Πάιατ: Το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα

Στο ξενοδοχείο Αthenaeum Ιntercontinental πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Δεξίωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στην καθιερωμένη πλέον ετήσια εκδήλωση, παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από το σύνολο του πολιτικού, επιχειρηματικού, και δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, όπως ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt και ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού

Επιµελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους άνοιξε τον χαιρετισμό του με την ευχή για μια καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και κουράγιο ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι προκλήσεις τις νέας χρονιάς. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σταδιακή έξοδο από την ύφεση και την επερχόμενη ανάπτυξη, η οποία όπως τόνισε «δεν θα έρθει από μόνη της, αυτόματα και νομοτελειακά, επειδή επιτύχαμε δημοσιονομική εξισορρόπηση και γρήγορη συμφωνία με τους εταίρους για την Τρίτη αξιολόγηση, και εδώ εντοπίζω την ευθύνη όλων μας ώστε η επιστροφή στην ανάπτυξη να μην θεωρείται δεδομένη». Και συνέχισε, «Απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι η δημιουργία ενός κλίματος θετικού για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Προέχει επομένως η διατήρηση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης, δηλαδή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και παράλληλα της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου, και βεβαίως όχι την ανατροπή του, με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί οι επιμονή του Επιμελητηρίου στην ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με πλήρη ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκει σήμερα ανταπόκριση από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη, όπως αυτά του Υπουργού Oικονομικών και των χθεσινών εξαγγελιών του για ένα δικό μας μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση». Αναφερόμενος στο κομβικής σημασίας γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018 σημείωσε, «το Ελληνο Αμερικανικό Επιμελητήριο έχει αναλάβει την διοργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου. Εστιάζοντας στην τεχνολογία και την καινοτομία, όπου οι ΗΠΑ έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα, στοχεύουμε στην προσέλκυση ισχυρών εταιρειών στο Περίπτερο μας και στην παρουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποστολών από τις ΗΠΑ και όλες τις γειτονικές χώρες».

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού ψηφιακής πολιτικής κ. Νίκου Παππά στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με εταιρείες του τομέα της υψηλής τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, από το Χόλιγουντ και τη Silicon Valley έως το MIT στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια τόνισε, «Το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα είναι το έτος που η Ελλάδα ανακάμπτει πλήρως από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας έθεσαν αυτόν τον θετικό τόνο, συμφωνώντας παράλληλα για τη σημασία που έχει για τη σχέση μας η ανάδειξη των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμημένη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, στην οποία αναμένουμε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες από όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας από τις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Τραμπ, θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ”να παρουσιάσει την αμερικανική τεχνολογία, το επιχειρείν και την καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή». Σχετικά με τους επενδυτές ο πρέσβης τόνισε, «είτε ενδιαφέρονται για ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, είτε για συμφέροντα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην πολιτική αεροπορία ή στα ναυπηγεία, μεγάλοι αμερικανοί επενδυτές και εταιρείες αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα. Έχουμε δει μεγάλες επενδύσεις πρόσφατα από τους Calamos, Morgan Stanley και Avis, και ελπίζουμε να δούμε την επένδυση των ONEX στα Ναυπηγεία Neorion και την αμερικανική συμμετοχή στο έργο του Ελληνικού, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πολλά άλλα».

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το 2018, ενδέχεται να είναι το «έτος κλειδί» των ελληνο - αμερικανικών σχέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, γιατί παράλληλα με την δραστική βελτίωση του οικονομικού και αναπτυξιακού κλίματος στην Ελλάδα και την κλιμακούμενη οικονομική δικτύωση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, η ανάδειξη των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) του 2018, μπορεί να αποτελέσει το καθοριστικό σημείο αυτής της νέας πορείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Θα έχουμε δηλαδή μία «έκθεση - ορόσημο», μια διοργάνωση που θα δώσει αφενός τη δυνατότητα στις ελληνικές και τις αμερικάνικες επιχειρήσεις να έρθουν σε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας και γνωριμίας, αφετέρου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη χώρα, τη Βόρεια Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ουσιαστικά και άμεσα για την ευρύτερη περιοχή και επενδύουν σε αυτήν με άξονα την Ελλάδα ως βασικό πυλώνα σταθερότητας. Το εγχείρημα της 83ης ΔΕΘ οφείλεται στις ενέργειες τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του κ. Πάϊατ και απολαμβάνει τη στήριξη αμφοτέρων των πλευρών. Με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας με έργα όπως ο ΤΑΡ αλλά και όσα σχεδιάζονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι ΗΠΑ, έρχονται επενδυτικά πλησιέστερα στην Ελλάδα. Στην προσέγγιση αυτή ο ρόλος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είναι διακριτός και αξιοσημείωτος». Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημητρίου μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι: «Η Ελλάδα, δρομολογεί την συναινετική επίλυση κρίσιμων εθνικών διαφορών με γειτονικές χώρες και επιχειρεί το κτίσιμο διακρατικών συμμαχιών στην καυτή γεωπολιτικά περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Αναλαμβάνει δηλαδή πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας για την ανάπτυξη όλης της περιοχής. Στην πορεία αυτή την Ελλάδα στηρίζει σταθερά η αμερικανική κυβέρνηση, η πρεσβεία των ΗΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα. Και δεν είναι τυχαίο που με τη βοήθεια και της ενημερωτικής καμπάνιας του επενδυτικού κι επιχειρηματικού κόσμου που από κοινού οργανώσαμε τελευταία στην Αμερική αυξάνονται τελευταία τόσο οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών όσο και οι επενδυτικές ροές προς την Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα