεων, καθώς και τον αδιάκοπο ενθουσιασμό των επενδυτών για τις τεχνολογικές μετοχές.

Σε ανοδική τροχιά κινούνταν και οι αναδυόμενες αγορές, με τη βοήθεια της εξασθένησης του δολαρίου και των εισροών σε ασιατικά στοιχεία ενεργητικού, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές ενδείξεις επιπτώσεων από την Τουρκία, όπου η λίρα βυθίσθηκε σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ.

Με τις τιμές του πετρελαίου
να προσεγγίζουν υψηλά επίπεδα 2,5 ετών και τις τεχνολογικές μετοχές να καταγράφουν διεθνώς μεγαλύτερα κέρδη, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI έφθασε σε νέο υψηλό επίπεδο σε μόλις 9 ημέρες, ενώ ο δείκτης της MSCI για τις αναδυόμενες αγορές αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο 6 ετών. Υψηλόβαθμος αναλυτής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων London Capital Group σημείωσε ότι οι αγορές έχουν παραμερίσει τις αμφιβολίες για το αν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορέσει να περάσει τη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει υποσχεθεί.

Βασικό χαρακτηριστικό του ράλι είναι οι τεχνολογικές εταιρείες, με τον δείκτη τεχνολογίας (SPLRCT) να κλείνει χθες με άνοδο 1,2%, βοηθώντας και τους τρεις μεγάλους δείκτες της Wall Street να σημειώσουν νέα υψηλά ρεκόρ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην άνοδο και του δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ενισχύθηκε περίπου 1%, περνώντας το επίπεδο των 30.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία.

Η διάθεση ήταν ελαφρά λιγότερο ζωηρή αναφορικά με τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες άνοιξαν με οριακή άνοδο, ενώ πριν από λίγο ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,11%. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημείωνε άνοδο 0,2% λίγο πριν την παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ενός κρίσιμου προϋπολογισμού, καθώς επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Οι επενδυτές έχουν αγνοήσει έως τώρα τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων, την αδυναμία του Τραμπ να περάσει τη φορολογική μεταρρύθμιση που υποσχέθηκε, την επικείμενο έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία μετά τις εκλογές. Αντίθετα, σημειώνουν την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, την εκτίναξη του εμπορίου και των εταιρικών κερδών, τα οποία αυξάνονται κατά περίπου 10-15%.

Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για τα κέρδη των εταιρειών του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 για το 2018 και το 2019, επικαλούμενη την αναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, την υψηλότερη της μακροχρόνιας τάσης ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από μία χαμηλή βάση.

Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων, όμως, αρχίζουν να αισθάνονται νευρικότητα, καθώς ενισχύεται το αισιόδοξο κλίμα. «Μία χαμηλή μεταβλητότητα… με μάλλον μία ακραία λήψη θέσεων αποτελεί έναν επικίνδυνο συνδυασμό», σημείωσε ο γαλλικός επενδυτικός οίκος Societe Generale στους πελάτες του, προβλέποντας ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 2.000 μονάδες το 2019 από τις 2.599 σήμερα.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα