Είχε κάνει τα εμβόλια για τη διφθερίτιδα ο 8χρονος που πέθανε στο Παίδων

Θάνατος παιδιού 8 ετών που αποδίδεται στη διφθερίτιδα, μια ξεχασμένη ασθένεια, σημειώθηκε στο Παίδων - ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης, ο οκτάχρονος είχε κάνει τα εμβόλια.

Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα, μπήκε στη ΜΕΘ ωστόσο οι γιατροί δεν κατόρθωσαν να το κρατήσουν στη ζωή.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης

του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η σορός του 8χρονου εστάλη για νεκροτομή.

Το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου. Μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ της Πέμπτης, ο 8χρονος είχε λάβει και τις πέντε δόσεις του εμβολίου για τη διφθερίτιδα. Το παιδί φιλοξενούνταν σε κρατική δομή όπου και εμβολιάστηκε και στη συνέχεια ζούσε σε ανάδοχη οικογένεια.

Για τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού έχουν σταλεί δείγματα για καλλιέργεια στην Αγγλία και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα είναι μια ασθένεια ουσιαστικά εξαφανισμένη χάρη στο τριπλό εμβόλιο (DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) που γίνεται σε μικρή ηλικία και προστατεύει από τη διφθερίτιδα. Το τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας είχε να εμφανιστεί στην Ελλάδα από το 1970.

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.

Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Σταδιακά δυσκολεύει την κατάποση ή την αναπνοή, προκαλώντας ακόμη και ασφυξία. Επίσης το βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος.

Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα