Παιχνίδια κυβερνοπολέμου: Πέντε περιπτώσεις μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων που δείχνουν τους κινδύνους της ψηφιακής εποχής

Μπορεί από τον Πόλεμο του Περσικού Κόλπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 να έχουν περάσει σχετικά λίγα χρόνια (αναλογικά με το σύνολο της ανθρώπινης ιστορίας), ωστόσο εν έτει 2016 το χάσμα το οποίο χωρίζει τις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις και δόγματα του σύγχρονου πολέμου με τα δεδομένα της «Καταιγίδας της Ερήμου» είναι παρόμοιο με αυτό μεταξύ του Πολέμου του Κόλπου και του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, με το Ίντερνετ να έχει εισέλθει παντού, και οι εξελίξεις στο ψηφιακό πεδίο μάχης είναι ικανές να κρίνουν την έκβαση
πολέμων.

Τα τελευταία χρόνια ο κυβερνοπόλεμος έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, χάρη στην εμφάνιση όπλων πραγματικά νέας γενιάς, όπως το διαβόητο Stuxnet και άλλα. Το κανάλι Dark 5 του YouTube παρουσιάζει 5 περιστατικά κυβερνοπολέμου τα οποία δείχνουν τα χαρακτηριστικά αυτής της επικίνδυνης νέας εποχής.

-Τον Ιανουάριο του 2010, οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ αντιλήφθηκαν κάτι περίεργο στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό του Νατάνζ, με τεχνικούς να απενεργοποιούν συσκευές φυγοκέντρησης που είχαν τεθεί εκτός ελέγχου. Όπως διαπιστώθηκε, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είχαν πληγεί από ένα καταστρεπτικό worm, το Stuxnet, που θεωρείται ότι πέρασε σε αυτές μέσω ενός φαινομενικά «αθώου» USB. Θεωρείται ότι είχε σχεδιαστεί από αμερικανικές ή/ και ισραηλινές υπηρεσίες ειδικά για να πλήξει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

-Το 2014, σε γερμανική αναφορά ασφαλείας περιγραφόταν η 2η «επιβεβαιωμένη» κυβερνοεπίθεση η οποία προκάλεσε φυσικές ζημιές. Είχε βασιστεί σε «spear phishing» emails για την κλοπή εταιρικών κωδικών για το δίκτυο εγκαταστάσεων της ThyssenKrupp. Οι χάκερ προκάλεσαν αναταραχές σε συστήματα ελέγχου κλιβάνου, με αποτέλεσμα την πρόκληση τεραστίων ζημιών.

-Έκρηξη σε τουρκικό αγωγό το 2008 ενδεχομένως να οφείλεται σε παραβίαση συστημάτων. Αν και η τουρκική κυβέρνηση έκανε λόγο για βλάβη, η έλλειψη συναγερμών προκάλεσε προβληματισμούς. Περαιτέρω μελέτη από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υπέδειξε πιθανή παραβίαση των επικοινωνιών, μέσω διείσδυσης σε υπολογιστή με Windows, που είχε ως αποτέλεσμα και τη διαγραφή βίντεο των καμερών ασφαλείας. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπέρυθρη κάμερα κατέγραψε μαυροντυμένους άνδρες να πλησιάζουν τον αγωγό, εξοπλισμένοι με φορητούς υπολογιστές τη νύχτα πριν την έκρηξη.

-Τον Δεκέμβριο του 2015, ένα απροσδιόριστο «καταστροφικό γεγονός» είχε αποτέλεσμα τη διακοπή ρεύματος σε χιλιάδες σπίτια στην Ουκρανία. Ανάλυση του συμβάντος έδειξε ότι ενδεχομένως για αυτό να ευθύνεται κακόβουλο λογισμικό (malware) που εντοπίστηκε σε υποσταθμούς ηλεκτροδότησης. Κάποια δείγματα κώδικα που βρέθηκαν φαίνονται να σχετίζονται με ένα Trojan που χρησιμοποιείται για κυβερνοκατασκοπεία, το BlackEnergy.

-Το 2013, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Φλόριντα ισχυρίστηκαν ότι ένα τεχνικό πρόβλημα άνοιξε τα κελιά φυλακής στο Μαϊάμι- ωστόσο κάποιοι τεχνικοί υπολογιστών υποψιάζονται κάτι πιο εξεζητημένο. Κατά τη διάρκεια αλλαγής βάρδιας ένας πίνακας ελέγχου στη φυλακή (Turner Guildford Knight Correctional Center) έπαψε να λειτουργεί για άγνωστους λόγους, και όλοι οι φυλακισμένοι σε πτέρυγα υψίστης ασφαλείας απελευθερώθηκαν χωρίς να έχει καταγραφεί ανθρώπινη εντολή. Κάποιοι κρατούμενοι σε βίντεο φάνηκαν σαν να ήταν έτοιμοι για αυτό.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα